Πρόστιμα για ταμειακές και POS

Πρόστιμα για ταμειακές και POS

Εως και 300.000 ευρώ σε όσους καθυστερούν τη διασύνδεσή τους

πρόστιμα-για-ταμειακές-και-pos-562886674

Υψηλά πρόστιμα σε όσους εμπλέκονται με τη διαδικασία της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS και καθυστερούν, που φθάνουν έως 300.000 ευρώ, και ανάκληση μοντέλων ταμειακών μηχανών προβλέπει, μεταξύ άλλων, η τροπολογία που καταθέτει το οικονομικό επιτελείο στη Βουλή. Συγκεκριμένα επιβάλλεται πρόστιμο στις υπερήμερες επιχειρήσεις που υποχρεούνται να διασυνδέσουν τα συστήματά τους και δεν το κάνουν εντός των χρονοδιαγραμμάτων (έως 29 Φεβρουαρίου), το οποίο φθάνει στις 20.000 ευρώ, με διπλασιασμό του ποσού αν υπάρξει υποτροπή.

Για τους παρόχους τερματικών POS τα πρόστιμα φτάνουν έως τις 300.000 ευρώ, ενώ για τους παρόχους ταμειακών μηχανών που δεν συμμορφωθούν, θα ανακαλούνται από την αγορά οι ταμειακές που δεν έχουν αναβαθμιστεί. Παράλληλα, πρόστιμα θα επιβληθούν και στους παρόχους ηλεκτρονικής τιμολόγησης, που διασυνδέονται με εμπορικά – λογιστικά προγράμματα διαχείρισης (Enterprise Resource Planning – ERP). Τα προγράμματα αυτά χρησιμοποιούν μεγάλα πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ.

Οπου δεν πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες αναβαθμίσεις για να προχωρήσει η διασύνδεση, προβλέπεται από την τροπολογία πρόστιμο 10.000 ευρώ, ενώ τα παραστατικά που θα εκδίδονται από το πρόγραμμα ERP δεν θα θεωρούνται νόμιμα. Ειδικότερα, το «ποινολόγιο» για όσους καθυστερούν προβλέπει:

1. Επιχειρήσεις. Για όσες καθυστερήσουν να διασυνδέσουν τα συστήματά τους προβλέπεται:

• Πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος ή 20.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

• Το πρόστιμο μειώνεται κατά 50% όταν επιβάλλεται σε χρήστες τερματικών POS που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκων και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, πλην των δήμων και κοινοτήτων που έχουν ανακηρυχθεί τουριστικοί τόποι.

Οπου δεν γίνουν οι απαραίτητες αναβαθμίσεις για να προχωρήσει η διασύνδεση προβλέπεται πρόστιμο 10.000 ευρώ.

• Αν η ίδια παράβαση διαπραχθεί ξανά εντός πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής προστίμου, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

2. Πάροχοι τερματικών POS. Σε περίπτωση που οι εταιρείες αυτές δεν συνεργάζονται με τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές, όπως αυτές έχουν οριστεί από την ΑΑΔΕ, επιβάλλεται:

• Πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ. Αν όμως η ίδια παράβαση διαπραχθεί εντός πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής προστίμου, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ.

Πρόστιμα για ταμειακές και POS-1
Για τους παρόχους τερματικών POS που δεν θα αναβαθμίσουν το λογισμικό τους, ώστε να είναι εφικτή η διασύνδεση, προβλέπονται βαριά πρόστιμα που φτάνουν έως τις 300.000 ευρώ. [SHUTTERSTOCK]

• Οσοι πάροχοι δεν προβαίνουν σε οποιαδήποτε ενέργεια αναβάθμισης των τερματικών τους για τα οποία εμφανίζονται ως διαχειριστές στο μητρώο μέσων πληρωμών, τότε:

α) Παύει να ισχύει η δήλωση συμμόρφωσης, δηλαδή η δυνατότητα τα τερματικά POS να είναι συμβατά με τους όρους της αγοράς και επιβάλλεται, με απόφαση του διοικητή, πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ.

β) Πρόστιμο ύψους 500 ευρώ ανά τερματικό POS για το οποίο δεν έχουν προβεί σε αναβάθμισή του. Το πρόστιμο δεν επιβάλλεται εφόσον η μη αναβάθμιση αποδεδειγμένα οφείλεται σε μη υπαιτιότητά τους.

3. Εισαγωγείς και κατασκευαστές ταμειακών μηχανών

• Ανάκληση της άδειας καταλληλότητας του μοντέλου ταμειακής μηχανής για όσους δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και τεχνικούς ελέγχους, ώστε να διασφαλίσουν τη δυνατότητα διασύνδεσής της με τύπους τερματικών POS.

• Πρόστιμο 10.000 ευρώ.

4. Για τους παρόχους ηλεκτρονικής τιμολόγησης που διασυνδέονται με εμπορικά – λογιστικά προγράμματα διαχείρισης (Enterprise Resource Planning – ERP).

• Τα παραστατικά που θα εκδίδονται από το πρόγραμμα ERP δεν θα θεωρούνται νόμιμα.

• Πρόστιμο 10.000 ευρώ

5. Τεχνικοί εγκατάστασης. Για παραβάσεις που αφορούν υποχρεώσεις των τεχνικών εγκατάστασης, δηλαδή υποβολή δήλωσης πελατολογίου ή αποστολή πληροφοριών σχετικών με υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης, επιβάλλεται:

• Πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ ανά μη δηλωθέντα, εκπροθέσμως δηλωθέντα ή ανακριβώς δηλωθέντα πελάτη στον οποίο παρέχονται ή ο οποίος αποδέχεται υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης ΦΗΜ. ή υπηρεσίες εμπορικού – λογιστικού προγράμματος διαχείρισης (ERP).

• Το πρόστιμο αυτό δεν επιβάλλεται εφόσον οι μη δηλωθέντες, εκπροθέσμως δηλωθέντες ή ανακριβώς δηλωθέντες πελάτες στους οποίους παρέχονται οι παραπάνω υπηρεσίες δεν υπερβαίνουν το 15% του συνολικού αριθμού των πελατών ή δεν υπερβαίνουν αθροιστικά τους δέκα (10), ανά οντότητα που παρέχει τις σχετικές υπηρεσίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή