Ξεκινά η δημόσια πρόταση για τη διάθεση έως 27% της Τράπεζας Πειραιώς – Το 15% θα διατεθεί σε Ελληνες επενδυτές

Ξεκινά η δημόσια πρόταση για τη διάθεση έως 27% της Τράπεζας Πειραιώς – Το 15% θα διατεθεί σε Ελληνες επενδυτές

Ξεκινά αύριο και θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 6 Μαρτίου η δημόσια προσφορά για την Τράπεζα Πειραιώς με τη διάθεση συμμετοχής από το ΤΧΣ έως 22% στο μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, που αντιστοιχεί σε 275.080.789 υφιστάμενες κοινές

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινά αύριο και θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 6 Μαρτίου η δημόσια προσφορά για την Τράπεζα Πειραιώς με τη διάθεση συμμετοχής από το ΤΧΣ έως 22% στο μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, που αντιστοιχεί σε 275.080.789 υφιστάμενες κοινές. Το ΤΧΣ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν λίγο, μπορεί να αυξήσει κατά την απόλυτη κρίση του κατά έως 62.518.361 κοινές ο μετοχές, δηλαδή να διαθέσει 337.599.150 μετοχές, δηλαδή και το 27% που ελέγχει στην τράπεζα.

Η τιμή διάθεσης ορίστηκε μεταξύ 3,70 έως 4 ευρώ, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του Moneyreview.

Η κατανομή των Αρχικά Προσφερόμενων Μετοχών έχει αρχικά επιμερισθεί μεταξύ της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς και της Διεθνούς Προσφοράς ως εξής: (i) 15%, που αντιστοιχεί στο 41.262.118 των Αρχικά Προσφερόμενων Μετοχών, θα κατανεμηθεί σε επενδυτές που συμμετέχουν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά και (ii) 85%, που αντιστοιχεί στο 233.818.671 των Αρχικά Προσφερόμενων Μετοχών, θα κατανεμηθεί σε επενδυτές που συμμετέχουν στη Διεθνή Προσφορά.

Το ΤΧΣ έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει το εν λόγω ποσοστό κατανομής κατά τη διακριτική του ευχέρεια, με βάση τη ζήτηση που εκφράζεται σε κάθε μέρος της Προσφοράς, υπό την προϋπόθεση ότι οποιαδήποτε τέτοια τροποποιημένη κατανομή των Αρχικά Προσφερόμενων Μετοχών μεταξύ της Διεθνούς Προσφοράς και της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η Ελληνική Δημόσια Προσφορά να λάβει ποσοστό των Αρχικά Προσφερόμενων Μετοχών χαμηλότερο από το 15%, εάν η ζήτηση που εκφράζεται από επενδυτές που συμμετέχουν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά είναι τουλάχιστον ίση με αυτό το όριο. Ο Πωλητής Μέτοχος διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει το Δικαίωμα Επιλογής Αύξησης Μεγέθους Προσφοράς κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια.

Οι Προσφερόμενες Μετοχές θα διατεθούν:

(α) στην Ελλάδα και ειδικότερα στο σύνολο του επενδυτικού κοινού στην Ελλάδα, το οποίο χωρίζεται σε δυο κατηγορίες, δηλαδή σε ειδικούς επενδυτές και ιδιώτες επενδυτές και έως 41.262.118 κοινές μετοχές. Η Ελληνική Δημόσια Προσφορά θα πραγματοποιηθεί μέσω της διαδικασίας ηλεκτρονικού βιβλίου προσφορών (το «Η.ΒΙ.Π.») του Χ.Α., αλλά μόνο για σκοπούς κατανομής των Προσφερόμενων Μετοχών στους επενδυτές που συμμετέχουν στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά (και όχι για σκοπούς προσδιορισμού της Τιμής Προσφοράς). Οι επενδυτές στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά θα εγγραφούν για Προσφερόμενες Μετοχές στη μέγιστη τιμή του Εύρους Τιμών.

Κάθε επενδυτής μπορεί να εγγραφεί για τουλάχιστον μία Προσφερόμενη Μετοχή και για ακέραια πολλαπλάσια αυτής, στην ανώτατη τιμή του Εύρους Τιμών. Το υψηλότερο όριο για εγγραφή ανά επενδυτή είναι ο συνολικός αριθμός των Αρχικά Προσφερόμενων Μετοχών, δηλαδή έως 41.262.118 Αρχικά Προσφερόμενες Μετοχές, που είναι το σύνολο των Κοινών Μετοχών που αρχικά κατανεμήθηκαν στην Ελληνική Προσφορά, πολλαπλασιαζόμενες με την ανώτατη τιμή του Εύρους Τιμών.

Η Euroxx Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ. ενεργεί ως Σύμβουλος για την Ελληνική Δημόσια Προσφορά και Συντονιστής Κύριος Ανάδοχος της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς και η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ενεργεί ως Συντονιστής Κύριος Ανάδοχος της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς, και

β) εκτός Ελλάδας μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης σε (i) πρόσωπα που εύλογα θεωρείται ότι είναι ειδικοί θεσμικοί αγοραστές (“ΕΘΑ”) στις ΗΠΑ και (ii) ορισμένους άλλους ειδικούς επενδυτές εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η BofA Securities Europe SA ενεργεί ως Επικεφαλής Γενικός Συντονιστής για τη Διεθνή Προσφορά. Η BofA Securities Europe SA, η Goldman Sachs Bank Europe SE και η UBS Europe SE ενεργούν ως Γενικοί Συντονιστές για τη Διεθνή Προσφορά. Οι Barclays Bank Ireland PLC, BNP Paribas, HSBC Continental Europe, J.P. Morgan SE και Morgan Stanley Europe SE ενεργούν ως Γενικοί Διαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών για τη Διεθνή Προσφορά και η AXIA Ventures Group Ltd και η Euroxx Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ. ενεργούν ως Συν-Επικεφαλής Διαχειριστές για τη Διεθνή Προσφορά.

Οι διεθνείς επενδυτές μπορούν να συμμετέχουν στην αγορά Προσφερόμενων Μετοχών στη Διεθνή Προσφορά από τις 10:00 ώρα Ελλάδας της πρώτης ημέρας (δηλαδή, 4 Μαρτίου 2024) έως τις 16:00 ώρα Ελλάδας της τελευταίας ημέρας (δηλαδή, 6 Μαρτίου 2024) της περιόδου Διεθνούς Προσφοράς.

Η Ελληνική Δημόσια Προσφορά θα πραγματοποιηθεί μέσω του ηλεκτρονικού βιβλίου προσφορών (το «Η.ΒΙ.Π.»), το οποίο θα παραμείνει ανοιχτό κατά την περίοδο της Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς (ήτοι από 4 Μαρτίου έως και 6 Μαρτίου 2024) από τις 10:00 ώρα Ελλάδας και έως τις 17:00 ώρα Ελλάδας, εκτός από την τελευταία ημέρα της περιόδου Ελληνικής Δημόσιας Προσφοράς, δηλαδή στις 6 Μαρτίου 2024, κατά την οποία θα κλείσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας.

Η Τιμή Προσφοράς για κάθε Προσφερόμενη Μετοχή, η οποία δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 3,70 ευρώ ή υψηλότερη από 4 ευρώ ανά Προσφερόμενη Μετοχή, και η οποία θα είναι ακριβώς η ίδια στην Ελληνική Δημόσια Προσφορά και στη Διεθνή Προσφορά, θα καθοριστεί από τον Πωλητή Μέτοχο, βάσει του αποτελέσματος της Διεθνούς Προσφοράς μετά τη λήξη της περιόδου της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών για τη Διεθνή Προσφορά στις ή περί τις 6 Μαρτίου 2024.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή