Coca-Cola HBC: Ρεκόρ κερδοφορίας το 2023

Coca-Cola HBC: Ρεκόρ κερδοφορίας το 2023

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 636,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 53,2%

Διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης για τρίτη συνεχή χρονιά και ρεκόρ κερδών σημείωσε η Coca-Cola HBC το 2023, καθώς, παρά τις ανατιμήσεις στις οποίες προχώρησε μέσα στη χρονιά, κατάφερε να αυξήσει τα μερίδια αγοράς, ενώ ταυτόχρονα υποχώρησαν, ειδικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, οι τιμές σε βασικές πρώτες ύλες, προκαλώντας αύξηση των περιθωρίων κέρδους.

Τα αποτελέσματα μάλιστα ήταν καλύτερα από τις προσδοκίες της διοίκησης, ενώ για το 2024 αναμένεται επίσης αύξηση των πωλήσεων και των κερδών, κατά μονοψήφιο, ωστόσο, ποσοστό. Βασικοί μοχλοί των θετικών επιδόσεων του ομίλου ήταν το 2023 τα ανθρακούχα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά και ο καφές, με τους χυμούς και το νερό από την άλλη να σημειώνουν χαμηλότερες επιδόσεις σε σύγκριση με το 2022. Εμφαση δίνει ο όμιλος και στα αλκοολούχα ποτά, με τη διοίκηση να δηλώνει ανοιχτή σε νέες εξαγορές, όπως αυτή της βότκας Finlandia που έγινε πέρυσι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η Coca-Cola HBC AG, τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις διαμορφώθηκαν το 2023 σε 10,18 δισ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 10,7% σε δημοσιευμένη βάση ή κατά 16,9% σε οργανική βάση. Δεδομένου ότι ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 4,6% ή κατά μόλις 1,7% σε οργανική βάση, η αύξηση των εσόδων οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις ανατιμήσεις στις οποίες προχώρησε η εταιρεία σε όλες τις αγορές της μέσα στο 2023 (για παράδειγμα, στην ελληνική αγορά έγιναν ανατιμήσεις δύο φορές). Ειδικά στην Ελλάδα, ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 6,9%.

Παρά τις ανατιμήσεις στις τιμές των προϊόντων της, η εταιρεία κατάφερε να αυξήσει τα μερίδια αγοράς στις χώρες όπου δραστηριοποιείται.

Αν και οι αυξήσεις τιμών αναμένεται ότι θα συνεχιστούν και το 2024, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ζόραν Μπογκντάνοβιτς, εκτίμησε στη διάρκεια του σχολιασμού των αποτελεσμάτων με τους αναλυτές ότι αυτές θα είναι πιο μετριοπαθείς σε σύγκριση με τη διετία 2022-2023. «Σε καμία χώρα από όσες δραστηριοποιούμαστε δεν είναι αρνητικός ο πληθωρισμός. Οι αυξήσεις τιμών που θα γίνουν θα είναι όσο χρειάζεται σε κάθε αγορά», πρόσθεσε.

Τα λειτουργικά κέρδη του ομίλου αυξήθηκαν κατά 35,5% σε σύγκριση με το 2022 και διαμορφώθηκαν σε 953,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,08 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 16,6% (σε δημοσιευμένη βάση) και 17,7% (σε οργανική βάση). Το λειτουργικό περιθώριο κέρδους αυξήθηκε κατά 170 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε σε 9,4%, από 7,7% το 2022. Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 636,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 53,2%, ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 764,2 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 22,3% σε σχέση με το 2022.

Κατά 10,3% εξάλλου αυξήθηκαν οι ταμειακές ροές, φτάνοντας τα 711,8 εκατ. ευρώ, ποσό που επίσης αποτελεί ρεκόρ για τον όμιλο. Σημαντικές επίσης ήταν οι επενδυτικές δαπάνες του ομίλου κατά την προηγούμενη χρονιά, φτάνοντας τα 674,9 εκατ. ευρώ (αύξηση 14,5% σε σύγκριση με το 2022), οι οποίες κατευθύνθηκαν κυρίως στην ανάπτυξη των παραγωγικών μονάδων.

Για το 2024 αναμένεται αύξηση των καθαρών εσόδων από πωλήσεις της τάξεως του 6%-7% και αύξηση των λειτουργικών κερδών σε οργανική βάση κατά 3% έως 9%. Οσον αφορά το κόστος των πρώτων υλών, η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι η μεγαλύτερη πίεση το 2024 θα προέλθει από τις τιμές της ζάχαρης.

Η στρατηγική του ομίλου για την τρέχουσα χρονιά περιλαμβάνει συνέχιση της έμφασης στις κατηγορίες των ανθρακούχων αναψυκτικών, των ενεργειακών ποτών και του καφέ, ενώ προσπάθεια γίνεται σε όλες τις αγορές να αυξηθούν οι πωλήσεις των μονών συσκευασιών έναντι των πολλαπλών, καθώς έχουν υψηλότερο περιθώριο κέρδους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή