Υπέρβαση εσόδων με ώθηση από το 2023

Υπέρβαση εσόδων με ώθηση από το 2023

Η καλή «φορολογική σοδειά» του Ιανουαρίου οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε φόρους της προηγούμενης χρονιάς

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού Ιανουαρίου 2024 επιβεβαίωσαν την υπέρβαση εσόδων, έναντι των στόχων, που είχε φανεί και στα προσωρινά στοιχεία προ 10ημέρου, αλλά ξεκαθάρισαν, επίσης, ότι η υπέρβαση αυτή οφείλεται –και θα αποδοθεί– σχεδόν εξ ολοκλήρου σε φόρους του 2023.

Επομένως, δεν δημιουργείται προς το παρόν δημοσιονομικός χώρος το 2024. Ετσι, στο υπουργείο Οικονομικών επιμένουν ότι δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός και πρόθεση να δοθεί «δώρο Πάσχα», σύμφωνα με κάποια σενάρια που κυκλοφορούν. Βεβαίως, η εικόνα δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθεί τον Απρίλιο, όταν θα έχουν λήξει οι εκκρεμότητες του 2023 (τα σχετικά έσοδα συνεχίζουν να εισπράττονται έως και τον Φεβρουάριο), ενώ θα πλησιάζουν και οι ευρωεκλογές.

Πάντως προς το παρόν, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία, φαίνεται ότι οι μεγάλες υπερβάσεις στα φορολογικά έσοδα ανήκουν στο 2023. Συγκεκριμένα, τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, στα 5,561 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 369 εκατ. ευρώ ή 7,1% έναντι του στόχου. Εξ αυτών, οι φόροι εισοδήματος ήταν 1,896 δισ. ευρώ, αυξημένοι έναντι του στόχου κατά 256 εκατ. ευρώ, καθώς οι δόσεις για τη φορολογία εισοδήματος 2023 συνέχισαν να πληρώνονται και τον Ιανουάριο. Επίσης, τα έσοδα από ΦΠΑ ήταν 2,423 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 29 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, από ΕΦΚ 528 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 33 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου και των φόρων ακίνητης περιουσίας 113 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 5 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Μετά την αφαίρεση των επιστροφών, τα καθαρά φορολογικά έσοδα ήταν αυξημένα κατά 307 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (η προσωρινή εκτίμηση ανέφερε 390 εκατ. ευρώ) και όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το ποσό αυτό «προσμετράται σχεδόν στο σύνολό του στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα του έτους 2023». Το πρωτογενές αποτέλεσμα (σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού, όχι γενικής κυβέρνησης) ήταν πλεόνασμα 2,282 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 1,118 δισ. ευρώ.

Η ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνει ότι «το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς του πρωτογενούς πλεονάσματος έναντι του στόχου σε ταμειακούς όρους δεν προσμετράται στο πρωτογενές αποτέλεσμα του 2024 σε δημοσιονομικούς όρους». Ενδεικτικά, πέρα από τα φορολογικά έσοδα που αποδίδονται στο 2023, αυτό ισχύει για ποσά ύψους 159 εκατ. ευρώ που αφορούν έσοδα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας τα οποία εισπράχθηκαν ετεροχρονισμένα, καθώς και 205 εκατ. ευρώ που αφορούν ετεροχρονισμό πληρωμών των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή