Τελωνεία: Αυξήθηκαν 5,8% οι έλεγχοι για παράνομα καύσιμα, αλκοόλ και καπνό

Τελωνεία: Αυξήθηκαν 5,8% οι έλεγχοι για παράνομα καύσιμα, αλκοόλ και καπνό

Το 2023 διενεργήθηκαν 97.600 τελωνειακοί έλεγχοι, ενώ βεβαιώθηκαν περισσότερα από 193,5 εκατ. ευρώ. Οι ελεγκτικές επιτυχίες των τελωνείων ανά τομέα, για το τέταρτο τρίμηνο του 2023

5' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξήθηκαν κατά 5,8% οι τελεωνειακοί έλεγχοι το 2023, με στόχο, μεταξύ άλλων, το παράνομο εμπόριο καυσίμων, αλκοόλ, καπνού και προϊόντων «μαϊμού», οπως αναφέρει η ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με τον απολογισμό της δράσης των τελωνείων, την προηγούμενη χρονιά διενεργήθηκαν 97.600 τελωνειακοί έλεγχοι, ενώ βεβαιώθηκαν περισσότερα από 193,5 εκατ. ευρώ.

Τελωνεία: Αυξήθηκαν 5,8% οι έλεγχοι για παράνομα καύσιμα, αλκοόλ και καπνό-1

Αναλυτικά οι ελεγκτικές επιτυχίες τελωνείων ανά τομέα για το τέταρτο τρίμηνο του 2023:

Αδήλωτα ρευστά διαθέσιμα

Στον εντοπισμό και τη δέσμευση σημαντικών χρηματικών ποσών προχώρησαν τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ. Συγκεκριμένα, στο αεροδρόμιο «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ», ενώ δεν είχαν δηλωθεί στο Τελωνείο εντοπίστηκαν 17.000 ευρώ σε επιβάτη, ο οποίος είχε αφιχθεί από την Κωνσταντινούπολη, 48.500 ευρώ σε επιβάτη, ο οποίος είχε αφιχθεί από τα Τίρανα, 4.500 ευρώ και 22.200 δολάρια σε επιβάτη, ο οποίος είχε αφιχθεί από το Ντουμπάι, 38.000 ευρώ σε επιβάτη, ο οποίος είχε αφιχθεί από την Κωνσταντινούπολη και 76.200 ευρώ σε επιβάτη, ο οποίος είχε αφιχθεί από τον Λίβανο.

Τα χρηματικά ποσά δεσμεύτηκαν για περαιτέρω έλεγχο κατά την προβλεπόμενη διαδικασία, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα, συνολικού ύψους 46.507 ευρώ και 5.550 δολαρίων.

Στο αεροδρόμιο «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», εντοπίστηκαν, χωρίς να έχουν δηλωθεί στο Τελωνείο, 10.310 ευρώ σε επιβάτη, ο οποίος αφίχθη από την Κωνσταντινούπολη, 22.065 ευρώ σε επιβάτη, ο οποίος αφίχθη από την Κωνσταντινούπολη, 9.000 δολάρια και 4.705 ευρώ σε επιβάτη, ο οποίος αφίχθη από το Τελ Αβίβ, 10.750 ευρώ, 1.500 Ντιρχάμ (HAE) και 42.600 ρώσικα ρούβλια σε επιβάτη, ο οποίος είχε αφιχθεί από την Κωνσταντινούπολη, καθώς και 34.350 ευρώ και 23.700 δολάρια Αμερικής σε επιβάτη, ο οποίος επρόκειτο να αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη προς την Κωνσταντινούπολη.

Τα χρηματικά ποσά, που, κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων, δεν δηλώθηκαν στο Τελωνείο, δεσμεύθηκαν και ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία.

Παράλληλα, στο Τελωνείο Κήπων, κατά τη διενέργεια ελέγχου λεωφορείου ελληνικών Αρχών, το οποίο εκτελούσε το δρομολόγιο τακτικής γραμμής Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη-Θεσσαλονίκη, κατά την είσοδο στη χώρα μας από την Τουρκία, ελεγκτές της ΑΑΔΕ εντόπισαν χρηματικό ποσό ύψους 263.300 ευρώ και 10 χρυσές λίρες. Το ποσό δεσμεύτηκε και επιβλήθηκε στον οδηγό του λεωφορείου πρόστιμο 68.463 ευρώ.

Λαθραία καπνικά προϊόντα

1. Τρία εμπορευματοκιβώτια που επιχειρήθηκε να εισαχθούν στο Γ’ Τελωνείο Πειραιά από την Τουρκία και την Ινδία και περιείχαν λαθραία τσιγάρα και βιομηχανοποιημένο καπνό κατασχέθηκαν από τελωνειακούς ελεγκτές της ΑΑΔΕ, με τους αναλογούντες δασμούς και φόρους να ανέρχονται στα 8.481.829 ευρώ. Ο εντοπισμός των ύποπτων εμπορευματοκιβωτίων έγινε με τη χρήση συστήματος X-RAY, που έδωσε ένδειξη πιθανής ύπαρξης καπνικών, καθώς και με τη βοήθεια του σκύλου ανιχνευτή καπνικών του Τελωνείου «Joline».  

Τελωνεία: Αυξήθηκαν 5,8% οι έλεγχοι για παράνομα καύσιμα, αλκοόλ και καπνό-2
Πηγή: ΑΑΔΕ

2. Ενα εμπορευματοκιβώτιο από το Βιετνάμ, με τελικό παραλήπτη εταιρεία στην Ελλάδα, που αντί για το δηλωμένο εμπόρευμα, που αναφερόταν ως σανδάλια, περιείχε 6.500.000 τεμάχια τσιγάρων, στα οποία αναλογούν δασμοί και φόροι ύψους 1.317.357 ευρώ. Ο έλεγχος πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ Αττικής και με τη βοήθεια του σκύλου ανιχνευτή καπνικών Diablo.

3. Τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ διαπίστωσαν ότι ο οδηγός και ο ιδιοκτήτης ενός φορτηγού σερβικών Αρχών, αποπειράθηκαν να εισαγάγουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, 1.436 κιβώτια με 718.000 πακέτα που περιείχαν 14.360.000 τσιγάρα, με σήματα από διάφορες μάρκες, καταθέτοντας παραστατικό διαμετακόμισης στο Τελωνείο Κακκαβιάς, με δηλωθείσα ως παραλήπτρια ανύπαρκτη εταιρεία στην Κύπρο.

Οι αναλογούντες δασμοί και φόροι για την ποσότητα τσιγάρων που κατασχέθηκε αντιστοιχούν σε 2.802.159 ευρώ.

Παράνομα αλκοολούχα προϊόντα και εξοπλισμός απόσταξης

1. Στον εντοπισμό 50 ασκών των 20 λίτρων έκαστος, που περιείχαν αλκοολούχο ποτό, συνολικής ποσότητας 1.000 λίτρων, χωρίς άδειες απόσταξης και τιμολόγια – δελτία αποστολής, προέβησαν τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ, έπειτα από έλεγχο στο λιμάνι Ακαντιάς της Ρόδου, κατά την άφιξη επιβατικού πλοίου. Η ποσότητα δεσμεύτηκε και διενεργείται έλεγχος ως προς την νομιμότητα παραγωγής και κατοχής.

2. Στον εντοπισμό και τη δέσμευση 210 λίτρων χύμα αλκοολούχου ποτού, τα οποία αποπειράθηκε να εισαγάγει στην Ελλάδα επιβάτης λεωφορείου τακτικής γραμμής, με πινακίδες κυκλοφορίας αλβανικών αρχών, προχώρησαν οι τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ, έπειτα από έλεγχο στο Τελωνείο Κακκαβιάς. Οπως διακριβώθηκε από την αρμόδια Χημική Υπηρεσία, πρόκειται για αλκοολούχο προϊόν απόσταξης με αλκοολικό τίτλο 48,1%. Οι δε αναλογούντες δασμοί και φόροι αντιστοιχούν σε 861 ευρώ.

3. Σε έλεγχο σε αποθήκη, πλησίον καταστήματος εστίασης, σε απομακρυσμένο ορεινό οικισμό της Ηπείρου, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν:

(α) Χάλκινος άμβυκας χωρίς άδεια κατοχής και χωρίς ΑΓΜ (λέβητας, καπάκι, ψήκτρα, τόξο) παρασκευής – απόσταξης προϊόντος διήμερων μικρών αποσταγματοποιών, χωρητικότητας 100 λίτρων, ο οποίος κατά την ώρα του ελέγχου ήταν ανενεργός.

(β) 1.703,50 λίτρα χύμα «προϊόντα απόσταξης», τα οποία ευρέθησαν εντός μεγάλης δεξαμενής, 3 πλαστικών βαρελιών, 2 δρύινων ξύλινων βαρελιών και 27 γυάλινων φιαλών, για τα οποία δεν επιδείχθηκαν αντίστοιχες άδειες απόσταξης ή άλλο παραστατικό που να δικαιολογεί τη νόμιμη προέλευση, κατοχή και την καταβολή των αναλογούντων σε αυτά δασμών και φόρων. Αφού ακολούθησαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, προσδιορίστηκε ο αλκοολικός βαθμός και στην συνέχεια υπολογίστηκαν από το αρμόδιο Τελωνείο οι αναλογούσες δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις, στο ύψος των 22.630 ευρώ. Κατόπιν εντολής της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής, τηρήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία και σχηματίσθηκε άμεσα η δικογραφία. Ο ιδιοκτήτης συνελήφθη και προσήχθη ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

Παραποιημένα είδη

1. Ελεγκτές της ΑΑΔΕ στο Τελωνείο Ελευσίνας έκριναν ως ύποπτο ένα container, προερχόμενο από την Κίνα, με προορισμό την Ελλάδα μέσω Γερμανίας, με δηλωμένο φορτίο χριστουγεννιάτικα στολίδια.

Αφού διενήργησαν φυσικό, καθολικό έλεγχο στα εμπορευματοκιβώτια που μετέφερε, αντί για χριστουγεννιάτικα στολίδια, εντόπισαν 290.268 τεμάχια κινεζικών, παραποιημένων προϊόντων, τα οποία στη συνέχεια δεσμεύτηκαν και κατασχέθηκαν.

Ειδικότερα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 288.000 τεμάχια – επαναγεμιζόμενοι αναπτήρες γνωστής εταιρίας, 1.510 τεμάχια επώνυμων σκούφων και 758 ζεύγη επώνυμων υποδημάτων.

Η εκτιμώμενη εμπορική αξία των κατασχεμένων εμπορευμάτων στην αγορά υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το χρηματικό ποσό του 1.000.000 ευρώ. Τα προϊόντα θα καταστραφούν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, και θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις και τα σχετικά πρόστιμα.

2. Τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ, σε έλεγχο σε εμπορευματοκιβώτιο στο Τελωνείο Γ’ Πειραιά, εντόπισαν και προχώρησαν σε δέσμευση 79.552 τεμαχίων παραποιημένων ρούχων (φόρμες, φούτερ, μπλούζες, παντελόνια κ.λπ.) διαφόρων μαρκών, προέλευσης Κίνας.

Καύσιμα

Τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ προέβησαν σε σφράγιση επιχείρησης πρατηρίου υγρών καυσίμων στην περιοχή της Νίκαιας.

Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα του Γενικού Χημείου, το ληφθέν δείγμα βενζίνης αμόλυβδης 100 RON βρέθηκε μη κανονικό και νοθευμένο με βενζίνη αμόλυβδη 95 RON.

Οι υποδομές που σφραγίστηκαν είναι μία αντλία και 8 ακροσωλήνια, 5 δεξαμενές καυσίμων και φρεάτιο απομακρυσμένης πλήρωσης.

Η ποσότητα των νοθευμένων καυσίμων κατά τον χρόνο του επιτόπιου ελέγχου ήταν 140 λίτρα βενζίνης ΑΜΟ 100 RON.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή