Βρετανία: Οικονομική αβεβαιότητα πριν από τις κάλπες

Βρετανία: Οικονομική αβεβαιότητα πριν από τις κάλπες

Ανησυχίες για ύφεση, επιφυλακτικές οι αγορές ομολόγων, φυγή εισηγμένων

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απειλή της ύφεσης, η μαζική φυγή εισηγμένων από το Σίτι του Λονδίνου και οι φόβοι για τη βιωσιμότητα του χρέους, που έχουν επανέλθει στην επιφάνεια ενόψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βρετανία στις 6 Μαρτίου, είναι θέματα που θα απασχολήσουν τις αγορές μέχρι τις εκλογές, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν αργότερα φέτος. Μια αναμενόμενη νίκη για το φιλοευρωπαϊκό αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα μπορεί να ανεβάσει τη στερλίνα, ενώ –ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα– οι επικείμενες μειώσεις επιτοκίων θα πρέπει να προσφέρουν στήριξη στα κρατικά ομόλογα.

Η προοπτική της αλλαγής κυβέρνησης ενισχύει το συναίσθημα προς την οικονομία, οι αγορές ομολόγων, όμως, που επηρεάζουν το κόστος του χρέους και την οικονομική ανάπτυξη είναι επιφυλακτικές προς το παρόν. Οι αποδόσεις του δεκαετούς κρατικού ομολόγου, που αυξάνονται όσο πέφτει η τιμή τους, είναι περίπου 4,1%. Εχουν αυξηθεί κατά 52 μονάδες βάσης (bps) μέχρι στιγμής φέτος, ενώ τα κρατικά ομόλογα της Γερμανίας και των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 30 bps αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή, το δημόσιο χρέος της Βρετανίας άγγιξε το 100% του ΑΕΠ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν προεκλογικές περικοπές φόρων στον προϋπολογισμό του Μαρτίου, προκαλώντας προειδοποίηση από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ο επικεφαλής επενδύσεων της Pictet Wealth Management, Σεζάρ Περές Ρουίς, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε μη βιώσιμη προεκλογική δαπάνη από τη συντηρητική κυβέρνηση ή από τους Εργατικούς, έπειτα από μια πιθανή εκλογική νίκη, θα επαναφέρει τους «τιμωρούς των ομολόγων» (bond vigilantes). Αυτή είναι μια αναφορά στο μίνι «κραχ» των αγορών το 2022, όταν ο εν πολλοίς μη χρηματοδοτούμενος μίνι προϋπολογισμός τής τότε πρωθυπουργού των Τόρις, Λιζ Τρας και οι φορολογικές περικοπές αύξησαν το κόστος δανεισμού και τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων, έστειλαν τη λίρα στα τάρταρα και κατέστρεψαν τη φήμη της Βρετανίας ως λίκνου οικονομικής σταθερότητας.

Προειδοποίηση αναλυτών ότι οποιαδήποτε μη βιώσιμη προεκλογική δαπάνη από την κυβέρνηση θα επαναφέρει τους «τιμωρούς των ομολόγων».

Η στερλίνα την ίδια στιγμή έχει κερδίσει σχεδόν 2% έναντι του ευρώ φέτος και οι κερδοσκόποι παίρνουν θέση εναντίον του βρετανικού νομίσματος. Οι διαταραχές στο εμπόριο και στην οικονομία που προκλήθηκαν από το Brexit σημαίνουν ότι το κλίμα θα μπορούσε να αντιστραφεί εάν οι εμπορικοί δεσμοί με την Ευρώπη γίνονταν πιο στενοί, εξηγεί ο ανώτερος αναλυτής της Barclays, Λευτέρης Φαρμάκης. Η στερλίνα «θα κορυφωθεί ενόψει των εκλογών, εν αναμονή στενότερων δεσμών με την Ευρώπη» και στη συνέχεια θα εξασθενήσει, όταν οι αγορές αναγνωρίσουν την πολυπλοκότητα της δημιουργίας μιας νέας σχέσης, προσθέτει. Ο ηγέτης των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, σημειωτέον, έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τους δεσμούς με την Ε.Ε. εάν το κόμμα του κερδίσει τις εκλογές.

Οι μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, τέλος, δεν είναι δημοφιλείς, καθώς διαπραγματεύονται κατά 35% χαμηλότερα από τον μέσο όρο του κλάδου, με αυτό το χάσμα αποτίμησης να φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών. Περισσότερα από 36 δισ. δολάρια διέρρευσαν από μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια του Ηνωμένου Βασιλείου το 2023, ποσό σχεδόν τριπλάσιο από εκείνο που χάθηκε το 2016 και το μεγαλύτερο ποσό τουλάχιστον από το 2008.

Οταν ο Ρίσι Σούνακ έγινε πρωθυπουργός τον Οκτώβριο του 2022, μετά την καταστροφική θητεία της Τρας, ήταν ο τρίτος Βρετανός ηγέτης σε λιγότερο από δύο μήνες, ενώ ο Χαντ έγινε ο τέταρτος υπουργός Οικονομικών μέσα σε λίγους μήνες. «Δεν θα μπορούσαμε να έχουμε πιο ασταθή περίοδο από το 2016» για τις μετοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, επισημαίνει ο Ντέιβιντ Στίβενσον, ο οποίος διαχειρίζεται χαρτοφυλάκια βρετανικών εταιρειών στην Amati Global Investors. Πρόσθεσε ότι κάποια «ομαλοποίηση» στην πολιτική, στα επιτόκια ή την οικονομική ανάπτυξη θα βελτιώσει το κλίμα. «Η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι φθηνή, αλλά όλοι το ξέρουν, και αυτό που περιμένουν είναι ένας καταλύτης για να εμπλακούν – και μόλις αρχίσει, η ανάκαμψη από εδώ και πέρα θα μπορούσε να είναι τεράστια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT