Ξεκινάει το έργο ψηφιοποίησης αρχείων της Δικαιοσύνης

Ξεκινάει το έργο ψηφιοποίησης αρχείων της Δικαιοσύνης

Θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια – Στην εκκίνηση και η μετατροπή σε ψηφιακά των έγχαρτων αρχείων του συστήματος υγείας

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη γραμμή εκκίνησης βρίσκεται η ψηφιοποίηση των αρχείων 368 δικαστηρίων και εισαγγελιών σε όλη τη χώρα, που αντιστοιχούν σε περισσότερες από 300 εκατ. σελίδες. Πριν από λίγες ημέρες υπογράφηκε η συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της Κοινωνίας της Πληροφορίας και των οκτώ σχημάτων που έχουν αναλάβει να την υλοποιήσουν, περιλαμβάνοντας οκτώ εκτελεστικές συμβάσεις. Κάθε δηλαδή σχήμα θα αναλαμβάνει να υλοποιεί ένα υποέργο από τον μεγάλο αριθμό έργων που περιλαμβάνει το εγχείρημα της ψηφιοποίησης των αρχείων. Οταν το ολοκληρώνει –εκτιμάται σε διάστημα μερικών μηνών– θα ακολουθεί η ανάθεση ενός νέου υποέργου στον επόμενο, βάσει σειράς κατάταξης, ανάδοχο.

Το έργο των 97 εκατ. ευρώ θα υλοποιήσουν η Intrakat, o ΟΤΕ, ο όμιλος Mytilineos (μέσω της ΜΕΤΚΑ) και οι κοινοπραξίες Uni Systems – Αρχειοθήκη, Profile – Nova, Vodafone – Inform – Cosmos Computers, Globitel – Master και Netcompany – Intrasoft – Qualco. Θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια και οι ανάδοχοι θα υλοποιήσουν και το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης εγγράφων και ψηφιακών αρχείων, εντός του οποίου θα τηρείται το αρχείο στο διηνεκές και θα διασυνδέεται με άλλα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Με τον τρόπο αυτό οι χρονοβόρες αναζητήσεις έγχαρτων τίτλων στα τοπικά δικαστήρια θα πάψουν, με την ψηφιακή έκδοση να ανακτάται από το σύστημα ψηφιακής αρχειοθέτησης. Είναι ενδεικτικό ότι στην Εισαγγελία Εφετών το αρχείο φυγοδίκων και φυγοποίνων αριθμεί περίπου 40.000 έγγραφα, ενώ στα ειρηνοδικεία υπάρχουν περίπου 2,7 εκατ. αποφάσεις, διαταγές πληρωμής – απόδοσης μισθίου και δηλώσεις τρίτου σε φυσική μορφή.

Ενα ακόμη μεγάλο έργο ψηφιοποίησης που αναμένεται να ξεκινήσει να υλοποιείται σύντομα περιλαμβάνει τη μετατροπή σε ψηφιακά των έγχαρτων αρχείων του συστήματος υγείας. Πρόκειται για περίπου 157 εκατ. σελίδες και εξετάσεις απεικόνισης και 20 εκατ. φιλμ – εκτυπώσεις ηλεκτροκαρδιογραφημάτων και ηλεκτροεγκεφαλογραφημάτων.

Σημειώνεται ότι η Κοινωνία της Πληροφορίας, με διευθύνοντα σύμβουλο τον Σταύρο Ασθενίδη, αναμένεται το προσεχές διάστημα να ξεκινήσει τη διαγωνιστική διαδικασία για περισσότερα από 50 νέα ψηφιακά έργα, με τον μεγαλύτερο όγκο ψηφιακών δράσεων να έχει δημοπρατηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή