Τα εμπόδια που «βλέπει» ο DBRS για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

Τα εμπόδια που «βλέπει» ο DBRS για αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

Σε υψηλά επίπεδα δείκτης δημοσίου χρέους, μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ανεργία, τονίζει ο οίκος σε έκθεσή του

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους παράγοντες που στηρίζουν την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας σε ένα γενικότερα δύσκολο έτος για όλες τις χώρες διεθνώς, καθώς και τα «εμπόδια» που υπάρχουν στην περαιτέρω αναβάθμιση της αξιολόγησής της παραθέτει ο οίκος αξιολόγησης Morningstar DBRS, 10 μέρες πριν από την πρώτη του «ετυμηγορία» για τη χώρα μας το 2024, η οποία έχει προγραμματιστεί στις 8 Μαρτίου. Σημειώνεται πως ο οίκος βαθμολογεί την Ελλάδα στη χαμηλότερη κλίμακα της επενδυτικής βαθμίδας – στο BBB (low) με σταθερές προοπτικές. Οπως επισημαίνει, αυτή η βαθμολογία στηρίζεται στο ότι η χώρα είναι μέλος της Ευρωζώνης, καθώς και από την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων τα προηγούμενα χρόνια, που έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας.

Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα συνεχίζει να επωφελείται από την ισχυρή στήριξη και τα οφέλη χρηματοδότησης σε περιόδους κρίσεων, ιδίως με τα νέα εργαλεία και μέσα του συστήματος της Ευρωζώνης που έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια. Η Ελλάδα συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στην εκτέλεση του σχεδίου ανάκαμψης το οποίο αποτελείται από μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, μειώνοντας έτσι το επενδυτικό χάσμα με τις υπόλοιπες χώρες του ευρώ. Τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα συνεχίσουν να παρέχουν κίνητρα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, ενώ στηρίζουν τις επενδύσεις με κεφάλαια που διοχετεύονται επίσης μέσω του ενισχυμένου τραπεζικού συστήματος.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο οίκος, η αξιολόγηση της Ελλάδας περιορίζεται από τις προκλήσεις που κληρονομήθηκαν από την παρατεταμένη κρίση χρέους της χώρας, δηλαδή τον πολύ υψηλό δείκτη δημοσίου χρέους, το ακόμη σημαντικό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων και το υψηλό ποσοστό ανεργίας.

Οι ελληνικές αρχές πάντως, όπως προσθέτει ο οίκος, θα παραμείνουν προσηλωμένες στη δημοσιονομική υπευθυνότητα, διασφαλίζοντας ότι ο δείκτης του δημοσίου χρέους θα παραμείνει σε πτωτική τάση. Αλλωστε, τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την ενέργεια δεν εμπόδισαν το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο να φτάσει σε πλεόνασμα το 2022 (0,1% του ΑΕΠ), ενώ αναμένεται πλεόνασμα 1,1% το 2023 και 2,1% το 2024. Από την κορύφωση του 2020 ο δείκτης χρέους μειώθηκε κατά 35%, χάρη στη δημοσιονομική πρόοδο και την ισχυρή αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ.

«Η σημαντική βελτίωση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων και του χρέους ενισχύεται από την ισχυρή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης στην εφαρμογή ενός συνετού δημοσιονομικού σχεδίου», επισημαίνει ο DBRS. Παράλληλα, όπως προσθέτει, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, η ελληνική οικονομία έδειξε ανθεκτικότητα με επίσης συνεχείς βελτιώσεις στην αγορά εργασίας, με στήριξη από την ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις, καθώς και την ανάκαμψη στον τουριστικό τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT