Ανάδοχοι σε 11 έργα αποθήκευσης ενέργειας

Ανάδοχοι σε 11 έργα αποθήκευσης ενέργειας

Από 44.100 έως 49.917 ευρώ/MW/έτος οι προσφορές για τα έργα που «κλείδωσαν» εγγυημένο έσοδο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ένταση του ανταγωνισμού μεταξύ μεγάλων ενεργειακών ομίλων αλλά και ξενοδοχειακών και ναυτιλιακών κεφαλαίων για σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ανέδειξε ο δεύτερος διαγωνισμός της ΡΑΑΕΥ για έργα συνολικής ισχύος 299,5 MW που θα προχωρήσουν με επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση. Οι οικονομικές προσφορές για τα 11 έργα που «κλείδωσαν» εγγυημένο έσοδο κυμάνθηκαν από 44.100 ευρώ/MW/έτος έως 49.917 ευρώ/MW/έτος, αρκετά κάτω από την ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς της δημοπρασίας που ήταν 115.000 ευρώ/MW/έτος, ενώ η μεσοσταθμική τιμή των επιλεγέντων έργων διαμορφώθηκε σε 47.680 ευρώ/MW/έτος.

Στον οριστικό κατάλογο των επιλεγέντων έργων που δημοσίευσε η ΡΑΑΕΥ περιλαμβάνονται:

• Δύο έργα του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (μία μονάδα αποθήκευσης 40 MW της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στη Δεσφίνα και μία της Ηρων 12 MW στη Θήβα).

• Τρία του ομίλου Βαρδινογιάννη, μέσω των εταιρειών MS Viotia, MS Fokida, MS Florina, συνολικής ισχύος 72 MW.

• Δύο της CNI Ενεργειακής των 25 MW έκαστο σε Λιβαδειά και Τρίπολη.

• Ενα της Enel Green Power στην Ανθεμούντα Χαλκιδικής (49 MW). Πρόκειται για την πρώτη επιτυχία του νέου σχήματος υπό τον Αρ. Χαντάβα, μετά την απόκτηση του 50% της Enel Green Power από τους Αυστραλούς της Macquarie.

• Ενα των Amber-Energy στη Μελίτη Φλώρινας (18 MW) συμφερόντων της τσεχικής SOLEK.

• Ενα της Ενεργειακής Τεχνικής Αναπτυξιακής στη Φιλύρα Ροδόπης (8,875 MW).

• Ενα της Bat Solar στην Ελασσόνα (49,9 MW).

Οι δύο μικρότερες προσφορές υποβλήθηκαν για τα έργα της CNI Ενεργειακής στη Λιβαδειά και της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής στη Δεσφίνα, ύψους 44.100 ευρώ και 44.840 ευρώ ανά MW ανά έτος, αντίστοιχα. Στον κατάλογο των επιλεγέντων έργων, το μεγαλύτερο εγγυημένο έσοδο, ύψους 49.917 ευρώ/MW/έτος, εξασφάλισε το έργο της Ηρων στη Θήβα.

Εκτός διαγωνισμού έμειναν δύο έργα της εταιρείας ΑΛΑΣΙΑ συμφερόντων της εφοπλιστικής οικογενείας Χατζηιωάννου για 36 και 36 MW, και ένα της DNC Μετόχι του Γ. Ρόκα των 50 MW όχι λόγω υψηλών προσφορών, αλλά εξαιτίας του μεγέθους τους. Τα εν λόγω έργα, αν και προσέφεραν χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με τα δύο τελευταία έργα που προκρίθηκαν, αποκλείστηκαν γιατί το μέγεθός τους ήταν τέτοιο που η συνολική δημοπρατούμενη ισχύς δεν ήταν επαρκής για να το καλύψει. Ετσι μπήκαν στην οριστική λίστα των επιλεγέντων έργων τα αμέσως επόμενα μικρότερα έργα με τις χαμηλότερες τιμές. Εκτός διαγωνισμού έμειναν αρκετά έργα μεγάλων ομίλων, μεταξύ των οποίων της Elpedison και της «Αέναος Συσσωρευτές» της Μυτιληναίος, όπως και του γερμανικού ομίλου BAYWA.

Η Εlpedison, η οποία συμμετείχε στον διαγωνισμό με ένα έργο 15 MW στη Λιβαδειά, αποκλείστηκε διότι σύμφωνα με τη ΡΑΑΕΥ δεν πληρούσε τους κανόνες ανταγωνισμού, καθώς η εταιρεία αποτελεί «συνεργαζόμενη επιχείρηση» με την HELLENiQ RENEWABLES, η οποία έκλεισε το ανώτατο όριο κατοχύρωσης ισχύος που ορίζεται στα 100 MW στην πρώτη δημοπρασία. Ο λόγος αποκλεισμού της Mytilineos, όπως και του γερμανικού ομίλου BAYWA, αποδίδεται στο ότι ορισμένα δικαιολογητικά συμμετοχής που προσκομίστηκαν, τα οποία θα έπρεπε να είχαν εκδοθεί το αργότερο 30 ημέρες πριν από την υποβολή της αίτησης συμμετοχής, είχαν εκδοθεί προγενέστερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT