Οι ξένοι αγοραστές κατοικιών ανακαλύπτουν την άγνωστη Ελλάδα

Οι ξένοι αγοραστές κατοικιών ανακαλύπτουν την άγνωστη Ελλάδα

Αυξάνονται οι αγορές εξοχικών σε λιγότερο δημοφιλείς περιοχές

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στροφή των ξένων αγοραστών εξοχικών κατοικιών σε περιοχές της Ελλάδας που είναι λιγότερο δημοφιλείς, αλλά ταυτόχρονα δεν υστερούν σε φυσικό κάλλος (το αντίθετο μάλιστα), παρατηρείται και φέτος στην αγορά. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική ανάλυση της Elxis-At Home in Greece, η οποία ειδικεύεται στον τομέα των εξοχικών κατοικιών, η εν λόγω τάση είναι πιθανό να εξελιχθεί σε κυρίαρχη κατά τη διάρκεια του 2024. Περιοχές που είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό και προσφέρουν ήπια τουριστική ανάπτυξη κι επομένως περισσότερη γαλήνη και ηρεμία, εξελίσσονται σε hot spots για τους ξένους αγοραστές εξοχικής κατοικίας.

«Το δέλεαρ του πιο προσιτού κόστους αγοράς, που συνδυάζεται με περιοχές ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και κίνησης, αποδεικνύεται ένας ιδιαίτερα ελκυστικός συνδυασμός για τους πελάτες μας το 2024. Η τάση αυτή παρατηρείται σταθερά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο φέτος δείχνει ότι θα ξεχωρίσει περισσότερο», εξηγεί ο Γιώργος Γαβριηλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Elxis.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Elxis, ξεχωρίζουν δύο κύριες περιοχές της χώρας. Η πρώτη είναι η βορειοδυτική πλευρά από την Πρέβεζα μέχρι την Ηγουμενίτσα και πιο νότια έως την Πάλαιρο και τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας, δηλαδή όλο το τμήμα της ηπειρωτικής χώρας που «βρέχεται» από το Ιόνιο. Η δεύτερη περιοχή ενδιαφέροντος είναι το νότιο τμήμα του νομού Ρεθύμνου και γενικότερα η νότια πλευρά της Κρήτης που «βλέπει» προς το Λιβυκό πέλαγος, η οποία έχει αναπτυχθεί σαφώς λιγότερο τουριστικά σε σχέση με το βόρειο τμήμα του νησιού.

Το τμήμα της ηπειρωτικής χώρας που «βρέχεται» από το Ιόνιο Πέλαγος και το νότιο τμήμα του νομού Ρεθύμνου είναι οι περιοχές που ξεχωρίζουν.

Σύμφωνα με τον κ. Γαβριηλίδη, στα παραπάνω σημεία «οι αγοραστές αποφεύγουν την πολυκοσμία και τον συνωστισμό, απολαμβάνοντας τη φύση και την ομορφιά των παραλιών, όπως συνέβαινε δηλαδή και πριν από αρκετά χρόνια, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να αποκτήσουν εξοχικό σε πολύ πιο προσιτές τιμές, έναντι ενός πιο δημοφιλούς σημείου». Για παράδειγμα, όπως αναφέρει ο επικεφαλής της Elxis, στις περιοχές που βρίσκονται απέναντι από τη Λευκάδα και την Κέρκυρα, οι τιμές πώλησης νεόδμητων εξοχικών κατοικιών είναι κατά 25% χαμηλότερες σε σχέση με τα εν λόγω δημοφιλή νησιά και διαμορφώνονται πέριξ των 250.000-300.000 ευρώ. Ανάλογες τιμές παρατηρούνται και στα νότια της Κρήτης, όπου ένα νεόδμητο εξοχικό δύο υπνοδωματίων με πισίνα και δικό του κτήμα 400 τ.μ., στοιχίζει σήμερα 250.000 ευρώ, ή 300.000 ευρώ αν περιλαμβάνει και τρίτο υπνοδωμάτιο.

Οι ξένοι αγοραστές κατοικιών ανακαλύπτουν την άγνωστη Ελλάδα-1
Στροφή των ξένων αγοραστών εξοχικών κατοικιών σε περιοχές της Ελλάδας που είναι λιγότερο δημοφιλείς, αλλά ταυτόχρονα δεν υστερούν σε φυσικό κάλλος (το αντίθετο μάλιστα), παρατηρείται και φέτος στην αγορά. [SHUTTERSTOCK]

«Ειδικά στην Κρήτη και στο νότιο τμήμα του Ρεθύμνου διαπιστώνουμε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον. Ξεχωρίζουμε τρία χωριά –τον Πλακιά, το Μαριού και τον Ασώματο– που προσφέρουν πανοραμική θέα μέχρι τα νησιά της Γαύδου και των Παξιμαδιών κι εξελίσσονται πολύ δυναμικά τα τελευταία χρόνια. Μόνο στα τρία αυτά χωριά η Elxis έχει πουλήσει πάνω από 120 βίλες κι έτσι αποφασίσαμε να συστήσουμε ξεχωριστό γραφείο στην περιοχή», σημειώνει ο κ. Γαβριηλίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιοχή αυτή απέχει μόλις 35 χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου και τις υποδομές που αυτή προσφέρει. Παράλληλα, το σημείο αυτό βρίσκεται στη μέση ανάμεσα στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου και της πόλης του Ρεθύμνου. Αντίστοιχα, στη βορειοδυτική πλευρά της χώρας, το λιμάνι της Ηγουμενίτσας αποτελεί βασικό πλεονέκτημα για όσους έρχονται με πλοίο από την Ιταλία. Στη συνέχεια μπορούν να προσεγγίσουν διάφορες περιοχές οδικώς, χάρη στην Ιονία Οδό και πρόσφατα και την ολοκληρωμένη Αμβρακία Οδό.

Ετσι, περιοχές όπως ο κόλπος της Πλαταριάς, η Φασκομηλιά και η Σκορπιώνα καταγράφουν έντονη ζήτηση από το εξωτερικό, μαζί φυσικά με τα Σύβοτα, την Πέρδικα και τις παραλίες Αρίλλος και Καραβοστάσι ή και πιο νότια την Καστροσυκιά, τα Κανάλια και την παραλία στο Μονολίθι, μήκους 22 χιλιομέτρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή