Οι μεγάλες αποκλίσεις τιμών από χώρα σε χώρα στην Ε.Ε.

Οι μεγάλες αποκλίσεις τιμών από χώρα σε χώρα στην Ε.Ε.

οι-μεγάλες-αποκλίσεις-τιμών-από-χώρα-σ-562901545

Σε 14 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες για τους καταναλωτές στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τους εδαφικούς περιορισμούς εφοδιασμού που επιβάλλουν οι προμηθευτές –κατά βάση μεγάλοι πολυεθνικοί όμιλοι– στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ ανά την Ευρώπη. Το παραπάνω ποσό, το οποίο αποτελεί εκτίμηση σε μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2020, είναι στην πραγματικότητα η συνέπεια από την απόφαση των ομίλων, όχι μόνο να πουλάνε ακριβότερα τα προϊόντα τους σε μια χώρα της Ε.Ε. σε σύγκριση με μια άλλη –τούτο άλλωστε είναι θεμιτό και δικαιολογημένο, καθώς η κάθε αγορά έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά–, αλλά να μην επιτρέπουν στους λιανεμπόρους να προμηθεύονται προϊόντα των ίδιων ομίλων από άλλες χώρες, όπου μπορεί να είναι φθηνότερα ή να μην τους επιτρέπουν να μεταπωλούν τα προϊόντα σε άλλες χώρες.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για την απαγόρευση των λεγόμενων παράλληλων εισαγωγών, απαγόρευση με την οποία η Επιτροπή Ανταγωνισμού ασχολήθηκε συχνά στο παρελθόν, επιβάλλοντας μάλιστα υψηλά πρόστιμα. Για παράδειγμα, το 2017 η Ε.Α. επέβαλε πρόστιμο ύψους 9,4 εκατ. ευρώ στην Colgate-Palmolive (τόσο στις θυγατρικές στην Ελλάδα όσο και στη μητρική) για την απαγόρευση των παράλληλων εισαγωγών στις εμπορικές συμφωνίες που είχε με μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, απαγόρευση που η παραβίασή της σήμαινε διακοπή της παροχής εκπτώσεων. Από τους ελέγχους που πραγματοποίησε τότε η Ε.Α. διαπίστωσε μεταξύ άλλων ότι για την περίοδο 2001-2008, το 85%-95% των «συγκρίσιμων» προϊόντων είναι ακριβότερο στην Ελλάδα σε σχέση με την Ιταλία και μάλιστα το 40%-65% των εν λόγω προϊόντων ήταν ακριβότερο τουλάχιστον κατά 20%. Το θέμα των γεωγραφικών περιορισμών εφοδιασμού θέτει μετ’ επιτάσεως η EuroCommerce, η πανευρωπαϊκή ένωση εμπόρων, με αφορμή τόσο τη συμπλήρωση (πέρυσι) 30 ετών από την καθιέρωση της ενιαίας αγοράς όσο και τη διατήρηση των μεγάλων αποκλίσεων στις τιμές όμοιων προϊόντων από χώρα σε χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή