Δύσκολοι καιροί για τους ευρωπαϊκούς τηλεπικοινωνιακούς ομίλους

Δύσκολοι καιροί για τους ευρωπαϊκούς τηλεπικοινωνιακούς ομίλους

Οι ηγέτες της Ε.Ε. δεν πείθονται με την ιδέα μιας ενιαίας αγοράς τηλεπικοινωνιών

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ευρωπαϊκοί όμιλοι τηλεπικοινωνιών ζητούν μια «νέα συμφωνία για την κλαδική αγορά». Στην ετήσια διάσκεψή τους στη Βαρκελώνη τα στελέχη τους απηύθυναν έκκληση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δείξουν κατανόηση σε έναν κλάδο μαστιζόμενο από χαμηλή ανάπτυξη, υψηλό κόστος και απαιτήσεις για μεγάλες κεφαλαιουχικές δαπάνες εν μέσω μόνιμων τεχνολογικών μεταβολών. Οι πολιτικοί ηγέτες είναι μάλλον απίθανο να υλοποιήσουν τις επιθυμίες τους σύντομα. Οι διευθύνοντες σύμβουλοι της γερμανικής Deutsche Telekom, της γαλλικής Orange, της βρετανικής Vodafone και της ισπανικής Telefónica, που συμμετείχαν σε μια σπάνια κοινή τράπεζα συζητήσεων, συμφώνησαν ότι η Ευρώπη ούτε καν πλησιάζει στον στόχο συγκρότησης μιας ενιαίας αγοράς τηλεπικοινωνιών.

Ο δε Τιμόθεους Χέτζες, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom, εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για το μέλλον της ευρωπαϊκής τηλεπικοινωνιακής αγοράς, καθώς το 60% των εταιρειών του κλάδου δεν έχει επαρκή απόδοση κεφαλαίου. «Δεν μπορείς να ιππεύσεις ένα νεκρό άλογο», είπε. Τουλάχιστον ο Χέτζες έχει μια επιλογή αλόγων. Η Deutsche Telekom αποκόμισε πέρυσι περίπου τα 2/3 των παγκόσμιων εσόδων και των λειτουργικών κερδών της από τις ΗΠΑ χάρη στην T-Mobile US. Αλλά ακόμη και στη Γερμανία είχε ενισχυμένα έσοδα σχεδόν 3% πέρυσι, ενώ η ανταγωνίστρια Vodafone πέτυχε μόνο 1% αύξηση.

Ενα από τα μακροχρόνια προβλήματα του κλάδου αποτελεί η υπερβολική εστίαση της Κομισιόν στα συμφέροντα των καταναλωτών. Αυτό έχει κάνει τους θεματοφύλακες του ανταγωνισμού στις Βρυξέλλες να διστάζουν να επιτρέψουν τη συσπείρωση των τηλεπικοινωνιακών ομίλων μιας χώρας σε τρεις από τους αρχικά τέσσερις. Η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής να εγκρίνει τη συνένωση της Orange Ισπανίας με την εγχώρια ανταγωνιστική MásMóvil υποδηλώνει ότι τα παράπονα του κλάδου εισακούστηκαν. Το επόμενο αίτημα αφορά το να γίνονται ορατοί οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι στο δόγμα της ρυθμιστικής αρχής.

Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, ο θηλυκός τσάρος του ανταγωνισμού, και ο Τιερί Μπρετόν, πρώην επικεφαλής της Orange και επιβλέπων την εσωτερική αγορά της Ε.Ε., ενδέχεται να μη διατηρήσουν τις θέσεις τους μετά τις ευρωεκλογές. Τουλάχιστον η Επιτροπή, σε μια λευκή βίβλο για τις ανάγκες ψηφιακής υποδομής της ηπείρου, προτείνει τρόπους βελτίωσης της νομοθεσίας και εναρμόνισης της αντιμετώπισης του τηλεπικοινωνιακού φάσματος. Εκτιμά ότι οι πρόσθετες επενδύσεις για τις ανάγκες συνδεσιμότητας της Ε.Ε. ανέρχονται σε 200 δισ. ευρώ.

Ομως τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. φαίνεται να μην πείθονται από το όνειρο μιας ενιαίας αγοράς τηλεπικοινωνιών σε ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο. Αν μη τι άλλο, οι κυβερνήσεις δείχνουν τάσεις χαρακτηρισμού των τηλεπικοινωνιών ως «στρατηγικής σημασίας» βιομηχανίας που απαιτεί στενότερο έλεγχο για σκοπούς εθνικής ασφαλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή