Βρετανία: Σε ύφεση στο τέλος του 2023

Βρετανία: Σε ύφεση στο τέλος του 2023

Το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε κατά 0,3% το δ΄ τρίμηνο, καταγράφοντας τη δεύτερη συνεχόμενη τριμηνιαία μείωση

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου διολίσθησε σε τεχνική ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Συγκεκριμένα, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Ηνωμένου Βασιλείου συρρικνώθηκε κατά 0,3% τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους, καταγράφοντας τη δεύτερη συνεχόμενη τριμηνιαία μείωση. Σημειωτέον ότι οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,1% για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου.

Οι οικονομολόγοι έχουν ορίσει ως τεχνική ύφεση τα δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης.

Και οι τρεις κύριοι τομείς της οικονομίας συρρικνώθηκαν το τέταρτο τρίμηνο, με τη Στατιστική Υπηρεσία να καταγράφει μείωση 0,2% στις υπηρεσίες, 1% στην παραγωγή και 1,3% στον κατασκευαστικό κλάδο. Στο σύνολο του 2023 το βρετανικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα έχει αυξηθεί κατά μόλις 0,1% σε σύγκριση με το 2022. Μόνο τον μήνα Δεκέμβριο συρρικνώθηκε κατά 0,1%.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέρεμι Χαντ, δήλωσε ότι ο υψηλός πληθωρισμός παραμένει «το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη», καθώς αναγκάζει την Τράπεζα της Αγγλίας να διατηρεί σταθερά τα επιτόκια.

«Υπάρχουν όμως ενδείξεις ότι η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής – οι προβλέψεις συμφωνούν ότι η ανάπτυξη θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια, οι μισθοί αυξάνονται ταχύτερα από τις τιμές, τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων είναι μειωμένα και η ανεργία παραμένει χαμηλή», πρόσθεσε.

Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί αισθητά στο Ηνωμένο Βασίλειο, υποχωρώντας στο 4% τον Δεκέμβριο, αλλά παραμένει πολύ πάνω από τον στόχο του 2% και είναι σαφώς πιο αυξημένος από τις άλλες δυτικές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή