Πεντάωρο μπλακ άουτ στο δίκτυο της Cosmote στη Βόρεια Ελλάδα

Πεντάωρο μπλακ άουτ στο δίκτυο της Cosmote στη Βόρεια Ελλάδα

Δύο γεωργικές εργασίες σε διαφορετικές περιοχές προκάλεσαν ζημιές στο δίκτυο κορμού της εταιρείας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια ασυνήθιστα ταυτόχρονη βλάβη στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο κορμού της Cosmote αποτελεί την αιτία για την οποία, χθες, για περισσότερες από πέντε ώρες σε περιοχές των νομών Κιλκίς, Σερρών, Καβάλας, Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Εβρου, καθώς και στη Θάσο, τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο δεν υπήρχαν υπηρεσίες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Τι προκάλεσε, όμως, το μπλακ άουτ στις τηλεπικοινωνίες της Βόρειας Ελλάδας που έθεσε εκτός λειτουργίας και τα τηλεφωνικά κέντρα της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στις Σέρρες; Σύμφωνα με πληροφορίες, η σπάνια ταυτόχρονη βλάβη σχετίζεται με δύο ειδών γεωργικές εργασίες που παρότι πραγματοποιήθηκαν σε διαφορετικές περιοχές, σχεδόν συνέπεσαν χρονικά.

Κατά πληροφορίες, η μία γεωργική εργασία απαίτησε διάτρηση εδάφους και συγκεκριμένα τμήματος επαρχιακού δρόμου (που συνορεύει με αγροτεμάχιο), όπου είχαν τοποθετηθεί καλώδια δικτύου της Cosmote. Οι εργασίες, εν αγνοία των υπευθύνων, προκάλεσαν τομή στο καλώδιο, με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Σχεδόν παράλληλα, φωτιά σε αρδευτικό κανάλι των Σερρών, που κατά πληροφορίες προκλήθηκε με σκοπό την απαλλαγή από καύσιμη ύλη, επεκτάθηκε σε γέφυρα στην περιοχή Μητρούσι. Ως αποτέλεσμα, κάηκαν τα καλώδια δικτύου και οι οπτικές ίνες που είχαν εγκατασταθεί επί της γέφυρας.

Η βλάβη που προκάλεσαν οι ζημιές αποκαταστάθηκε περίπου στις 11 το βράδυ της Κυριακής, όπως ανακοίνωσε –σχεδόν πέντε ώρες μετά την αρχική ανακοίνωση-γνωστοποίηση του προβλήματος– η Cosmote, έχοντας πραγματοποιηθεί αναδρομολόγηση της κίνησης, διαδικασία που συνήθως αποτελεί ρουτίνα. Ωστόσο, αυτή τη φορά είχε αυξημένο βαθμό δυσκολίας επειδή μία ημέρα πριν εκδηλωθεί η διπλή βλάβη, ξανά λόγω γεωργικών εργασιών, είχε προκληθεί ζημιά σε άλλο καλώδιο με όδευση στη Βόρεια Ελλάδα.

«Πονοκέφαλος»

Οι ζημιές σε καλώδια τηλεπικοινωνιών και οπτικές ίνες, των οποίων το μεγαλύτερο μέρος βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα, αποτελούν «πονοκέφαλο» διεθνώς για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Τα χερσαία καλώδια «πλήττονται» συχνά λόγω αστοχιών κατασκευαστικών εργασιών τρίτων, όπως δήμων ή ιδιωτών. Τα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών κόβονται, συχνά, σε κάποιο σημείο λόγω αλιευτικών εργασιών ή εμπλοκής της άγκυρας, με τους ειδικούς να υπολογίζουν ότι τέτοιου είδους βλάβες συμβαίνουν, παγκοσμίως, περίπου κάθε τρεις ημέρες.

Πριν από περίπου δύο χρόνια, οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες της Wind (νυν Nova) σε πολλές περιοχές της Αθήνας και στη Σύρο είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας επειδή τρίτοι πραγματοποίησαν χωματουργικές εργασίες χωρίς να έχουν υπολογίσει σωστά την ακριβή θέση των καλωδίων. Τον Οκτώβριο του 2020, πολύωρη τεχνική βλάβη στα δίκτυα της Vodafone είχε αποδοθεί στο ταυτόχρονο, τριπλό κόψιμο υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικής ίνας της σε τρεις διαφορετικές οδεύσεις, σε Βουλγαρία, Τουρκία και Σλοβενία – Κροατία. Τον Ιούνιο του 2022, το κόψιμο σε επίγειο σημείο στην Αίγυπτο του καλωδίου μήκους 25 χιλιομέτρων Ασία – Αφρική – Ευρώπη 1, που συνδέει την Ευρώπη με την Αφρική, επηρέασε για πολλές ώρες εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή