Ορια επένδυσης για «χρυσή βίζα» ανάλογα με τον δήμο προτείνει ο ΣΑΕΕ

Ορια επένδυσης για «χρυσή βίζα» ανάλογα με τον δήμο προτείνει ο ΣΑΕΕ

Μια πρόταση που έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος είναι ο περιορισμός του προγράμματος αποκλειστικά σε νεόδμητα ακίνητα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σειρά πιθανών μέτρων και λύσεων για την τροποποίηση του πλαισίου για το πρόγραμμα «χρυσή βίζα» σπεύδει να θέσει στον δημόσιο διάλογο ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Εταιρειών και Επιχειρηματικότητας (ΣΑΕΕ), ώστε να μην επαναληφθεί το λάθος που έγινε με την πρόσφατη τροποποίηση του ελάχιστου ορίου επένδυσης από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ, που ώθησε τους επενδυτές στις περιοχές που παρέμειναν φθηνές, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν απότομες αυξήσεις στις ζητούμενες τιμές πώλησης.

Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε ο ΣΑΕΕ, προτείνει τη διερεύνηση λύσεων, όπως η καλύτερη γεωγραφική εξειδίκευση των ορίων επένδυσης ανάλογα με την περιοχή (με γνωμοδότηση του αντίστοιχου δήμου) ή ακόμη και ανάλογα με το είδος του ακινήτου, αν δηλαδή πρόκειται για κατοικία, διατηρητέο κτίριο ή επαγγελματικό χώρο. Επίσης, μια πρόταση που έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος είναι ο περιορισμός του προγράμματος αποκλειστικά σε νεόδμητα ακίνητα, δηλαδή όχι σε παλαιότερες κατοικίες, που αποτελούν και το βασικό αντικείμενο ζήτησης από Ελληνες.

Ωστόσο, συμπληρώνει ότι θα πρέπει να υπάρξει ενδελεχής μελέτη ενός τέτοιου μέτρου, ώστε να είναι σαφές ότι δεν θα προκύψει μεγάλη και μόνιμη αύξηση τιμών στα νεόδμητα ακίνητα και ότι η αγορά τους συνεχίζει να είναι προσβάσιμη στους Ελληνες.

Προς το παρόν δεν φαίνεται να προκύπτει κάποιο ζήτημα από μια τέτοια κίνηση, καθώς ούτως ή άλλως πολλοί ξένοι επενδυτές επιλέγουν ήδη νεόδμητα ακίνητα, με αποτέλεσμα και πολλοί κατασκευαστές να έχουν επενδύσει κεφάλαια για την κατασκευή κατοικιών που θα μπορούν να απευθύνονται και στο συγκεκριμένο αγοραστικό κοινό.

Επίσης, ο ΣΑΕΕ προτείνει την υιοθέτηση διαφορετικών ορίων επένδυσης αν ο επενδυτής πρόκειται να μείνει ο ίδιος στο ακίνητό του ή αν το αγοράζει αποκλειστικά ως επένδυση, με στόχο την ενοικίασή του. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να υποβάλλεται το ποινικό μητρώο του ενδιαφερόμενου επενδυτή σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στη χώρα καταγωγής του. «Υπό τις σημερινές συνθήκες έξαρσης της βίας θεωρούμε αυτή την απαίτηση εξαιρετικά σημαντική, διότι θα επιφέρει τη βελτίωση της αξιοπιστίας του ελληνικού προγράμματος ακόμη και με τον ενδεχόμενο κίνδυνο απώλειας κάποιων αιτούντων. Σημειώστε ότι μέχρι πρόσφατα πολλοί αιτούντες επενδυτές κατέθεταν αυτοβούλως σχετικό ποινικό μητρώο, χωρίς να ζητείται από τους Ελληνες δικηγόρους τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή