Ελον Μασκ: Δικαστής ακυρώνει τη συμφωνία-μαμούθ των 56 δισ. με την Tesla

Ελον Μασκ: Δικαστής ακυρώνει τη συμφωνία-μαμούθ των 56 δισ. με την Tesla

Η εν λόγω συμφωνία ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία και βοήθησε τον Μασκ να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ακύρωση της συμφωνίας αμοιβής 55,8 δισ. δολαρίων στον Ελον Μασκ από την Tesla αποφάσισε δικαστής στην πολιτεία του Ντέλαγουερ των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς την υπερβολική. 

H δικαστής Κάθαλιν ΜακΚόρμικ αποφάνθηκε ότι η έγκριση της συμφωνίας από το διοικητικό συμβούλιο της Tesla ήταν «βαθιά προβληματική», αναγνωρίζοντας τις ενστάσεις των επενδυτών που ήταν αντίθετοι σε αυτή την πρωτοφανή, ως προς το ύψος της, αμοιβή. 

Ο Μασκ μάλιστα έκανε σχετική ανάρτηση στην πλατφόρμα «Χ», καλώντας τους ακόλουθούς του να… αποφεύγουν την πολιτεία του Ντέλαγουερ.

Η ανάρτηση Μασκ

Η εν λόγω συμφωνία αμοιβής ήταν η μεγαλύτερη στην ιστορία και βοήθησε τον Μασκ να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο.

Ο μέτοχος της Tesla Ρίτσαρντ Τορνέτα είχε καταθέσει αγωγή πριν από πέντε χρόνια, κατηγορώντας τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ότι «υπαγόρευσε» όσα διαμείφθηκαν για το πακέτο αποζημίωσης και ισχυρίστηκε ότι το διοικητικό συμβούλιο ενήργησε χωρίς ανεξαρτησία. 

Ο Μασκ είχε καταθέσει για την υπόθεση, τον Νοέμβριο του 2022, υποστηρίζοντας πως τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση των διαπλανητικών ταξιδιών. «Είναι ένας τρόπος για να πάμε την ανθρωπότητα στον πλανήτη Αρη», είχε πει, καταλήγοντας πως «η Tesla μπορεί να βοηθήσει ώστε να στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημα». 

Στο πλαίσιο της δίκης, η οποία διήρκεσε μία εβδομάδα, διευθυντικά στελέχη της Tesla υποστήριξαν ότι η συμφωνία έγινε προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ένας από τους πιο δυναμικούς επιχειρηματίες στον κόσμο θα συνέχιζε να εστιάζει την προσοχή του στην εταιρεία.

«Συνεπαρμένο από τη ρητορική του “όλα άνω κάτω” ή ίσως από το λαμπερό βλέμμα και το ύφος του σούπερ σταρ Ελον Μασκ, το διοικητικό συμβούλιο δεν έθεσε ποτέ το ερώτημα των 55,8 δισ. δολαρίων: “Ηταν όντως απαραίτητο αυτό το σχέδιο για να κρατήσει τον Μασκ η Tesla και να πετύχει τους στόχους της;”» έγραψε η δικαστής στην απόφασή της.

«Δεδομένου ότι η δικαστής διαπίστωσε πως ο Μασκ είχε τον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου, είναι δύσκολο να δικαιολογηθεί μια τέτοια συναλλαγή», δήλωσε στο BBC ο Μπράιαν Κουίν, καθηγητής στη Νομική Σχολή του Κολεγίου της Βοστώνης.

Η νομική ομάδα του Ρίτσαρντ Τορνέτα υποστήριξε ότι το διοικητικό συμβούλιο είχε καθήκον να προσφέρει ένα μικρότερο πακέτο αποδοχών ή να αναζητήσει άλλον CEO και ότι θα έπρεπε να απαιτήσουν από τον Μασκ να εργάζεται με πλήρη απασχόληση στην Tesla αντί να του επιτρέψουν να επικεντρωθεί σε άλλα πρότζεκτ.

Κατά της απόφασης μπορεί να ασκηθεί έφεση στο ανώτατο δικαστήριο του Ντέλαγουερ.

Το 2022, ο πολυπράγμων Ελον Μασκ αγόρασε το Twitter, μετονομάζοντάς το σε «X», ενώ όπως είναι γνωστό έχει ιδρύσει πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας εμφυτευμάτων εγκεφάλου Neuralink, της επιχείρησης κατασκευής σηράγγων, την Boring Co, και της SpaceX, που δραστηριοποιείται στον τομέα του Διαστήματος.

Με πληροφορίες από BBC, Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή