Τα ιλιγγιώδη κέρδη των πετρελαϊκών και οι υποσχέσεις για πράσινη μετάβαση

Τα ιλιγγιώδη κέρδη των πετρελαϊκών και οι υποσχέσεις για πράσινη μετάβαση

Η περίπτωση της νεοφυούς Onward που ανήκει στη Shell και ενώ εξαγγέλλει καινοτομίες φιλικές προς το περιβάλλον, επικεντρώνεται στη βελτίωση της παραγωγής πετρελαίου και αερίου

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προ ολίγων ημερών δημιουργήθηκε η νεοφυής Onward και υπόσχεται να προωθήσει τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, «συνδέοντας χιλιάδες καινοτόμες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο ώστε να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και τις δυσκολίες με την ενέργεια». Η υπόσχεσή της δείχνει να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες της εποχής και της πράσινης μετάβασης καθώς στην ιστοσελίδα της η εταιρεία αναφέρει ότι «επιταχύνει τον δρόμο προς την ενεργειακή καινοτομία», ότι θα λειτουργήσει ως «κέντρο καινοτομίας, συνεργασίας και επιχειρηματικότητας» και πως δημιουργεί «μια εμπεριστατωμένη εικόνα των ευεργετικών αποτελεσμάτων που θα έχει το μέλλον μας χωρίς αποτύπωμα άνθρακα».

Οπως, όμως, επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ ο Guardian, η Onward ανήκει στη Shell, τον πετρελαϊκό κολοσσό που πέρυσι συγκέντρωσε κέρδη 28 δισ. δολ. από πετρέλαιο και αέριο. Και παρά την αφθονία μυθοπλασίας για το πράσινο μέλλον, σε μεγάλο βαθμό το περιεχόμενο της πλατφόρμας της επικεντρώνεται στη βελτίωση της παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Σχεδόν όλα τα σχέδια που περιγράφει αφορούν την παραγωγή υδρογονανθράκων και παράλληλα οι θέσεις εργασίας που προτείνει είναι όλες στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η περίπτωση της Onward είναι αντιπροσωπευτική όσον αφορά τις μεθόδους που μετέρχονται οι πετρελαϊκοί κολοσσοί για να πείσουν πως στρέφονται σε δραστηριότητες πολύ πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Είναι εν ολίγοις αντιπροσωπευτική του λεγόμενου «πράσινου ξεπλύματος» που αποσκοπεί στην αθώωση των ρυπογόνων δραστηριοτήτων εν μέσω της εντεινόμενης παγκόσμιας ανησυχίας για την κλιματική αλλαγή.

Η Shell έχει τουλάχιστον άλλα τρία σχέδια για επενδύσεις σε νεοφυείς εταιρείες ενέργειας, ενώ διατείνεται πως το 2022 επένδυσε 89% περισσότερο σε σχέδια χαμηλής περιεκτικότητας άνθρακα. Παράλληλα, η ναυαρχίδα του σαουδαραβικού πετρελαϊκού κλάδου, η Saudi Aramco, έχει δημιουργήσει ταμείο με κεφάλαια 7 δισ. δολ. που επενδύει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και σε προγράμματα εγκλωβισμού και αποθήκευσης του άνθρακα. Ομοίως η Exxon σχεδιάζει να επενδύσει 7 δισ. δολ. σε αντίστοιχα προγράμματα και σε σχέδια υδρογόνου μέχρι το 2027. Επίσης, εκπρόσωποι των Shell, Chevron, SoCal Gas, BP, Southern Company και Saudi Aramco ήταν προσκεκλημένοι και παρευρέθησαν τον Ιανουάριο σε διάσκεψη για τη βιομηχανία καθαρής ενέργειας. Ωστόσο οι ειδικοί του κλάδου θεωρούν πως όλα αυτά είναι για το θεαθήναι και μέρος μιας πολιτικής «πράσινου ξεπλύματος».

Στο μεταξύ, η κερδοφορία των μεγάλων πετρελαϊκών έχει πάρει την ανιούσα με τις αμερικανικές εισηγμένες του κλάδου να καταγράφουν τριπλασιασμό των κερδών τους υπό τον πρόεδρο Μπάιντεν, μολονότι ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ ήταν ιδιαιτέρως φιλικός προς τον κλάδο. Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα που έχουν έως τώρα ανακοινώσει οι 10 μεγαλύτερες εισηγμένες αμερικανικές πετρελαϊκές, εκτιμάται πως έχουν συγκεντρώσει αθροιστικά 313 δισ. δολάρια στη διάρκεια των πρώτων τριών ετών της θητείας Μπάιντεν όταν στη διάρκεια αντίστοιχου τμήματος της θητείας του προκατόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, τα κέρδη τους ανήλθαν σε 112 δισ. δολ.

Ο λόγος για τους κολοσσούς των ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips, EOG, Pioneer Natural Resources, Occidental Petroleum, Hess, Devon Energy, Diamondback Energy και Coterra Energy των οποίων η αθροιστική κεφαλαιοποίηση σημείωσε άλμα 132% μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα φτάνοντας αισίως στο 1,1 τρισ. δολ. Στη διάρκεια των πρώτων τριών ετών της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ η κεφαλαιοποίησή τους είχε αυξηθεί μόνον κατά 12%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή