O Μπέζος πούλησε 24 εκατ. μετοχές της Amazon

O Μπέζος πούλησε 24 εκατ. μετοχές της Amazon

Ενίσχυσε την περιουσία του κατά 4 δισ. δολ., διατηρεί τη θέση του ως ο μεγαλύτερος μέτοχος στον όμιλο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκμεταλλευόμενος την ανοδική πορεία της τιμής της μετοχής του ομίλου ψηφιακού λιανεμπορίου Amazon, που ο ίδιος ίδρυσε, ο Τζεφ Μπέζος έχει πουλήσει μέσα σε διάστημα ημερών περί τα 24 εκατ. τίτλους. Η κίνηση αυτή ενίσχυσε την ήδη τεράστια περιουσία του κατά 4 δισ. δολάρια. Ειδικότερα, ο δισεκατομμυριούχος μεγιστάνας την Παρασκευή και τη Δευτέρα πούλησε επιπλέον 12 εκατ. μετοχές της εταιρείας του, ενώ είχε ήδη διαθέσει τις προηγούμενες ημέρες άλλα 12 εκατ. μετοχές, σύμφωνα με τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ. Ο Τζεφ Μπέζος, σημειωτέον, έχει παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας με έδρα το Σιάτλ το 2021 αλλά παραμένει εκτελεστικός πρόεδρός της. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η ίδια η Amazon προ ημερών, ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος είναι μεταξύ των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο με καθαρή περιουσία 190 δισ. δολαρίων βάσει της κατάταξης του επιχειρηματικού περιοδικού Forbes, σχεδίαζε να πουλήσει έως και 50 εκατ. μετοχές της μέσω της επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2025. Επιπλέον, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Financial Times, ο Τζεφ Μπέζος διατηρεί τη θέση του ως ο μεγαλύτερος μέτοχος στον όμιλο, καθώς κατέχει ακόμη και μετά τις πρόσφατες πωλήσεις το 9% επί του κεφαλαίου της, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Capital IQ.

Η τιμή της μετοχής του ψηφιακού κολοσσού της Amazon, η οποία παρέμεινε ως επί το πλείστον αμετάβλητη κατά τις συναλλαγές της Τρίτης, οπότε έγιναν γνωστές οι πράξεις του Τζεφ Μπέζος, έχει ανέλθει περισσότερο από 50% τους τελευταίους 12 μήνες. Το ράλι οδήγησε την τιμή της μετοχής της Amazon κοντά στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, διαμορφώνοντας την κεφαλαιοποίησή της στο 1,75 τρισ. δολάρια. Ο Μπέζος, ο οποίος δημιούργησε την Amazon το 1994, έκανε ένα βήμα πίσω από τη διαχείρισή της, αποσκοπώντας να παρακολουθήσει άλλα εγχειρήματά του. Μεταξύ αυτών είναι ο όμιλος διαστημικών δραστηριοτήτων της Blue Origin. «Η Blue Origin πρέπει να είναι πολύ πιο γρήγορη. Και είναι ένας από τους λόγους που άφησα τον ρόλο μου ως διευθύνων σύμβουλος της Amazon πριν από μερικά χρόνια», δήλωσε ο ίδιος ο μεγιστάνας στον ερευνητή και παρουσιαστή podcast Λεξ Φρίντμαν, πέρυσι τον Δεκέμβριο. Η ευθέως ανταγωνιστική εταιρεία της Blue Origin δεν είναι άλλη από τη SpaceX του επίσης δισεκατομμυριούχου Ελον Μασκ. Το 2022, ένας πύραυλος Blue Origin, που δεν μετέφερε επιβάτες, δεν κατόρθωσε να προχωρήσει στην πορεία του, λίγο μετά την εκτόξευσή του. Στη συνέχεια, η εταιρεία ανέστειλε τις εκτοξεύσεις, αλλά πέρυσι ανακοίνωσε ότι ο απερχόμενος επικεφαλής συσκευών της Amazon, Ντέιβ Λιμπ, θα αναλάβει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Η Blue Origin ολοκλήρωσε μια επιτυχημένη διαστημική αποστολή τον Δεκέμβριο.

Ο Μπέζος, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης της εφημερίδας The Washington Post και διευθύνει τον φιλανθρωπικό όμιλο Bezos Earth Fund, έχει επίσης στρέψει τους προβολείς της δημοσιότητας επάνω του πρόσφατα για έναν λόγο ακόμη. Μετακόμισε από το Σιάτλ στο Μαϊάμι για να μειώσει τη φορολογία της περιουσίας του και να ζήσει πολυτελώς με θαλαμηγούς και ιδιωτικά τζετ, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον πιο λιτό τρόπο διαβίωσης που διατηρούσε επιβλέποντας την ταχεία επέκταση της Amazon.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή