Επιφυλάξεις από Fed, ΕΚΤ για άμεση μείωση επιτοκίων

Επιφυλάξεις από Fed, ΕΚΤ για άμεση μείωση επιτοκίων

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναμένοντας δημοσιεύσεις επίσημων στοιχείων που θα διαβεβαιώσουν ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σταθερά σε πτωτική πορεία προς τον στόχο των κεντρικών τραπεζών, αξιωματούχοι της Fed και της EKT συνεχίζουν να διατηρούν επιφυλάξεις σχετικά με την προοπτική μείωσης των επιτοκίων τους αμέσως επόμενους μήνες.

Οι αρχικές ανησυχίες για το ενδεχόμενο «απότομης προσγείωσης» στις ΗΠΑ διαψεύδονται, ενώ το ενδεχόμενο ύφεσης στην Ευρωζώνη δεν αποτελεί πλέον το βασικό σενάριο που προεξοφλούν οι αγορές για την πορεία της οικονομίας. Ο συνεχιζόμενα όμως υψηλός ρυθμός αύξησης των μισθών ως απόρροια της ισχυρής αγοράς εργασίας σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους μεταφοράς εμπορευμάτων μέσω θαλάσσης λόγω της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα ενέχουν ανοδικούς κινδύνους για τον πληθωρισμό, με τις κεντρικές τράπεζες να παραμένουν ανήσυχες για το ενδεχόμενο εκ νέου αύξησής του ή διατήρησής του σε επίπεδα υψηλότερα από τον στόχο τους για διάστημα μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο.

Σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση της αγοράς, ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας των ΗΠΑ αναμένεται να επιβραδυνθεί το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε περίπου 2,0% από 3,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2023. Εντούτοις εκτιμάται ότι θα παραμείνει υψηλότερος από τον δυνητικό ρυθμό, καθώς ο υψηλός ρυθμός αύξησης των μισθών και ο συσσωρευμένος πλούτος των νοικοκυριών (αυξημένος περίπου 30% από την προ πανδημίας εποχή) αναμένεται να συνεχίσουν να στηρίζουν την καταναλωτική δαπάνη. Παράλληλα, η οικονομία της Ευρωζώνης κατέγραψε μηδενικό ρυθμό μεγέθυνσης το τέταρτο τρίμηνο του 2023 έναντι εκτίμησης της αγοράς για μικρή συρρίκνωση για δεύτερο συνεχές τρίμηνο.

Αρνητικές εκπλήξεις όμως επιφύλαξαν τα στοιχεία πληθωρισμού και για τις δύο οικονομίες τον Ιανουάριο. Η διατήρηση των τιμών των υπηρεσιών σε υψηλά επίπεδα, εν μέρει λόγω του συνεχιζόμενα υψηλού ρυθμού αύξησης των μισθών, συνέβαλε στη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση του δομικού πληθωρισμού και του κύριου δείκτη τιμών καταναλωτή (3,9% και 3,1% ετησίως στις ΗΠΑ, 3,3% και 2,8% αντίστοιχα στην Ευρωζώνη), κάνοντας σαφές ότι ο δρόμος προς τον στόχο για τον πληθωρισμό 2,0% των κεντρικών τραπεζών θα είναι δύσκολος. Ως απόρροια των ανωτέρω, οι προθεσμιακές αγορές δεν προεξοφλούν πλέον πλήρως την πρώτη μείωση των επιτοκίων από τη Fed και την ΕΚΤ πριν από τον Ιούνιο, ενώ μέχρι το τέλος του έτους η συνολική εκτιμώμενη μείωση έχει περιοριστεί σε 90 μ.β. και 105 μ.β. αντίστοιχα.

*EUROBANK RESEARCH

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή