Noval Property: Στα 571 εκατ. ευρώ ανήλθε η αξία των ακινήτων της

Noval Property: Στα 571 εκατ. ευρώ ανήλθε η αξία των ακινήτων της

Ενισχύθηκε κατά 17,4% το 2023 – Επενδύσεις 500 εκατ. σχεδιάζει σε βάθος 5ετίας

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση κατά 17,4% σημείωσε κατά τη διάρκεια του 2023 η εύλογη αξία του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της Noval Property ΑΕΕΑΠ του ομίλου Βιοχάλκο, καθώς στο τέλος του έτους είχε ανέλθει σε 571 εκατ. ευρώ, έναντι 486,4 εκατ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2022, αλλά και 516 εκατ. ευρώ με την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου του 2023. Η αύξηση αυτή κατά 84,5 εκατ. ευρώ οφείλεται στην ωρίμανση μέρους του χαρτοφυλακίου που βρίσκεται υπό ανάπτυξη, αλλά και στην ολοκλήρωση του πρώτου έργου logistics της εταιρείας στη Μάνδρα Αττικής.

Πρόκειται για ένα συγκρότημα επιφάνειας 10.000 τ.μ., που έχει μισθωθεί από την εταιρεία Seagull. Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανήλθε σε 8 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ακίνητο είχε περιέλθει στην κατοχή της εταιρείας στα μέσα του 2022, αποτελώντας μέρος ενός χαρτοφυλακίου 21 ακινήτων που είχαν αποκτηθεί από την εταιρεία. Τα 18 εξ αυτών ανήκαν σε συνδεδεμένα μέρη του ομίλου Βιοχάλκο και αποκτήθηκαν μέσω αύξησης κεφαλαίου με εισφορά σε είδος. Αυτήν την περίοδο η διοίκηση βρίσκεται στη διαδικασία της πολεοδομικής και στη συνέχεια και της αδειοδοτικής ωρίμανσης κάποιων από τα ακίνητα αυτά, με έμφαση σε τομείς όπως ο τουρισμός και η φιλοξενία, αλλά και τα logistics.

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και τα έργα στην αγορά γραφείων. Πρόσφατα ξεκίνησε η κατασκευή του συγκροτήματος γραφείων Τhe Grid, σε κοινοπραξία με την Brook Lane.

Πρόκειται για ένα έργο ύψους 96,5 εκατ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης σε ποσοστό περίπου 40%. Το έργο ανέλαβε ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μέσω της 100% θυγατρικής του, ΤΕΡΝΑ. Το The Grid αφορά την ανάπλαση του ακινήτου της πρώην Kodak στο Μαρούσι, μια έκταση 16 στρεμμάτων που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Χειμάρρας και Αμαρουσίου – Χαλανδρίου. Η συνολική επιφάνεια του συγκροτήματος θα ανέλθει σε 61.500 τ.μ. Εξ αυτών, 35.100 τ.μ. θα αφορούν υπόγειους χώρους και τα υπόλοιπα 26.400 τ.μ. την επιφάνεια ανωδομής.

Ολοκληρώθηκε το πρώτο έργο logistics της εταιρείας στη Μάνδρα Αττικής.

Οπως αναφέρει η διοίκηση, έχει επίσης προχωρήσει σημαντικά και το έργο της κατασκευής του νέου κτιρίου γραφείων που σχεδιάζει η εταιρεία, επίσης στην οδό Χειμάρρας στο Μαρούσι. Επιπλέον, ανακατασκευάζεται και το κτίριο γραφείων που αποκτήθηκε στο Μαρούσι, επί της Λ. Κηφισίας 199. Το ακίνητο των 6.636 τ.μ. αποκτήθηκε αντί 11 εκατ. ευρώ κατά τους τελευταίους μήνες του 2022. Αντιστοίχως στο Μετς, στην οδό Αρδηττού, η Noval προχωράει στην ανακατασκευή κτιρίου επιφάνειας 4.285 τ.μ., το οποίο θα μετατραπεί σε ένα συγκρότημα μεικτής χρήσης κατοικιών και επαγγελματικών χώρων. Η εκμετάλλευσή του θα γίνει μέσω συμφωνιών μακροχρόνιας διάρκειας, επομένως δεν θα έχει χαρακτήρα τουριστικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα που έχει σχεδιάσει η διοίκηση της Noval εκτιμάται πως θα προσεγγίσει τα 500 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας, δημιουργώντας έτσι ένα χαρτοφυλάκιο συνολικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ. Η Noval βρίσκεται στο τελικό στάδιο της σύνταξης του ενημερωτικού δελτίου για την εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστήριο, όντας η μόνη ΑΕΕΑΠ που δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τη συγκεκριμένη συμβατική υποχρέωσή της. Στόχος της εταιρείας είναι να αντλήσει έσοδα 89,5 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου. Επιπλέον 10,5 εκατ. έχει εξασφαλίσει η Noval από την EBRD, μέσω ομολογιακού δανείου που θα μετατραπεί σε μετοχές, στο πλαίσιο της δημόσιας εγγραφής των μετοχών της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή