Ε.Ε.: Υποχωρεί ο πληθωρισμός, καθυστερεί η ανάκαμψη

Ε.Ε.: Υποχωρεί ο πληθωρισμός, καθυστερεί η ανάκαμψη

Η Κομισιόν κατεβάζει τον πήχυ της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη στο 0,8%

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Για τρίτη φορά από τον περασμένο Μάιο η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για οικονομική ανάπτυξη, περιορίζοντας τις όποιες ελπίδες για άμεση ανάκαμψη και παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση απέφυγε οριακά την ύφεση, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί κατά το ήμισυ από τα υψηλά επίπεδα του περασμένου έτους. Αυτό που προκαλεί, πάντως, τον μεγαλύτερο προβληματισμό είναι οι επιδόσεις έντεκα συνολικά μελών της Ευρωζώνης και ιδιαίτερα της Γερμανίας, αν και η Κομισιόν επιχείρησε να υποβαθμίσει τις ανησυχίες, υπογραμμίζοντας ότι η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα ξεκινήσει «να σταθεροποιείται στο δεύτερο μισό του χρόνου και θα αυξηθεί κατά 1,5% το 2025».

Την ίδια μέρα πάντως που ανακοινώθηκε ότι Ιαπωνία και Μεγάλη Βρετανία εισέρχονται σε βαθιά ύφεση, η Κομισιόν ανέφερε χθες ότι προβλέπει αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 0,8% στην Ευρωζώνη φέτος και 0,9% στην Ε.Ε., από 1,2% και 1,3% αντίστοιχα στις φθινοπωρινές προβλέψεις της.

«Η ανάκαμψη το 2024 αναμένεται πιο μέτρια από ό,τι είχε προβλεφθεί πριν από τρεις μήνες», σημείωσε ο αρμόδιος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι στη σχετική συνέντευξη Τύπου, προσέθεσε ωστόσο παράλληλα ότι «αναμένεται να επιταχυνθεί σταδιακά λόγω της βραδύτερης αύξησης των τιμών, καθώς και της αύξησης των πραγματικών μισθών και μιας εξαιρετικά ισχυρής αγοράς εργασίας».

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης αναμένεται να αποκλιμακωθεί κατά το ήμισυ, δηλαδή στο 2,7% φέτος από 5,4% το 2023, σημειώνοντας απότομη πτώση από το 3,2% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Εως το τέλος του 2025 ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 2,2%, λίγο παραπάνω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή στο 2%.

Η Κομισιόν παραδέχθηκε πάντως ότι η αισιοδοξία της είναι «ευάλωτη» ως προς τους γεωπολιτικούς κινδύνους λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, αλλά ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. «Οι γεωπολιτικές εντάσεις δημιουργούν ένα ακόμη πιο ασταθές περιβάλλον, ενώ εισερχόμαστε σε ένα εκλογικό έτος με σειρά κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων, που αποτελούν παράγοντες αύξησης της αβεβαιότητας γύρω από τις προβλέψεις», τόνισε Πάολο Τζεντιλόνι, ενώ απέφυγε συστηματικά να χαρακτηρίσει «εν δυνάμει» κίνδυνο την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ τόσο για τις εμπορικές σχέσεις όσο και για τις επενδύσεις. «Χρειάζεται να διατηρήσουμε το πολυεπίπεδο πλαίσιο συνεργασίας με τις ΗΠΑ, όποιος κι αν είναι ο νέος πρόεδρος», είπε χαρακτηριστικά.

Για τη Γερμανία η οικονομική δραστηριότητα εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 0,3% το 2023, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση υπέστη απώλεια αγοραστικής δύναμης.

Εκεί που δεν κατάφερε να κρύψει τον προβληματισμό του o κ. Τζεντιλόνι ήταν για τις έντεκα ευρωπαϊκές οικονομίες, περιλαμβανομένης και της μεγαλύτερης εξ αυτών, της Γερμανίας, που επί της ουσίας βίωσαν τεχνικές υφέσεις το 2023. Για τη Γερμανία, συγκεκριμένα, η οικονομική δραστηριότητα εκτιμάται ότι μειώθηκε κατά 0,3% το 2023, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση υπέστη απώλεια αγοραστικής δύναμης.

Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,3% το 2024, μια σημαντική αναθεώρηση προς τα κάτω από το 0,8% που προέβλεπε το φθινόπωρο.

«Μέρος των προβλημάτων οφείλεται στην αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής που επηρεάζει όλα τα κράτη-μέλη και προφανώς τη Γερμανία, καθώς και στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης» ανέφερε ο επίτροπος. Προσέθεσε πάντως ότι εκτιμά πως επιβαρύνει πλέον τη δημοσιονομική πολιτική της Γερμανίας και η πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου της Καρλσρούης (που έκρινε αντισυνταγματικό τον δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το έτος 2021).

Σχετικά με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, που πρόσφατα επετεύχθη πολιτική συμφωνία, αναμένεται πλέον να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπενθύμισε ο κ. Τζεντιλόνι, ενώ επανέλαβε ότι η εφαρμογή των νέων κανόνων θα ξεκινήσει από το 2025 και αφού διεξαχθούν οι σχετικές συζητήσεις για τα πολυετή προγράμματά ανά κράτος-μέλος. «Υπάρχει αρκετή πλέον δουλειά και για εμάς και για τα κράτη-μέλη», είπε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά πιθανή εκκίνηση διαδικασίας υψηλού ελλείμματος –που ίσως αφορά την Ιταλία, αν και δεν κατονομάστηκε–, ο επίτροπος επανέλαβε ότι αυτό θα αποφασιστεί το καλοκαίρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή