Πρώτη σε αυξήσεις τιμών τροφίμων η Ελλάδα τον Ιανουάριο

Πρώτη σε αυξήσεις τιμών τροφίμων η Ελλάδα τον Ιανουάριο

Ο πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα διαμορφώθηκε στο 8,3% έναντι 5,1% στην Ε.Ε.

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον υψηλότερο πληθωρισμό τροφίμων, όχι μόνο μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, αλλά και μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχε τον Ιανουάριο η Ελλάδα. Η ανησυχητική αυτή πρωτιά αποκαλύπτεται από τα τελικά στοιχεία της Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες, οκτώ μόλις ημέρες πριν από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων για την καταπολέμηση της ακρίβειας, που πρόσφατα θεσμοθέτησε η κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο του 2024 σε 3,2%, ενώ στην Ευρωζώνη σε 2,8%.

Ειδικότερα, ο πληθωρισμός των τροφίμων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 8,3% τον Ιανουάριο έναντι 5,4% στην Ευρωζώνη και 5,1% στην Ε.Ε., ενώ πολύ υψηλές αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν στην Ελλάδα σε ετήσια βάση σε σειρά βασικών ειδών διατροφής. Στο ελαιόλαδο καταγράφηκε αύξηση τιμής τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023 κατά 67,4%, η δεύτερη υψηλότερη μετά την Πορτογαλία (69,1%), ενώ σε επίπεδο Ευρωζώνης η αύξηση της τιμής του ελαιολάδου σε ετήσια βάση έφτασε το 49,5%. Στα λαχανικά καταγράφηκε η τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρωζώνη, 14%, ενώ στα φρούτα καταγράφηκε αύξηση επίσης 14%, η δεύτερη υψηλότερη μετά την Κύπρο (15,3%).

Ακόμη και σε είδη διατροφής που την προηγούμενη διετία οι ανατιμήσεις ήταν λιγότερο έντονες, όπως τα ψάρια και το κρέας, τώρα δυστυχώς παρατηρούνται σημαντικές αυξήσεις. Η τιμή του κρέατος στην Ελλάδα αυξήθηκε τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023 κατά 6%, που αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρωζώνη, ενώ στα ψάρια η αύξηση της τιμής ήταν 7,7%, επίσης η τρίτη υψηλότερη στην Ευρωζώνη.

Τα στοιχεία δείχνουν, επίσης, ότι στην Ελλάδα είναι πολύ ακριβές οι βρεφικές τροφές –σε απόλυτες τιμές–, οι οποίες ανατιμήθηκαν πολύ περισσότερο από ό,τι στις άλλες χώρες. Η εν λόγω κατηγορία ήταν ακριβότερη τον Ιανουάριο κατά 9,5% σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, αύξηση που αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

Ακόμη και στα τυροκομικά προϊόντα, όπου καταγράφεται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των τιμών, αυτός παραμένει υψηλός συγκριτικά με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Ειδικότερα, οι τιμές των τυριών ήταν τον Ιανουάριο υψηλότερες κατά 4,5% στην Ελλάδα σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, αύξηση που αποτελεί την τρίτη υψηλότερη στην Ευρωζώνη και πολύ μακριά από τη μέση αύξηση στην Ευρωζώνη (0,4%).

Εκεί όπου καταγράφεται μείωση της τιμής, κατά 5%, είναι στο φρέσκο γάλα, κάτι που σχετίζεται με την αποκλιμάκωση των τιμών παραγωγού, καθώς και την απόφαση μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών να εντάξουν βασικά προϊόντα της κατηγορίας σε δράσεις όπως η «Μόνιμη μείωση τιμής».

Εάν, πάντως, αποδώσουν τα νέα μέτρα, όπως η απαγόρευση προσφορών για τρεις μήνες σε προϊόντα που ανατιμήθηκαν μετά τις 10 Ιανουαρίου και η μείωση των παροχών από τους προμηθευτές προς τους λιανεμπόρους κατά 30% με ισόποση μείωση των τιμών τιμοκαταλόγου, μέτρα που θα εφαρμοστούν από την 1η Μαρτίου, μένει να το δούμε τους επόμενους μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή