ΕΝΦΙΑ: Ενα στα δύο ασφαλισμένα ακίνητα χάνει την έκπτωση

ΕΝΦΙΑ: Ενα στα δύο ασφαλισμένα ακίνητα χάνει την έκπτωση

Ενας στους δύο ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών δεν θα εξασφαλίσει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ που προβλέπεται για όσα ακίνητα διαθέτουν ασφαλιστική κάλυψη

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα στα δύο ασφαλισμένα ακίνητα χάνει την έκπτωση του ΕΝΦΙΑ για το 2023 λόγω ελλιπούς ασφάλισης του ακινήτου. Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους περίπου 50% των ακινήτων δεν θα επωφεληθούν της έκπτωσης είναι:

• Είτε γιατί δεν διαθέτουν κάλυψη για ζημιές από φυσικά φαινόμενα και σεισμό.

• Είτε γιατί ήταν υποσφαλισμένες σε σχέση με την ελάχιστη αξία που προϋποθέτει ο νόμος. Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και εκτιμήσεις της αγοράς πρόκειται για 470.000 ακίνητα σε σύνολο 984.000 κατοικιών, που ήταν ήδη ασφαλισμένα στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2023. Με δεδομένο ότι για να λάβει κάποιος την αναλογική έκπτωση του 10% στον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να έχει πλήρη κάλυψη για ένα τουλάχιστον τρίμηνο, δηλαδή Οκτώβριο – Νοέμβριο – Δεκέμβριο, στη συντριπτική πλειονότητά τους αυτά τα ακίνητα θα χάσουν την έκπτωση στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα εκδοθεί σε περίπου δύο μήνες.

Είναι υποασφαλισμένες ή δεν διαθέτουν το σύνολο των καλύψεων έναντι φυσικών καταστροφών που απαιτεί ο νόμος.

Με βάση τον σχετικό νόμο, η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ αφορά όλα τα φυσικά πρόσωπα και προκειμένου να δοθεί, πρέπει το ακίνητο να έχει ασφαλιστική κάλυψη για σεισμό, φωτιά και πλημμύρα.

Η διάταξη θεσπίζει ελάχιστο ασφάλιστρο με βάση το κόστος ανακατασκευής, το οποίο δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ή 900 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ειδικά για το 2023. Με δεδομένο ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, μόνο 51,8% των ασφαλισμένων κατοικιών διέθεταν στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου κάλυψη τόσο για καιρικά φαινόμενα όσο και για σεισμό, που αποτελεί προϋπόθεση του νόμου, αλλά και ότι αρκετά από τα ασφαλισμένα ακίνητα είναι υποασφαλισμένα σε σχέση με το όριο των 900 ευρώ που θέτει ο νόμος, περίπου ένα στα δύο ακίνητα δεν θα επωφεληθεί της έκπτωσης του 10% στους λογαριασμούς του ΕΝΦΙΑ. Αυτό συνέβη γιατί τα περισσότερα από τα ασφαλισμένα ακίνητα –το 63% περίπου– είχαν ασφαλιστεί επειδή ήταν ενυπόθηκα και δεν υπήρχε ενιαία πολιτική από τις τράπεζες για τις καλύψεις που έπρεπε να διαθέτουν. Τα πιο πολλά, άλλωστε, από αυτά τα δάνεια έχουν συναφθεί κατά το παρελθόν και, ανάλογα με την πολιτική της κάθε τράπεζας, δεν ήταν υποχρεωτική η ασφάλιση για το σύνολο των επίμαχων καλύψεων και διέθεταν αποσπασματικά ασφάλιση είτε μόνο για φωτιά είτε μόνο για σεισμό. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΑΕΕ στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου από το σύνολο των 983,4 χιλ. ασφαλισμένων κατοικιών, 51,8% ήταν ασφαλισμένες για καιρικά φαινόμενα, 29,1% για σεισμό, 14,5% για καιρικά φαινόμενα και 4,6% για πυρκαγιά χωρίς καιρικά φαινόμενα και σεισμό.

Με βάση τις εκτιμήσεις στελεχών της ασφαλιστικής αγοράς, ένα μικρό ποσοστό των ιδιοκτητών ακινήτων κινητοποιήθηκε εγκαίρως και συμπλήρωσε την ασφαλιστική κάλυψη που διέθετε έτσι ώστε να επωφεληθεί της έκπτωσης, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό δεν είχε καν αντιληφθεί το κενό που υπήρχε στα ασφαλιστήρια συμβόλαια, με συνέπεια να μη δικαιούται τη σχετική έκπτωση.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι οι περισσότερες τράπεζες συνεργάζονται με ασφαλιστικές εταιρείες για την ασφάλιση των ενυπόθηκων κατοικιών, διαπιστώνεται και το κενό που υπάρχει στην αγορά για την ενημέρωση των ιδιοκτητών ακινήτων, αλλά και των ασφαλιστικών συμβούλων, που θα έπρεπε να είχαν φροντίσει να ενημερώσουν τους πελάτες τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή