Γρήγορο Iντερνετ: Επενδύσεις άνω των 800 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο

Γρήγορο Iντερνετ: Επενδύσεις άνω των 800 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο

Πάνω από 830.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα αποκτήσουν «ταχύτητες» τουλάχιστον 100 Mbps

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθοριστικής σημασίας και για την προσέλκυση ψηφιακών νομάδων, ξένων πολιτών που επιλέγουν την Ελλάδα για να εργαστούν και να ζήσουν, αποτελεί η ύπαρξη καλής ποιότητας Διαδικτύου. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του περιοδικού CEOWorld, η Ελλάδα καταλαμβάνει, μετά την Πορτογαλία και την Ισπανία, την τρίτη θέση ανάμεσα σε 20 χώρες με κριτήριο την ελκυστικότητά της σε ψηφιακούς νομάδες. Ωστόσο, δεν εντοπίζουν όλες οι έρευνες τα ίδια ευρήματα. Για παράδειγμα, η έρευνα της βρετανικής εταιρείας παροχής τεχνολογικών λύσεων κατατάσσει την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στις δύο χειρότερες από συνολικά δέκα ευρωπαϊκές πόλεις για εργαζομένους από απόσταση, ενώ στη σχετική κατάταξη την τέταρτη θέση καταλαμβάνει η Πάτρα. Στα συμπεράσματα αυτά των διεθνών ερευνών στηρίχθηκε κοινοβουλευτική ερώτηση προς το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το κατά πόσο, μεταξύ άλλων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας έχει προχωρήσει.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), η Ελλάδα κατέγραψε καλύτερες επιδόσεις από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη συνολική σταθερή ευρυζωνική κάλυψη, τόσο στις αστικές όσο και στις αγροτικές περιοχές, με το 99% και 98,1% των νοικοκυριών να καλύπτονται αντίστοιχα, βάσει έρευνας για την ευρυζωνική κάλυψη στην Ευρώπη το 2022.

Επίσης, καταγράφεται σημαντική ανάπτυξη (8% στα μέσα του 2022) των δικτύων οπτικών ινών, με την κάλυψη να ανέρχεται στο 27,8% των ελληνικών νοικοκυριών, ποσοστό όμως που είναι χαμηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου επειδή δεν προϋπήρχαν καλωδιακά δίκτυα στη χώρα.

Παράλληλα, κατ’ εφαρμογή του εθνικού ευρυζωνικού σχεδίου 2021-2027, σε εξέλιξη βρίσκεται σειρά επενδύσεων για την ενίσχυση των γρήγορων ταχυτήτων στο Ιντερνετ. Σ’ αυτές ανήκουν το έργο Ultrafast Broadband (UFBB) για την ανάπτυξη δικτύου ευρυζωνικών υποδομών υπερυψηλής ταχύτητας, με δυνατότητα παροχής διαδικτυακής σύνδεσης ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps και δυνατότητα άμεσης αναβάθμισης σε 1 Gbps σε περιοχές χωρίς πρόσβαση σε γρήγορο Ιντερνετ, με στόχο την κάλυψη άνω των 830.000 νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Μέσω του έργου αυτού, που είναι προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ (από τα οποία 300 εκατ. προέρχονται από το Δημόσιο), αναμένεται να καλυφθούν με ταχύτητες 1 Gbps και άνω των 10.000 δημοσίων κτιρίων. Το UFBB περιλαμβάνει 7 τμήματα (LOTs) από τα οποία έχουν συμβασιοποιηθεί έως σήμερα τα τρία. Να σημειωθεί ότι η πρόσκληση της διαχειριστικής αρχής για την υποβολή αιτημάτων χρηματοδότησης από φορείς έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου.

Μέσω ακόμη του έργου WiFi4GR, της τάξης των 15 εκατ. ευρώ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, επιδιώκεται η προμήθεια και εγκατάσταση 5.600 σημείων (WiFi Hotspots), σε περίπου 2.500 περιοχές ασύρματης – WiFi πρόσβασης σε υπαίθριους και κλειστούς χώρους σε όλη την επικράτεια.

Προχωράει ακόμη η αναβάθμιση 120.000 κτιρίων με σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές υποδομές, έργο προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, που προβλέπει την εγκατάσταση εσωτερικής καλωδίωσης στα κτίρια που θα υποστηρίζει το γρήγορο Ιντερνετ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή