HELLENiQ ENERGY: Kέρδη 606 εκατ. το 2023

HELLENiQ ENERGY: Kέρδη 606 εκατ. το 2023

Μέρισμα 0,60 ευρώ ανά μετοχή θα προτείνει το Δ.Σ. στη γενική συνέλευση

helleniq-energy-kέρδη-606-εκατ-το-2023-562910320

Βελτιωμένα αποτελέσματα για το 2023 ανακοίνωσε η HELLENiQ ENERGY, η οποία ολοκληρώνει τον πρώτο κύκλο υλοποίησης του στρατηγικού πλάνου Vision 2025 και θέτει σε προτεραιότητα την ενίσχυση της εμπορίας στο εξωτερικό, το άνοιγμα σε νέες αγορές εμπορίας καυσίμων και ΑΠΕ και παράλληλα τη σημαντική ανανέωση και ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού και την αλλαγή κουλτούρας σε ολόκληρο τον όμιλο.

Το θέμα της ανανέωσης του προσωπικού και της αλλαγής κουλτούρας στον όμιλο ανέδειξε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ανδρέας Σιάμισιης στους αναλυτές κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων. Θα φέρουμε φρέσκο προσωπικό είτε από την αγορά είτε από το εξωτερικό και θα αλλάξουμε την κουλτούρα σε ολόκληρο τον όμιλο, είπε.

Η εταιρεία έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για 150-200 άτομα, που ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα, ενώ θα ακολουθήσει η διαδικασία των νέων προσλήψεων. Ερωτηθείς για τους υδρογονάνθρακες τόνισε ότι θα προχωρήσουμε μόνο εάν υπάρχει ισχυρή στήριξη και εάν δούμε ότι είναι πραγματικά βιώσιμη επένδυση. Οι υδρογονάνθρακες, έχει γίνει κατανοητό πλέον, ότι είναι απαραίτητοι για την ενεργειακή μετάβαση. Η διοίκηση της εταιρείας εξήγησε ότι σήμερα γίνεται μια αξιολόγηση των σεισμικών δεδομένων και από τα αποτελέσματα θα αποφασιστεί εάν θα γίνει γεώτρηση, για την οποία, όπως σημείωσε, απαιτείται προετοιμασία 12-18 μηνών από τη στιγμή της απόφασης.

Ερωτηθείς για τις ΑΠΕ ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι η εταιρεία στοχεύει σε 1 GW το 2025 και θα συνεχίσει να κοιτάζει για εξαγορές εντός και εκτός της χώρας εάν είναι συμφέρουσες λόγω κόστους χρήματος, αλλά τα 2 GW που έχει θέσει ως στόχο έως το 2030 θα προέλθουν από την ανάπτυξη δικών της έργων. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα, τόνισε ότι το 2023 ήταν μια πολύ καλή χρονιά, ακόμη κι αν δεν έφτασε τα επίπεδα-ρεκόρ του 2022.

Η HELLENiQ ENERGY ανακοίνωσε για το 2023 συγκρίσιμα κέρδη EBITDA 1.237 εκατ. και συγκρίσιμα καθαρά κέρδη 606 εκατ. ευρώ. Σημαντικοί παράγοντες που συνετέλεσαν στην επίδοση αυτή ήταν το θετικό διεθνές περιβάλλον διύλισης, η βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης των διυλιστηρίων –με αυξημένη διαθεσιμότητα μονάδων–, η αύξηση των εξαγωγών και των δραστηριοτήτων του εξωτερικού, αλλά και η υψηλότερη συνεισφορά από τον τομέα των ΑΠΕ.

Ενίσχυση στο εξωτερικό, άνοιγμα σε νέες αγορές εμπορίας καυσίμων και ΑΠΕ και ανανέωση δυναμικού, οι βασικοί στόχοι.

Μέσα στο 2023 η πτώση στις τιμές αργού και προϊόντων επέδρασε αρνητικά στην αποτίμηση αποθεμάτων και την κερδοφορία, περιορίζοντας τα δημοσιευμένα καθαρά κέρδη στα 478 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα των ΑΠΕ η εταιρεία, με την ολοκλήρωση σειράς συμφωνιών σε Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία στο τέλος του 2023 διέθετε εγκατεστημένη ισχύ 356 MW και έργα σε προχωρημένα στάδια ανάπτυξης ή σε κατασκευή συνολικής ισχύος 0,7 GW. Την ίδια στιγμή, το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων υπό ανάπτυξη ανέρχεται σε 4,3 GW, ενώ πρόθεση είναι η δραστηριοποίηση και σε άλλες αγορές.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο κ. Σιάμισιης επισήμανε τα σημαντικά θετικά χαρακτηριστικά τους, που όπως είπε «μας καθιστούν πιο αισιόδοξους». Εξήγησε ότι ένα σημαντικό μέρος της κερδοφορίας για το 2023 προήλθε από βελτιώσεις στη λειτουργία της εταιρείας και την υλοποίηση του προγράμματος στρατηγικού μετασχηματισμού, παράγοντες που είναι πιο ελεγχόμενοι και προβλέψιμοι, σε σχέση με ένα διεθνές περιβάλλον που μπορεί να παρουσιάσει απρόβλεπτες αυξομειώσεις. «Μέρος των νέων μας προσπαθειών είναι η ενίσχυση της εμπορίας στο εξωτερικό, το άνοιγμα σε νέες αγορές εμπορίας καυσίμων αλλά και ΑΠΕ, παράλληλα με τη σημαντική ανανέωση και ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού και την αλλαγή κουλτούρας σε ολόκληρο τον όμιλο», τόνισε.

Ενα δεύτερο σημείο, είπε, «αποτελεί η σταδιακή αλλαγή στη μέχρι πρόσφατα μονοδιάστατη προσέγγιση για τον κλάδο ενέργειας με μια στροφή στον ρεαλισμό, αναγνωρίζοντας ότι τα πετρελαιοειδή είναι μέρος της λύσης και πρέπει να συνεισφέρουν με πιο συγκεκριμένο τρόπο στην ενεργειακή μετάβαση». Ο κ. Σιάμισιης ανακοίνωσε ότι το Δ.Σ. της εταιρείας θα προτείνει στη γενική συνέλευση τελικό μέρισμα 0,60 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2023.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή