Επτά νέα προγράμματα κατάρτισης για 130.000 εργαζομένους και ανέργους

Επτά νέα προγράμματα κατάρτισης για 130.000 εργαζομένους και ανέργους

Μέχρι το 2025, στόχος της ΔΥΠΑ είναι να έχουν πιστο-ποιηθεί σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες 500.000 Ελληνες

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βασικό διακύβευμα της επόμενης 10ετίας είναι η ενίσχυση των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας, με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) να παίζει –ή να πρέπει να παίξει– καθοριστικό ρόλο, μέσω των προγραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης που υλοποιεί. Τα χρήματα που ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ενωση διαθέτει για τον λόγο αυτό άλλωστε είναι πολλά, αγγίζουν τα 65 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,5 δισ. ευρώ διατίθενται στη χώρα μας.

Για τον λόγο αυτό, όπως αποκάλυψε ο διοικητής της Σπύρος Πρωτοψάλτης, ως εθνικός συντονιστής του Ευρωπαϊκού Ετους Δεξιοτήτων, κατά τη διάρκεια σχετικής εκδήλωσης, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ενεργοποιηθούν 7 προγράμματα για 130.000 εργαζομένους και ανέργους. Ηδη, 260.000 Ελληνες έχουν ολοκληρώσει αντίστοιχα προγράμματα και έχουν λάβει πιστοποιήσεις. Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, «την κατάρτιση πρέπει να την πάρουμε πολύ πιο σοβαρά, να δούμε ότι είναι ουσιαστικό εφόδιο για την πορεία της ζωής και να σταματήσουν κάποιοι την κοροϊδία».

Οπως επισημάνθηκε στην ημερίδα, μέχρι το 2025, στόχος της ΔΥΠΑ είναι να έχουν πιστοποιηθεί σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες 500.000 Ελληνες, ώστε να βελτιωθεί η χαμηλή θέση που κατέχει η Ελλάδα στους ευρωπαϊκούς πίνακες που καταγράφουν τις εθνικές επιδόσεις στους τομείς της ανάπτυξης, ενεργοποίησης και αντιστοίχισης δεξιοτήτων. Επίσης, 36.000 Ελληνες έχουν ολοκληρώσει προγράμματα τεχνολογικών κολοσσών με τους οποίους συνεργάζεται η ΔΥΠΑ, όπως είναι οι Microsoft, Cisco, Amazon, Huawei, Coursera και Google.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί ιστορική ευκαιρία», τόνισε ο κ. Πρωτοψάλτης, «με πρωτόγνωρους πόρους» και «πρέπει να διασφαλίσουμε πως κανείς δεν θα μείνει πίσω». Στο πλαίσιο αυτό, και το αμέσως επόμενο διάστημα, ανακοίνωσε ότι θα υλοποιηθούν 7 νέες δράσεις κατάρτισης για 130.000 πολίτες: σε πράσινες δεξιότητες για 50.000 ανέργους και εργαζομένους, digital and green certificates για 30.000 ανέργους, κατάρτιση σε πανεπιστήμια για 25.000 ανέργους και εργαζομένους, AI training για 10.000 ανέργους και εργαζομένους, επαγγελματική κατάρτιση οδηγών για 10.000 ανέργους, κατάρτιση προσωπικού ασφαλείας για 5.500 ανέργους, advance digital skills για 1.000 ανέργους.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, αφού υπογράμμισε πως η έλλειψη δεξιοτήτων είναι ενδημική στην Ευρώπη, σε όλες τις χώρες και σε όλους τους τομείς, ξεκαθάρισε ότι η Ε.Ε. χρειάζεται τους εργαζομένους κι αυτοί πρέπει να έχουν τα κατάλληλα εργαλεία – δεξιότητες. «Το “business as usual” δεν είναι επιλογή», ανέφερε. Οπως ανακοίνωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν θέσεις κατάρτισης σε πάνω από 10 εκατ. άτομα σε όλη την Ευρώπη και η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια με τουλάχιστον 40 οργανισμούς και επιχειρήσεις, που έχουν προσχωρήσει στο Σύμφωνο με τις δυναμικές προτάσεις κατάρτισης. Παράλληλα, σημείωσε ότι διατίθεται στην Ευρώπη το πρωτοφανές ποσό των 65 δισ. ευρώ για προγράμματα κατάρτισης.

Την ανάγκη να επενδύσουν οι χώρες σε εξειδικευμένο προσωπικό ανέδειξε σε μήνυμά του ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Εργασίας και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Νικολά Σμιτ. Οπως είπε, η Επιτροπή αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με σαφή στρατηγική, θέτοντας ως στόχο το 60% των ενηλίκων να μπει σε πρόγραμμα διά βίου μάθησης μέχρι το 2030. «Το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετεύσει στην Ελλάδα πόρους ύψους 3,5 δισ. ευρώ για την ανάπτυξη και την ενίσχυση των δεξιοτήτων», ανέφερε ο κ. Σμιτ.

Ευκαιρία και πρόκληση χαρακτήρισε την κατάσταση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα μας ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, καθώς η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται, η Ελλάδα είναι επενδυτικός προορισμός, ωστόσο υπάρχει ανάγκη για διασύνδεση των αναγκών της αγοράς εργασίας με τις δεξιότητες των εργαζομένων.

Τέλος, η αρμόδια υπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου επεσήμανε τη σημασία σχεδιασμού των κατάλληλων προγραμμάτων, που υλοποιείται σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ και έπειτα από διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς, με βασική επιδίωξη την προώθηση της κουλτούρας για διά βίου μάθηση και τη διαμόρφωση του κατάλληλου περιβάλλοντος που θα ενθαρρύνει την καινοτομία και την ισότιμη πρόσβαση σε ευκαιρίες για όλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή