Η ελβετική Swisscom κοντά σε deal 8 δισ. για τη Vodafone Italia

Η ελβετική Swisscom κοντά σε deal 8 δισ. για τη Vodafone Italia

Σε προχωρημένο στάδιο οι διαπραγματεύσεις για πώληση της ιταλικής μονάδας του βρετανικού ομίλου τηλεπικοινωνιών

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο βρετανικός γίγαντας τηλεπικοινωνιών Vodafone ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την πώληση της ιταλικής του μονάδας στην ελβετική Swisscom, έχοντας απορρίψει προηγούμενη προσφορά από τον όμιλο Iliad του Γάλλου δισεκατομμυριούχου Χαβιέ Νοέλ. Οι ακριβείς όροι δεν έχουν γίνει γνωστοί, αλλά οι εταιρείες έθεσαν ένα προκαταρκτικό τίμημα 8 δισ. ευρώ για την πιθανή συμφωνία. Οι μετοχές της Vodafone, η οποία βρίσκεται σε εκστρατεία περικοπής δαπανών με απολύσεις και «ψαλίδισμα» τμημάτων στο εξωτερικό, αυξήθηκαν μετά την ανακοίνωση.

Η Swisscom αναμένεται να ενοποιήσει τη Vodafone Ιταλίας με τη δική της ιταλική μονάδα, την Fastweb. Το υπό συζήτηση «ντιλ», ανέφερε η Vodafone, «παρέχει τον καλύτερο συνδυασμό δημιουργίας αξίας, προκαταβολικών εσόδων σε μετρητά και ασφάλειας για τους μετόχους». Οι δύο εταιρείες τόνισαν σε ξεχωριστές ανακοινώσεις ότι δεν είναι δεδομένο πως η συναλλαγή θα οριστικοποιηθεί, πηγές της αγοράς ωστόσο λένε ότι η Vodafone προτιμά τον ελβετικό όμιλο λόγω του «σημαντικού στοιχείου των μετρητών» και της μεγαλύτερης βεβαιότητας ότι η συμφωνία θα τελεσφορήσει, καθώς έχει περισσότερες πιθανότητες να εγκριθεί από τις ιταλικές ρυθμιστικές αρχές.

«Ο όμιλος τηλεπικοινωνιών έχει κολλήσει στη λάσπη για μεγάλο χρονικό διάστημα, προσπαθώντας να αναζωογονήσει την ανάπτυξη και να προσδώσει μια σπίθα στην επιχείρηση», ανέφερε ο Ρας Μολντ, διευθυντής επενδύσεων στην επενδυτική πλατφόρμα AJ Bell. «Η αγορά όμως δεν έχει ακόμη πειστεί ότι η Vodafone έχει βρει τη μαγική λύση, αν κρίνουμε από την απόδοση της τιμής της μετοχής τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η συμφωνία με την Ιταλία είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά παραμένει ένα μικρό κομμάτι του παζλ», κατέληξε. Στο τέλος του 2023, η διευθύνουσα σύμβουλος της Vodafone Μαργκερίτα Ντέλα Βάλε ανακοίνωσε την πώληση του ισπανικού της τμήματος στο επενδυτικό ταμείο Zegona έναντι 5 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι ολοκλήρωσε επίσης την πώληση της μονάδας της στην Ουγγαρία. Ακολούθησε την απόφασή της πέρυσι να ψαλιδίσει 11.000 θέσεις εργασίας, ή περισσότερο από το 10% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της Vodafone.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή