Ενδιαφέρον για εξαγορά της βρετανικής Currys από την κινεζική JD.com

Ενδιαφέρον για εξαγορά της βρετανικής Currys από την κινεζική JD.com

Οι εξελίξεις στον όμιλο Currys δεν επηρεάζουν σε καμία περίπτωση την πώληση της «Κωτσόβολος» στη ΔΕΗ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στόχαστρο του JD.com, του μεγαλύτερου λιανεμπορικού ομίλου της Κίνας και ενός εκ των μεγαλυτέρων ομίλων ηλεκτρονικού εμπορίου παγκοσμίως, βρίσκεται ο όμιλος Currys στον οποίο ανήκει ακόμη και σήμερα η αλυσίδα «Κωτσόβολος». Οι εξελίξεις, βεβαίως, στον όμιλο Currys δεν επηρεάζουν σε καμία περίπτωση την πώληση της «Κωτσόβολος» στη ΔΕΗ, συναλλαγή η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί και τυπικά εντός του α΄ τριμήνου 2024. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η JD.com δείχνει ενδιαφέρον να αποκτήσει μια ευρωπαϊκή αλυσίδα που δραστηριοποιείται στον κλάδο του λιανεμπορίου των ηλεκτρονικών καταναλωτικών ειδών και των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών.

Τον περασμένο Νοέμβριο ο κινεζικός κολοσσός φέρεται να είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της Ceconomy, εκεί που ανήκει η Media Markt και η Saturn, γνωστές και από την παρουσία τους στο παρελθόν στην ελληνική αγορά.

Το ενδιαφέρον της JD.com για την Currys αποκάλυψε σε δημοσίευμά της η Daily Telegraph, με την κινεζική εταιρεία να εκδίδει ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι βρίσκεται «στο προκαταρκτικό στάδιο αξιολόγησης μιας πιθανής συναλλαγής, που μπορεί να περιλαμβάνει προσφορά μετρητών για το σύνολο του κεφαλαίου της Currys». Η τελευταία, πάντως, χθες το πρωί απάντησε σχετικά με την προσφορά που έγινε από το fund Elliott Advisors Ltd. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η προσφορά ήταν 62 πένες ανά μετοχή, προσφορά η οποία κρίθηκε ότι υποτιμά σημαντικά την αξία της Currys και για τον λόγο αυτό απορρίφθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του βρετανικού ομίλου.

Η Currys αναμένει στην ουσία βελτιωμένη προσφορά από την Elliott και της δίνει προθεσμία μέχρι τις 16 Μαρτίου. Μέχρι τότε το fund πρέπει ή να καταθέσει προσφορά ή να δηλώσει ότι δεν προτίθεται να προβεί σε κάτι τέτοιο. Η αποκάλυψη του ενδιαφέροντος για την Currys από την JD.com και την Elliott εκτόξευσε στα ύψη τη μετοχή του βρετανικού ομίλου, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε όλο το προηγούμενο διάστημα λόγω των κακών οικονομικών αποτελεσμάτων. Αλλωστε η πώληση της «Κωτσόβολος» έγινε σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της ρευστότητας της Currys, καθώς η ελληνική αλυσίδα θεωρείτο το «ασημικό» του ομίλου.

Η Currys ιδρύθηκε το 1884 από τον Χένρι Κάρι ως εταιρεία κατασκευής ποδηλάτων πριν μετεξελιχθεί σε εταιρεία που πωλούσε παιχνίδια, ραδιόφωνα και γραμμόφωνα, ενώ εισήχθη στο Χρηματιστήριο το 1927. Το 1984 εξαγοράστηκε από την Dixons Retail.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT