Μεγάλο ενδιαφέρον για το Ταμείο Ανάκαμψης από τις μικρομεσαίες

Μεγάλο ενδιαφέρον για το Ταμείο Ανάκαμψης από τις μικρομεσαίες

Η αξιοποίηση του Ταμείου θα μπορούσε να τετραπλασιαστεί από το 11% σήμερα έως και το 43%, αναφέρει έρευνα της Εθνικής

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης εκ μέρους των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα μπορούσε να τετραπλασιαστεί, από το 11% σήμερα έως και το 43%, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Τράπεζας σε 600 επιχειρήσεις. Η έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν χθες, διαπιστώνει ότι στο σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το 66% ενδιαφέρεται να επενδύσει και το 25% να αξιοποιήσει πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά μόνο το 11% έχει καταθέσει ή προτίθεται να καταθέσει αίτηση ένταξης. Συνεπώς, σημειώνει η ανακοίνωση της τράπεζας, η ενθάρρυνση των διστακτικών ΜμΕ να μετουσιώσουν την πρόθεσή τους σε επενδυτικά σχέδια έχει τη δυναμική να υπερδιπλασιάσει την κινητικότητα που μέχρι τώρα αποτυπώνεται στις αιτήσεις (από 11% σε 25% του συνόλου).

Το ποσοστό θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, αν ληφθεί υπόψη ότι από τις επιχειρήσεις που σχεδιάζουν επενδύσεις, αλλά δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για το Ταμείο Ανάκαμψης, οι περισσότερες (περίπου το 18% του συνόλου των υπό εξέταση ΜμΕ) δεν το κάνουν συνειδητά. Απλώς δεν έχουν αξιολογήσει το Ταμείο Ανάκαμψης ως δυνητική επιλογή χρηματοδότησης.

Από τα παραπάνω, αναφέρει η ανάλυση της Εθνικής, συνάγεται ότι «το δυνητικό ενδιαφέρον για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σημαντικά υψηλότερο του ήδη εκδηλωθέντος μέσω των αιτήσεων που έχουν κατατεθεί. Συγκεκριμένα, αθροίζοντας το ποσοστό των δυνητικών χρηστών σε περίπτωση αποτελεσματικής ενημέρωσής τους (18% των ΜμΕ) με τους ενδιαφερομένους που χρειάζονται ενθάρρυνση για να προχωρήσουν σε αίτηση (14% των ΜμΕ), συνάγεται ότι η συμμετοχή στο Ταμείο θα μπορούσε να ανέλθει από το σημερινό 11%, σε έως και 43% των ΜμΕ (ή 2/3 των επενδυτών). Ετσι, αναδεικνύεται η σημασία δράσεων ενδυνάμωσης τόσο της «τεχνικής» ωριμότητας όσο και της επιχειρηματικής κουλτούρας, ειδικά των πολύ μικρών επιχειρήσεων».

Επίσης, η ανάλυση της Εθνικής εξετάζει το ερώτημα αν οι πόροι του Ταμείου οδηγούν σε επενδύσεις που δεν θα συνέβαιναν χωρίς αυτούς (ή απλά αποτελεί εναλλακτικό δρόμο για επενδύσεις που θα γίνονταν ούτως ή άλλως). «Τα πρώτα ευρήματα της έρευνάς μας για τις επιχειρήσεις που το αξιοποιούν είναι ενθαρρυντικά, καθώς τα τρία τέταρτα αυτών δηλώνουν ότι διαφορετικά δεν θα προχωρούσαν στην επένδυση, ενώ ένα επιπλέον 12% θεωρεί ότι λειτούργησε υποστηρικτικά ως προς τον χρόνο ή το ύψος της επένδυσης», συμπεραίνουν οι αναλυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή