Πιο φθηνό ρεύμα τον Μάρτιο

Ερχονται φθηνότερα τιμολόγια λόγω πτώσης της τιμής του αερίου

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τιμολόγια ρεύματος σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης είναι πολύ πιθανό να δουν οι καταναλωτές τον Μάρτιο εάν δεν υπάρξει κάποιο γεγονός που θα ανακόψει την πτωτική πορεία της τιμής του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF, η οποία κινείται κάτω από τα 25 ευρώ/μεγαβατώρα.

Η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην ελληνική αγορά διαμορφώνεται τις πρώτες 15 ημέρες του Φεβρουαρίου στα 75,55 ευρώ/MWh από 93 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω, καθώς η μειωμένη τιμή του φυσικού αερίου στον κόμβο του TTF περνάει με ένα μήνα καθυστέρηση στην ελληνική αγορά. Ακόμη όμως και με τα σημερινά δεδομένα, οι πάροχοι μπορούν να στηρίξουν σταθερά τιμολόγια εξάμηνης διάρκειας στην τιμή των 9 λεπτών/KWh και 12μηνης διάρκειας στα 10-11 λεπτά/KWh.

Ηδη μάλιστα χθες έκανε την εμφάνισή του στην αγορά το πρώτο σταθερό μπλε τιμολόγιο εξάμηνης διάρκειας στην τιμή των 9,75 λεπτών/KWh και πάγιο 9 ευρώ από την Protergia, χωρίς καμία δέσμευση (έκπτωση συνέπειας ή πάγια εντολή) και με εφάπαξ επιβάρυνση 50 ευρώ σε περίπτωση αποχώρησης οποιαδήποτε στιγμή.

Μειώσεις προεξοφλούν όμως τα σημερινά επίπεδα τιμών στη χονδρεμπορική αγορά και για τα πράσινα τιμολόγια, ανεξαρτήτως των εκπτώσεων που θα προσφέρουν οι πάροχοι. Διαμόρφωση της χονδρεμπορικής τιμής κάτω από κάποια επίπεδα ενεργοποιεί τον μηχανισμό διακύμανσης που προβλέπει η φόρμουλα διαμόρφωσης της τιμής χρέωσης της κιλοβατώρας στο ειδικό τιμολόγιο, την οποία έδωσαν οι πάροχοι από τον Δεκέμβριο και παραμένει σταθερή για έξι μήνες.

Για παράδειγμα, η ΔΕΗ στο πράσινο τιμολόγιό της έχει βάλει κάτω όριο τιμής τα 85 ευρώ/MWh, που σημαίνει ότι αν η χονδρεμπορική τιμή τον Φεβρουάριο παραμείνει στα σημερινά επίπεδα, θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός και η τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας θα κυμανθεί γύρω στα 9-10 λεπτά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο έπειτα από έκπτωση 20% επί της αρχικής τιμής, στα 12,8 λεπτά η κιλοβατώρα για καταναλώσεις έως και 500 κιλοβατώρες και στα 13,67 λεπτά η κιλοβατώρα για μεγαλύτερες καταναλώσεις.

Με τα σημερινά δεδομένα οι πάροχοι μπορούν να στηρίξουν σταθερά τιμολόγια εξάμηνης διάρκειας στην τιμή των 9 λεπτών/KWh.

Η μέση τιμή στα πράσινα τιμολόγια τον Φεβρουάριο διαμορφώνεται στα 13,3 λεπτά/KWh έναντι 14,7 λεπτών/kWh τον Ιανουάριο, με τη μικρότερη χρέωση να κυμαίνεται λίγο κάτω από τα 12 λεπτά/ΚWh και τη μεγαλύτερη στα επίπεδα των 14,5 λεπτών/kWh.

Η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής αναμένεται να ενισχύσει τον ανταγωνισμό και στα κυμαινόμενα κίτρινα τιμολόγια, τα οποία εάν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις αναλυτών για υποχώρηση της τιμής του φυσικού αερίου ακόμη και κάτω από τα 20 ευρώ/MWh, θα «επιβραβεύσουν» τους καταναλωτές που θα τα επιλέξουν αναλαμβάνοντας το ρίσκο της διακύμανσης.

Η πορεία των τιμών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ενεργειακής αγοράς, μπορεί να καταστήσει «ακριβή» τελικά την τιμή των 9,3-11 λεπτών/KWh που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τους αγρότες από 1ης Απριλίου που θα εφαρμοστεί το μέτρο και η οποία είναι σταθερή για δύο χρόνια.

Στο μεταξύ, το αρμόδιο επιτελείο του ΥΠΕΝ επεξεργάζεται τη νομοθετική ρύθμιση που θα διασφαλίσει την κατά προτεραιότητα σύνδεση με το δίκτυο φωτοβολταϊκών που θα συνάψουν συμβάσεις προμήθειας (PPAs) με αγρότες και ενεργοβόρες βιομηχανίες. Πρόκειται για έργα 300-500 MWh για το πρόγραμμα φθηνό ρεύμα στους αγρότες και περίπου 550 MW για τις βιομηχανίες Bιοχάλκο, ΤΙΤΑΝ και ΑΓΕΤ, που έχουν ήδη υπογράψει PPAs με τη ΔΕΗ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή