Παρουσιάζεται σήμερα η στρατηγική των Ιταλών για τη νέα ΔΕΠΑ Υποδομών

Παρουσιάζεται σήμερα η στρατηγική των Ιταλών για τη νέα ΔΕΠΑ Υποδομών

Η Italgas αναδιάρθρωσε την εταιρεία με τη συγχώνευση μέσω απορροφήσεως της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και της ΕΔΑ Αττικής από τη ΔΕΔΑ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tη νέα εταιρική ταυτότητα της ΔΕΠΑ Υποδομών, όπως προέκυψε μετά τη συγχώνευση μέσω απορροφήσεως της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και της ΕΔΑ Αττικής από τη ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου), αλλά και τα σχέδια των Ιταλών μετόχων για την ελληνική αγορά, θα παρουσιάσει σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Italgas, Πάολο Γκάλο. H παρουσίαση, όπως και τα αποκαλυπτήρια του νέου ονόματος της ΔΕΔΑ θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων των νέων γραφείων της στην Αθήνα.

Τη δική της σημασία ως προς τη στήριξη της ιταλικής εταιρείας έχει η παρουσία στην εκδήλωση τεσσάρων υπουργών της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του εποπτεύοντος την αγορά ενέργειας υπουργού Θόδωρου Σκυλακάκη, του υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, του υπ. Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα και του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη. Η παρουσία του τελευταίου συνδέεται με την υπογραφή MοU της ΔΕΔΑ με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Παραγωγών Βιοαερίου (ΕΣΠΑΒ), που θα λάβει χώρα στην τελετή των εγκαινίων. Ο ΕΣΠΑΒ απαριθμεί 43 μέλη που λειτουργούν μονάδες παραγωγής βιοαερίου, η αναβάθμιση των οποίων αλλά και η δημιουργία νέων αποτελεί υψηλής προτεραιότητας ζήτημα για την εγχώρια ενεργειακή αγορά ως προς την επίτευξη των εθνικών στόχων για την έγχυση 12% βιομεθανίου στα δίκτυα φυσικού αερίου έως το 2030.

Ενα σημαντικό μέρος των επενδύσεων της ΔΕΔΑ συνδέεται με προσαρμογές του δικτύου φυσικού αερίου που αναπτύσσει για την υποδοχή βιομεθανίου και υδρογόνου. Η Italgas ολοκλήρωσε τον Σεπτέμβριο του 2022 την εξαγορά του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών έναντι 733 εκατ. ευρώ. Στον διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ είχε διαθέσει προς πώληση το 65% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών και η HELLENiQ ENERGY το υπόλοιπο 35%. Προσφάτως η Ιtalgas ολοκλήρωσε το σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας με τη συγχώνευση μέσω απορρόφησης της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και της ΕΔΑ Αττικής από τη ΔΕΔΑ. Η εταιρεία διαχειρίζεται σήμερα περίπου 7.700 χιλιόμετρα δικτύου και εξυπηρετεί περισσότερους από μισό εκατομμύριο πελάτες, ενώ υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα ύψους περί τα 800 εκατ. ευρώ έως το 2027.

Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των τριών θυγατρικών της ΔΕΠΑ Υποδομών (ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ) η Italgas δρομολόγησε και τη σταδιακή εναρμόνιση των τιμολογίων, εξέλιξη που πυροδότησε και τις πρώτες μεγάλες αυξήσεις στις ώριμες αγορές της Θεσσαλονίκης, της Θεσσαλίας και της Αττικής και έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της βιομηχανίας. Σε ρήξη είχε έρθει προσφάτως η ιταλική εταιρεία και με τη ΡΑΑΕΥ για το ύψος του Wacc (μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου). H αρμόδια αρχή δεν αποδέχθηκε τελικά το αίτημα της Italgas για Wacc 10% την περίοδο 2024-2027 και το περιόρισε στο 8,3%, αποτρέποντας σημαντικές επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή