ΗΠΑ: Οι 45 πιο πλούσιες οικογένειες αξίζουν 1,3 τρισ. δολ.

ΗΠΑ: Οι 45 πιο πλούσιες οικογένειες αξίζουν 1,3 τρισ. δολ.

Στην κορυφή οι κληρονόμοι του ιδρυτή της Walmart, με περιουσία 267 δισ.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και σε παγκόσμια κλίμακα, οι τεράστιες περιουσίες των δισ. δολαρίων ανήκουν σε μια ευάριθμη ομάδα ανθρώπων. Οπως γράφει σε σχετικό ρεπορτάζ ο επιχειρηματικός ιστότοπος www.businessinsider.com, υπάρχουν 45 αμερικανικές οικογένειες με περιουσίες που ξεπερνούν τα 10 δισ. δολάρια εκάστη. Και αυτό έρχεται ως συμπέρασμα των υπολογισμών του γνωστού οικονομικού περιοδικού Forbes.

Οι κληρονόμοι του ιδρυτή της Walmart είναι πλουσιότεροι από τον Ελον Μασκ, διαθέτοντας περιουσία 267 δισ. δολαρίων. Στον σχετικό κατάλογο παρευλάνουν ακόμη οι οικογένειες Μαρς, Μάριοτ, Χιρστ, Κοχ, Λόντερ, Πρίτζκερ και Ροκφέλερ μεταξύ άλλων. Oι απόγονοι του Σαμ Γουόλτον, δημιουργού του κολοσσού της Walmart, της μεγαλύτερης αλυσίδας σούπερ μάρκετ στον κόσμο, εξακολουθούν να κατέχουν περίπου το 45% σε αυτόν.

Με το σύνολο του πλούτου τους των 267 δισ. δολαρίων ανταγωνίζονται ευθέως και υπερσκελίζουν τον αντίστοιχο του Ελον Μασκ, διευθύνοντος συμβούλου της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla και της εταιρείας διαστημικών δραστηριοτήτων SpaceX. Ο τελευταίος έχει σωρεύσει περίπου 202 δισ. δολάρια. Οπως εκτιμά το Forbes, οι 45 ζάπλουτες οικογένειες της Αμερικής αξίζουν αθροιστικά περίπου 1,3 τρισ. δολάρια, ή περίπου 10 φορές την προσωπική περιουσία του αειθαλούς γκουρού των επενδύσεων, Γουόρεν Μπάφετ.

Η οικογένεια Μαρς, με το γνωστό εμπορικό σήμα, έρχεται στη δεύτερη θέση με περιουσία 117 δισ. δολαρίων.

Η οικογένεια Μαρς, με το γνωστό εμπορικό σήμα στη σοκολάτα και στα ζαχαρώδη προϊόντα Mars, έρχεται στη δεύτερη θέση μετά τους Γουόλτον και έχει περιουσία 117 δισ. δολαρίων. Υπάρχουν και άλλες γνωστές οικογένειες στη λίστα του Forbes, όπως οι Λόντερ, κληρονόμοι της αυτοκρατορίας καλλυντικών Estee Lauder, οι Χιρστ με πολλές δραστηριότητες στον Τύπο και στα ΜΜΕ ήδη από τον 19ο αιώνα, καθώς και οι Μάριοτ με τα ομώνυμα ξενοδοχεία.

Αλλα γνωστά ονόματα, συμπεριλαμβανομένων των Κάρνεγκι, Βάντερμπιλτ και Γκετί, έχουν αποχωρήσει από την κατάταξη, εξαιτίας διαφόρων αιτίων, όπως είναι η απόδοση των μετοχών και οι δαπανηρές νομικές διαμάχες, καθώς και η φορολογία επί των κερδών από τις πωλήσεις μετοχών και επί των φιλανθρωπικών δωρεών.

Οι δε απόγονοι του –περιβόητου και όχι και τόσο καθαρού μεγιστάνα– Τζον Ροκφέλερ (1839-1937) και δημιουργού του Ιδρύματος Ροκφέλερ, ο οποίος ήταν και ο πλουσιότερος στις ΗΠΑ κατά την περίοδο της ακμής του, μόλις και μετά δυσκολίας μπήκαν στη λίστα του Forbes, με περιουσία 10,3 δισ. δολαρίων. Πολλές από τις πλουσιότερες οικογένειες έβγαλαν τα χρήματά τους, χτίζοντας τις μεγαλύτερες ιδιωτικές εταιρείες της χώρας. Η οικογένεια Κάρτζιλ-Μακμίλαν έχει πλούτο συνολικό που ξεπερνά τα 60 δισ. δολάρια, χάρις στο ότι κατέχει το 88%, περίπου, της Cargill, του γίγαντα τροφίμων, συστατικών και αγροτικών λύσεων.

Αλλοι εξακολουθούν να έχουν μερίδια σε εισηγμένες επιχειρήσεις στων οποίων την ανάπτυξη συνέδραμαν. Η οικογένεια Ντόρανς κατέχει σχεδόν το 40% της Campbell Soup· η οικογένεια Μπράουν έχει σχεδόν το 50% της Brown-Forman, που παρασκευάζει το ουίσκι Jack Daniel’s, ενώ οι Πρίτζκερ είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι της Hyatt Hotels. Κάποιες οικογένειες, πάλι, έχουν εξαργυρώσει τις συμμετοχές τους, όπως οι Χάσλαμ, που πούλησαν ολόκληρο το μερίδιό τους στην αλυσίδα σταθμών φορτηγών στις ΗΠΑ Pilot Travel Centers για περίπου 13 δισ. δολάρια στην Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή