Απάτη με ψεύτικες εκπτώσεις σε iPhone

Απάτη με ψεύτικες εκπτώσεις σε iPhone

Θύματα χιλιάδες Ιρανοί που δεν απέκτησαν ποτέ το δημοφιλές κινητό της Apple

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θύματα μιας καλοστημένης απάτης εκατ. δολαρίων με ψεύτικες εκπτώσεις σε iPhone της Apple έπεσαν χιλιάδες καταναλωτές στο Ιράν. «Εγκέφαλος» του τεχνάσματος η εταιρεία Kourosh Company με έδρα την Τεχεράνη, η οποία προσέφερε επί μήνες υποτιθέμενες ευκαιρίες για iPhone αξίας περίπου 700 δολαρίων σε μισή τιμή, υποστηρίζοντας ότι εξοικονομούσε χρήματα εξαλείφοντας τους δαπανηρούς μεσάζοντες. Στο τιμόνι της βρίσκεται ο επιχειρηματίας Αμίρ Χοσεΐν Σαριφιάν, ο οποίος για να αυξήσει τις πωλήσεις και τα κέρδη του επιστράτευσε ακόμη και γνωστές προσωπικότητες από τον χώρο του θεάματος. Στόχος του να δελεάσει πιο εύκολα τους επίδοξους αγοραστές, νεαρά άτομα στην πλειονότητά τους που ονειρεύονταν να αποκτήσουν το πιο πρόσφατο «γκάτζετ» της Apple. Αφού πλήρωναν και περίμεναν τις απαιτούμενες 45 ημέρες για την παράδοση, δεν απέκτησαν ποτέ τα πολυπόθητα iPhone.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η τηλεφωνική απάτη θα μπορούσε να ισοδυναμεί με περίπου 35 εκατ. δολάρια, δεν υπάρχουν ωστόσο επίσημα στοιχεία. Οπως αποδείχθηκε, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας είχε εγκαταλείψει το Ιράν πριν από αρκετούς μήνες. Η ιρανική αστυνομία λέει τώρα ότι εντόπισε τον 27χρονο, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει πού, και ότι σύντομα θα εκδοθεί στο Ιράν μέσω της Ιντερπόλ. Σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο κανάλι YouTube παραδέχθηκε ότι χρωστάει στους πελάτες του περίπου 2,7 εκατ. δολάρια. Οι διασημότητες που υποστήριξαν την εταιρεία έχουν βρεθεί στο στόχαστρο και καλούνται τώρα να λογοδοτήσουν. Ανάμεσά τους ο τερματοφύλακας της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου Aλιρεζά Μπεϊρανβάντ, αλλά και ο «θείος Σαντέχ», ο 70χρονος οδηγός ταξί που έγινε γνωστός τον Δεκέμβριο με τις viral χορευτικές κινήσεις του σε μια τοπική ψαραγορά.

Τα iPhone της Apple σημειωτέον δεν μπορούν να αγοραστούν σε καταστήματα στο Ιράν και μεταφέρονται στη χώρα μεμονωμένα ή σε παρτίδες, καθώς ο τεχνολογικός γίγαντας της Καλιφόρνιας δεν δραστηριοποιείται στη χώρα, σε συμμόρφωση με τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Τους τελευταίους 10 μήνες, όπως ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, εισήχθησαν στη χώρα κινητά τηλέφωνα iPhone αξίας περίπου 1 δισ. δολαρίων, κυρίως από άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής και της Ασίας.

Η Τεχεράνη απαγόρευσε πέρυσι τις εισαγωγές των iPhone νεότερης γενιάς, με αποτέλεσμα να γίνουν ακόμη πιο πολύτιμα και δυσεύρετα.

Οι αναλυτές δίνουν διάφορες εξηγήσεις για το ιρανικό «μπλόκο», από την ικανότητα των νέων μοντέλων να συνδέονται απευθείας με δορυφόρους Starlink μέχρι τη συμπίεση των συναλλαγματικών αποθεμάτων που έχουν ήδη πιεστεί από τις κυρώσεις της Δύσης. Αλλοι το συνδέουν με τη διαμάχη ΗΠΑ – Ιράν και τη σπουδή ορισμένων αξιωματούχων να απαγορεύσουν κάθε πολυτελές εμπόρευμα αμερικανικής παραγωγής.

Η απάτη με τα iPhone είναι η τελευταία σε μια σειρά υποθέσεων διαφθοράς που έχουν εξοργίσει τους Ιρανούς, την ώρα μάλιστα που αντιμετωπίζουν αυξανόμενες οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες. Ενα άλλο πρόσφατο παράδειγμα ήταν μια υπόθεση υπεξαίρεσης 3 δισ. δολαρίων που αφορούσε μια εταιρεία εισαγωγής τσαγιού. Η Farhikhtegan, μια εφημερίδα που πρόσκειται στους σκληροπυρηνικούς του καθεστώτος, είπε ότι υπήρξαν έως και 32 μεγάλες απάτες στο Ιράν τα τελευταία χρόνια με δεκάδες χιλιάδες θύματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή