Η Nvidia ξεπέρασε σε αξία Amazon και Google

Η Nvidia ξεπέρασε σε αξία Amazon και Google

Η αμερικανική εταιρεία είναι πλέον ο τέταρτος πιο πολύτιμος όμιλος στον κόσμο, με κεφαλαιοποίηση 1,83 τρισ. δολαρίων

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο της υψηλής τεχνολογίας, ο γίγαντας των τσιπ τεχνητής νοημοσύνης Nvidia καταλαμβάνει πλέον σταθερά περίοπτη θέση, ξεπερνώντας σε αξία εδραιωμένους «γίγαντες» του χώρου όπως η Amazon και η Google. H αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας, που σχεδιάζει μονάδες επεξεργασίας γραφικών (GPU) για βιντεοπαιχνίδια, καθώς και ενιαία συστήματα επεξεργαστών (SoC) για φορητούς υπολογιστές και αυτοκίνητα, είναι πλέον η τέταρτη πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο, μετά τη Microsoft, την Apple και τη Saudi Aramco.

Ο κολοσσός ελέγχει σήμερα περίπου το 80% της αγοράς ημιαγωγών ΑΙ υψηλών προδιαγραφών.

H αξία της ανέρχεται πλέον σε 1,83 τρισ. δολάρια, ξεπερνώντας την κεφαλαιοποίηση 1,82 τρισ. δολαρίων της μητρικής της Google, Alphabet. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Nvidia ξεπέρασε την Amazon, κλείνοντας με υψηλότερη κεφαλαιοποίηση για πρώτη φορά από το 2002. Η εταιρεία κατασκευάζει το τσιπ H100, το οποίο τροφοδοτεί την πλειονότητα των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων που χρησιμοποιούνται σήμερα, μεταξύ των οποίων το ChatGPT της OpenAI και τα περισσότερα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης εταιρειών όπως η Microsoft, η Meta και η Amazon. Οι κολοσσοί τεχνολογίας συμμετέχουν σε μια κούρσα με στόχο να ανατρέψουν το μονοπώλιο της Nvidia, που ελέγχει σήμερα περίπου το 80% της αγοράς ημιαγωγών ΑΙ υψηλών προδιαγραφών. Κατά ειρωνικό τρόπο, όμως, όπως σημειώνει το Bloomberg, οι κορυφαίες πωλήσεις της Nvidia προέρχονται από τις ίδιες αυτές εταιρείες. Σύμφωνα με το Reuters, η Nvidia έχει επενδύσει 30 δισ. δολάρια σε μια νέα επιχειρηματική μονάδα αφιερωμένη στη βοήθεια άλλων εταιρειών προκειμένου να φτιάξουν τα δικά τους κατά παραγγελία τσιπ AI. Δηλαδή, ακόμη και αν οι εταιρείες επιλέξουν να δημιουργήσουν τα δικά τους τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, η Nvidia θα αποκτούσε σημαντικό μερίδιο.

Ο κολοσσός Nvidia είναι μέχρι στιγμής ο μεγαλύτερος ωφελημένος από τη «μανία» της τεχνητής νοημοσύνης που κατέλαβε εσχάτως τη Wall Street. Η μετοχή της αυξήθηκε φέτος κατά 49%, ύστερα από άνοδο 239% το 2023. Η πορεία της ήταν ξέφρενη. Ηταν η έβδομη μεγαλύτερη εταιρεία πριν από ένα χρόνο, η 12η μεγαλύτερη πριν από τρία χρόνια και ούτε καν στην πρώτη 20άδα πριν από τέσσερα χρόνια. Πολλοί πιστώνουν την επιτυχία της στον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Nvidia, Τζένσεν Χουάνγκ. Ο ίδιος τόνισε πρόσφατα ότι είναι σημαντικό να εκδημοκρατιστεί η τεχνολογία AI. «Υπάρχει ένα κυρίαρχο κίνημα AI, παντού. Κάθε χώρα θα πρέπει να προστατεύει τα δικά της δεδομένα. Πρέπει να επιτρέψουμε σε κάθε περιοχή να δημιουργήσει τη δική της ψηφιακή νοημοσύνη», είπε στο CNN στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής των κυβερνήσεων στο Ντουμπάι. Οι περισσότεροι από τους «Magnificent Seven», τις επτά μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας που ηγούνται της ανοδικής τροχιάς στη Wall Street, συνέχισαν να κινούνται ανοδικά φέτος. Ορισμένοι επενδυτές, ωστόσο, παραμένουν δύσπιστοι ότι θα μπορέσουν να διατηρήσουν τα κέρδη τους. «Η αποτίμηση αυτών των εταιρειών βασίζεται σε έναν πολύ γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης. Οτιδήποτε θα μπορούσε δυνητικά να τον εκτροχιάσει, θα είχε πολύ αρνητικό αντίκτυπο σε αυτήν την αποτίμηση. Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί», προειδοποιεί ο Ντέιβ Σεκέρα, επικεφαλής στρατηγικής στη Morningstar.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή