Σε 11 δόσεις η πληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ

Σε 11 δόσεις η πληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις αντί για 10, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2025

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνονται οι δόσεις για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στη Βουλή. Παράλληλα, αλλάζουν οι προθεσμίες υποβολής του Ε9 για όσους θέλουν να πραγματοποιήσουν διορθώσεις, ενώ απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές.

Με βάση τις προωθούμενες αλλαγές, το φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα μπορεί να εξοφληθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις αντί για 10, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται στις 30 Απριλίου 2024 και την τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου 2025. Εξαιτίας της αύξησης των δόσεων και της νωρίτερης έκδοσης των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ, οι φορολογούμενοι που θέλουν να διορθώσουν την εικόνα τους στο περιουσιολόγιο φέτος (προσθέτοντας ή αφαιρώντας ακίνητα) θα πρέπει να υποβάλουν το Ε9 έως τις 8 Μαρτίου 2024 και όχι έως και 31 Μαρτίου όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Το 2025 οι δόσεις για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα φθάσουν τις 12 σύμφωνα με την τροπολογία. Συγκεκριμένα, τα εκκαθαριστικά θα αναρτώνται στο Διαδίκτυο στα τέλη Φεβρουαρίου και η πρώτη δόση θα καταβάλλεται στα τέλη Μαρτίου, ενώ η τελευταία τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Αυτό σημαίνει ότι οι διορθώσεις στα στοιχεία των ακινήτων που εμφανίζονται στο Ε9 θα πρέπει να γίνονται έως τις 31 Ιανουαρίου κάθε έτους.

Σύμφωνα με την τροπολογία:

1. Αυξάνεται ο μηνιαίος αριθμός δόσεων καταβολής του ΕΝΦΙΑ από δέκα σε δώδεκα. Ειδικά για το τρέχον οικονομικό έτος (2024), ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων καταβολής του ΕΝΦΙΑ ορίζεται σε έντεκα.

Από το 2025 ο φόρος ακινήτων θα πληρώνεται σε 12 δόσεις.

2. Επανακαθορίζεται η προθεσμία υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων. Συγκεκριμένα τα Ε9 από το 2025 θα υποβάλλονται μέχρι και την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, ενώ ειδικά για το έτος 2024 η δήλωση υποβάλλεται μέχρι και την 8η Μαρτίου 2024.

Στο μεταξύ, έως τις 22 Φεβρουαρίου θα πρέπει να υποβάλουν οι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων ακινήτων αίτηση στην πλατφόρμα myPROPERTY προκειμένου η ΑΑΔΕ να προχωρήσει στη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει το αργότερο μέχρι τις 11 Μαρτίου να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που αναγράφονται. Ειδικά για τη φετινή εκκαθάριση, την έκπτωση θα δικαιούνται όσοι έχουν ασφαλίσει πλήρως τα ακίνητά τους για τουλάχιστον 900 ευρώ ανά τ.μ., ενώ από την επόμενη χρονιά θα ισχύσει το όριο των 1.000 ευρώ.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κατοικία να είναι ασφαλισμένη σε ασφαλιστική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων που τηρείται στη Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος και να καλύπτει σωρευτικά τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών εντός του ίδιου έτους.

Οπως ορίζει η απόφαση, για τη χορήγηση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ ο φορολογούμενος υποβάλλει κάθε χρόνο αίτηση μέσω της εφαρμογής myPROPERTY της ΑΑΔΕ με τους προσωπικούς του κωδικούς Taxisnet, στην οποία επιλέγει τον ΑΤΑΚ που αντιστοιχεί στην ασφαλισμένη κατοικία και τον συσχετίζει με τον αριθμό του αντίστοιχου ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Απαλλάσσονται για 3 χρόνια οι περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές

Tην απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών. Συγκεκριμένα, σε περιοχές οι οποίες από την 1η Ιουλίου 2023 και εφεξής, με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για τρία χρόνια. Ειδικότερα απαλλάσσονται:

α) Τα κτίρια, μετά του αναλογούντος οικοπέδου, που έχουν αποδεδειγμένα καταστεί ετοιμόρροπα ή έχουν ολοσχερώς καταστραφεί ή υποστεί ζημιές, οι οποίες τα καθιστούν προσωρινά ακατάλληλα για χρήση.

β) Τα αγροτεμάχια και τα κτίσματα επί αυτών που βρίσκονται σε περιοχές που επλήγησαν, εφόσον οι ιδιοκτήτες είναι κάτοχοι βεβαίωσης καταστροφής από τα κατά τόπους αρμόδια Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (ΤΑΑΕ) των Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εκδίδεται έως και έξι μήνες μετά τη συντέλεση της φυσικής καταστροφής, αν κατά τον κρίσιμο χρόνο η κυριότητα ή τα λοιπά δικαιώματα στο ακίνητο ανήκουν στον υπόχρεο σε φόρο για τα έτη αυτά.

Τα ΤΑΑΕ εκδίδουν την ως άνω βεβαίωση αφού λάβουν τα οικεία στοιχεία των αγροτεμαχίων που έχουν εκτιμηθεί ως κατεστραμμένα από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή