Η Λαγκάρντ δεν θα βιαστεί να αποφασίσει για τα επιτόκια

Η Λαγκάρντ δεν θα βιαστεί να αποφασίσει για τα επιτόκια

Είναι χειρότερο να χαλαρώνει κανείς τη νομισματική πολιτική πολύ νωρίς παρά πολύ αργά, υποστηρίζουν οι Γερμανοί

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τάχθηκε ενάντια σε «απερίσκεπτες» αποφάσεις για τη μείωση των επιτοκίων, καθώς οι αυξανόμενοι μισθοί δημιουργούν πληθωριστικές πιέσεις. «Το τελευταίο πράγμα που θα ήθελα να δω είναι να πάρουμε μια βιαστική απόφαση, να δούμε τον πληθωρισμό να αυξάνεται ξανά και να κληθούμε να λάβουμε περισσότερα μέτρα. Δεν έχουμε ακόμη αρκετά στοιχεία για να διασφαλίσουμε ότι θα πετύχουμε τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% και ότι θα είναι βιώσιμος», είπε η Λαγκάρντ στη διάρκεια ακρόασης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πολλές από τις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου συζητούν πότε μπορούν να αρχίσουν με ασφάλεια να αντιστρέφουν τις αυξήσεις επιτοκίων στις οποίες προχώρησαν για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, χωρίς να εκτοξευθούν εκ νέου οι τιμές. Οι οικονομολόγοι αναμένουν τέσσερις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ φέτος. Οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη εμφανίζονται διχασμένοι μεταξύ μιας αρχικής μείωσης τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο, αν και η πλειονότητα έχει υποστηρίξει δημόσια μια μεταγενέστερη ημερομηνία, επιθυμώντας να αποκτήσει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με την εξέλιξη των μισθών και των εταιρικών κερδών στην Ευρωζώνη.

«Παράγοντες στην αγορά επικεντρώνονται στο χρονοδιάγραμμα μιας μείωσης και η ΕΚΤ το έχει συνδέσει με τα στοιχεία των μισθών. Αρκετοί δείκτες δείχνουν σταθεροποίηση ή ελαφρά μείωση της πίεσης κόστους. Εκτός από τυχόν εκπλήξεις το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η Bloomberg Economics συνεχίζει να αναμένει ότι η πρώτη μείωση θα γίνει τον Ιούνιο».

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου Ισαμπέλ Σνάμπελ προειδοποίησε πρόσφατα για τη μείωση του κόστους δανεισμού πολύ άμεσα, αναφερόμενη στον σταθερό πληθωρισμό των υπηρεσιών, στην ανθεκτική αγορά εργασίας, στις χαλαρότερες οικονομικές συνθήκες και τις εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα ως παράγοντες κινδύνου. Ο πρόεδρος της Μπούντεσμπανγκ, Γιοαχίμ Νάγκελ, δήλωσε με τη σειρά του ότι η ιστορία δείχνει πως είναι χειρότερο να χαλαρώνει κανείς τη νομισματική πολιτική πολύ νωρίς παρά πολύ αργά, καλώντας τους αξιωματούχους να είναι υπομονετικοί στην αξιολόγηση της κατάστασης.

Πολλοί ωστόσο βλέπουν ότι ο πληθωρισμός βυθίζεται πιο γρήγορα από ό,τι υποδηλώνουν επί του παρόντος οι προβλέψεις της ΕΚΤ. «Ο δομικός πληθωρισμός –εξαιρουμένων της ενέργειας και των τροφίμων– μειώνεται σταδιακά, αλλά η συνιστώσα των υπηρεσιών έχει δείξει σημάδια εμμονής», είπε η Λαγκάρντ. Η οικονομία απέφυγε την ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2023: τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη (14.2) έδειξαν ότι η Ευρωζώνη παρέμεινε στάσιμη το τέταρτο τρίμηνο, μετά την πτώση της παραγωγής κατά 0,1% την προηγούμενη περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή