Λονδίνο: «Βουτιά» των τιμών στα πολυτελή σπίτια

Λονδίνο: «Βουτιά» των τιμών στα πολυτελή σπίτια

Ιδιαίτερα αρνητικό ήταν το ξεκίνημα της χρονιάς για τα πολυτελή σπίτια του Λονδίνου

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιδιαίτερα αρνητικό ήταν το ξεκίνημα της χρονιάς για τα πολυτελή σπίτια του Λονδίνου. Οι τιμές των ακινήτων σε 34 προνομιακές περιοχές της βρετανικής πρωτεύουσας, όπως οι ακριβές γειτονιές Belgravia, Mayfair και Kensington, μειώθηκαν κατά 7,1% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και περίπου πέντε χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρεία ερευνών LonRes. Οι πωλήσεις, εν τω μεταξύ, υποχώρησαν κατά 16%, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια επηρέασαν τη ζήτηση και υπήρξε περισσότερη προσφορά στην αγορά.

Στην κορυφή της αγοράς, οι βίλες δυσκολεύονται να βρουν αγοραστές. Ο αριθμός των κατοικιών που πωλήθηκαν για περισσότερα από 5 εκατ. στερλίνες τον Ιανουάριο μειώθηκε κατά 17% από πέρυσι, σύμφωνα με τη LonRes.

Η ευρύτερη αγορά στέγης του Ηνωμένου Βασιλείου δέχεται πιέσεις, καθώς τα υψηλά επιτόκια στεγαστικών δανείων και η κρίση κόστους διαβίωσης βλάπτουν την αγοραστική δύναμη. Οι πολυτελείς κατοικίες δεν έχουν μείνει αλώβητες, με τους αγοραστές στο Ηνωμένο Βασίλειο να περιμένουν τις μειώσεις επιτοκίων και τα αποτελέσματα των γενικών εκλογών αργότερα φέτος για να κάνουν μια κίνηση. Μερικοί από τους πλουσιότερους κατοίκους του Λονδίνου επέλεξαν να νοικιάσουν αντί να αγοράσουν τον περασμένο χρόνο. Οι τιμές σε προνομιακές περιοχές του Λονδίνου παρέμειναν στάσιμες στο σύνολό τους την περασμένη δεκαετία, σύμφωνα με τη LonRes, ως αποτέλεσμα της απώλειας της ανταγωνιστικότητας της βρετανικής μητρόπολης ως παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κέντρου μετά το Brexit. Καθώς οι αγοραστές του Ηνωμένου Βασιλείου περιορίζονται σε αριθμό, ένα μεγαλύτερο ποσοστό από το εξωτερικό έρχεται να καλύψει το κενό. Τα πολυτελή ακίνητα στο Λονδίνο ανταγωνίζονται τις βίλες στη νότια Γαλλία και τα ρετιρέ στο Ντουμπάι και στη Νέα Υόρκη, κάτι που ασκεί πιέσεις στις τιμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή