Αργή η μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή

Αργή η μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή

Μόλις τo 24% των ΜμΕ χρησιμοποιεί συνδέσεις υπερυψηλής ταχύτητας έναντι 57% στην υπόλοιπη Ε.Ε.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγώνα δρόμου πρέπει να κάνει η Ελλάδα προκειμένου να επιταχύνει τη μετάβασή της στην ψηφιακή εποχή και να εκπληρώσει τους φιλόδοξους ψηφιακούς στόχους που έχει θεσπίσει η Ε.Ε. μέχρι το 2030. Αν και η Ελλάδα έχει καταγράψει ψηφιακό άλμα την τελευταία 5ετία (2018-2023), εντούτοις ακόμη υστερεί σε βασικούς τομείς σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ε.Ε. Η αργή μετάβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ψηφιακή εποχή, η μη ικανοποιητική υλοποίηση ιδιωτικών επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής, η χαμηλή κάλυψη των δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας μεταξύ των οποίων τα δίκτυα οπτικών ινών, αποτελούν μερικά ζητήματα με τα οποία θα αναμετρηθεί η χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τους στόχους της Ε.Ε., έως το 2030 το 90% των ΜμΕ πρέπει να έχει πετύχει το βασικό επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας, την ώρα που στην Ελλάδα ο βαθμός εκπλήρωσης του στόχου αυτού βρίσκεται στο 46% έναντι 77% στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με την ειδική αναφορά του ΣΕΒ για τον ψηφιακό μετασχηματισμό «Η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή ψηφιακή δεκαετία», η χώρα βελτίωσε κατά 56% το επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας μεταξύ 2018-2023, επίδοση σχεδόν διπλάσια από το 30% που σημειώθηκε στο σύνολο της Ε.Ε. Εξακολουθεί ωστόσο να βρίσκεται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ως προς τις υποδομές συνδεσιμότητας, η επίδοση της Ελλάδας στον δείκτη ψηφιακής ωριμότητας (digital maturity index) φτάνει το 85% του μέσου όρου της Ε.Ε., με τη μεγαλύτερη αδυναμία να εντοπίζεται στη χαμηλή –ακόμη– κάλυψη των δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας και στο γεγονός ότι μόλις τo 24% των επιχειρήσεων χρησιμοποιεί συνδέσεις υπερυψηλής ταχύτητας (άνω των 100 Mbps) έναντι 57% στην υπόλοιπη Ε.Ε. Εξίσου χαμηλά είναι η διείσδυση τέτοιων ταχυτήτων και στα νοικοκυριά, καθώς 1 στα 5 διαθέτει σχετική σύνδεση. Αντίθετα, η κάλυψη των δικτύων 5G έχει φτάσει στο 86% και βρίσκεται αρκετά κοντά στην κάλυψη του στόχου του 100%.

Βασικές ψηφιακές δεξιότητες πρέπει μέχρι το 2030 να έχει τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού στην Ε.Ε., ενώ χρειάζονται 20 εκατ. ειδικοί στις ΤΠΕ. Στη χώρα μας, το 52% των Ελλήνων διαθέτει βασικές δεξιότητες έναντι 54% στην υπόλοιπη Ε.Ε., ενώ το ποσοστό όσων απασχολούνται σε κλάδους πληροφορικής και τεχνολογίας (ΤΠΕ) υπολείπεται από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (2,5% έναντι 4,6%). Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της πανδημίας επιταχύνθηκε και στην Ελλάδα η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου, με την επίδοσή της στον σχετικό δείκτη να φτάνει το 78% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Σήμερα, το gov.gr παρέχει περισσότερες από 1.600 υπηρεσίες, ενώ πρόσφατα λανσαρίστηκε και ο ψηφιακός βοηθός τεχνητής νοημοσύνης που έχει δεχτεί πάνω από 125.000 ερωτήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή