Τιτάν: Προς ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας το 2023

Τιτάν: Προς ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας το 2023

Τα καθαρά κέρδη προβλέπεται να υπερδιπλασιαστούν σε σχέση με το 2022, οι πωλήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2,54 δισ. ευρώ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο πρόκειται να διαμορφωθούν τα κέρδη του ομίλου Τιτάν κατά το 2023, όπως ενημέρωσε χθες η διοίκηση του ομίλου με σχετική γνωστοποίηση στις χρηματιστηριακές αρχές. Ειδικότερα, κι ενόψει της αναλυτικής παρουσίασης των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου, που είναι προγραμματισμένη για τη 13η Μαρτίου, επισημαίνεται ότι η ισχυρή ζήτηση για όλα τα βασικά προϊόντα, σε συνδυασμό και με τα ενισχυμένα επίπεδα τιμών, τροφοδότησε τις επιδόσεις ρεκόρ του ομίλου.

Ετσι, οι πωλήσεις για το 2023 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2,54 δισ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη EBITDA θα υπερβούν τα 535 εκατ. ευρώ, έναντι 331 εκατ. ευρώ το 2022, καταγράφοντας αύξηση κατά 61,6%. Τα καθαρά κέρδη του ομίλου προβλέπεται να υπερδιπλασιαστούν σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, ξεπερνώντας τα 265 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα κέρδη ανά μετοχή να κινηθούν πάνω από 3,4 ευρώ.

Στις επιδόσεις αυτές, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η αυξημένη λειτουργική αποδοτικότητα των μονάδων του ομίλου Τιτάν, απόρροια των επενδύσεων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του ομίλου, στο τέλος του έτους ο καθαρός δανεισμός είχε διαμορφωθεί σε 660 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 17% σε σχέση με το 2022, όταν είχε ανέλθει σε 797 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2023, ο όμιλος Τιτάν προχώρησε στην έκδοση ενός νέου ομολόγου, αξίας 150 εκατ. ευρώ, με ετήσιο επιτόκιο 4,25% και λήξη τον Ιούνιο του 2029, μέσω της θυγατρικής Titan Global Finance Plc. Η έκδοση πραγματοποιήθηκε στο σύνολό της με ιδιωτική τοποθέτηση και διατέθηκαν σε τράπεζες, Ελληνες θεσμικούς επενδυτές και επαγγελματίες πελάτες.

Την έκδοση διοργάνωσαν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, δηλαδή η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από την έκδοση θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη γενικών εταιρικών αναγκών, μεταξύ των οποίων και η αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων του έτους 2024.

Οπως έχει επισημάνει και στο παρελθόν η διοίκηση του ομίλου, η ανάκαμψη της ζήτησης στην ελληνική αγορά και η δυναμική που έχει αναπτύξει η αγορά των ΗΠΑ, όπως επίσης και οι υπόλοιπες βασικές αγορές όπου διατηρεί παρουσία η Τιτάν, λειτουργούν υπέρ της βελτίωσης των αποτελεσμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή