Στις μετοχές βρίσκουν καταφύγιο έναντι του πληθωρισμού οι Τούρκοι

Στις μετοχές βρίσκουν καταφύγιο έναντι του πληθωρισμού οι Τούρκοι

Αλμα 20% στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης από τις αρχές του έτους

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ενθουσιασμός των επενδυτών για τις μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας, κατά πολλούς οικονομολόγους «η παγκόσμια μανία για τις εταιρείες τεχνολογίας» με πρωταγωνιστή την αμερικανική βιομηχανία μικροεπεξεργαστών Nvidia, έχει συμπαρασύρει το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης οδηγώντας το σε ασυνήθη άνοδο. Εχοντας ήδη αποτελέσει καταφύγιο για τους μικροεπενδυτές που τα τελευταία δύο χρόνια καταφεύγουν συστηματικά στην αγορά μετοχών για να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους από τον δυσθεώρητο πληθωρισμό της Τουρκίας, το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έχει συγκεντρώσει κέρδη 20% από τις αρχές του έτους. Καθοριστικός παράγοντας στάθηκε, όμως, η ιλιγγιώδης άνοδος 61% που σημειώνουν οι μετοχές των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.

Το άλμα του χρηματιστηρίου συμπίπτει με τη νέα επιτάχυνση του πληθωρισμού της Τουρκίας που τον Ιανουάριο έφτασε αισίως στο 65% παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων συνολικά κατά 36,5 εκατοστιαίες μονάδες υπό την προηγούμενη ηγεσία της κεντρικής τράπεζας. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν προστεθεί 774.000 νέοι επενδυτές, με το σύνολο των επενδυτών στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης να πλησιάζει τα 8 εκατ.

Επιπλέον, δεν είναι μόνον το καταφύγιο των μικροεπενδυτών, καθώς προσελκύει και θεσμικούς επενδυτές που έχουν ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους στους τουρκικούς τίτλους ακριβώς εξαιτίας της στροφής της χώρας σε περιοριστική νομισματική πολιτική και γενικότερα σε πιο ορθόδοξες επιλογές οικονομικής πολιτικής. Σημειωτέον ότι ο νέος διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Φατίχ Καραχάν, έχει δεσμευθεί πως θα ακολουθήσουν νέες αυξήσεις των επιτοκίων σε περίπτωση εκτόξευσης της ζήτησης μετά τις αυξήσεις των μισθών.

Σύμφωνα με την εταιρεία οικονομικών δεδομένων Finnet Electronic Publishing, οι επενδυτές έχουν από την αρχή του χρόνου τοποθετήσει 7,2 δισ. τουρκικές λίρες, ποσό αντίστοιχο των 233 εκατ. δολ., σε μετοχές των μεγαλύτερων τουρκικών εταιρειών τεχνολογίας. Κατά τον Τουντς Γιλντιρίμ, στέλεχος της επενδυτικής τράπεζας UNLU & Co στην Κωνσταντινούπολη, αυτό το επίπεδο εισροών είναι πολύ σημαντικό για την τουρκική αγορά και προέρχεται κατά κύριο λόγο από εγχώριους επενδυτές που διαθέτουν μεγάλα κεφάλαια. Οπως, άλλωστε, εξηγεί ο Εμρέ Ακτσακμάκ, σύμβουλος επενδύσεων χαρτοφυλακίου στην East Capital, οι αξίες στις οποίες κυμαίνονται τώρα οι μετοχές των τουρκικών εταιρειών είναι «ιδιαιτέρως ελκυστικές», ενώ τις τελευταίες εβδομάδες αναλυτές της τουρκικής αγοράς έχουν προβλέψει σημαντικά κέρδη για τις τουρκικές επιχειρήσεις μέσα στο επόμενο έτος.

Νέα επιτάχυνση του πληθωρισμού της Τουρκίας τον Ιανουάριο. Εφτασε στο 65% παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων.

Στους θετικούς παράγοντες προστίθεται και η αντοχή της τουρκικής οικονομίας του 1,1 τρισ. δολ. που εξακολουθεί να σημειώνει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης από τις προβλέψεις. Το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους το τουρκικό ΑΕΠ σημείωσε αύξηση 1% σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες εν μέρει χάρη στην αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών και των επενδύσεων. Στο σύνολο του περασμένου έτους η τουρκική οικονομία κατέγραψε μεν επιβράδυνση από την ανάπτυξη 5,5% που είχε σημειώσει το 2022, αλλά και πάλι το τουρκικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά το ουδόλως ευκαταφρόνητο ποσοστό του 4,5%.

Οπως σχολίασε ο Οκάν Ερτέμ, οικονομολόγος της Turk Ekonomi Bankasi AS, «εξακολουθούμε να βλέπουμε ανάπτυξη οφειλόμενη στην κατανάλωση έστω κι αν ο ρυθμός είναι χαμηλότερος, όπως προκύπτει από τη μείωση των εισαγωγών και των εξαγωγών». Δηλώνοντας αισιόδοξος, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία σημειώνει «ποιοτικά καλύτερη ανάπτυξη με τις επενδύσεις και τις εξαγωγές που υποστηρίζει σθεναρά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή