Εσοδα 636 εκατ. για το Δημόσιο από την ΤτΕ

Εσοδα 636 εκατ. για το Δημόσιο από την ΤτΕ

Αφορούν στους τόκους των καταθέσεων που διατηρεί το κράτος στην κεντρική τράπεζα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με 636 εκατ. ευρώ ενίσχυσε η Τράπεζα της Ελλάδος το ελληνικό Δημόσιο, όπως δείχνουν τα στοιχεία της χρήσης 2023 της κεντρικής τράπεζας, ποσό πολύ υψηλότερο από αυτό που μετέφερε κατά την προηγούμενη χρήση, παρά τις πιέσεις στον ισολογισμό της λόγω των επιπτώσεων του κύκλου σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ειδικότερα, για τη χρήση του 2023 το Ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε από την ΤτΕ έσοδα ύψους 635,8 εκατ. ευρώ από τόκους, μέσω των καταθέσεών του που εκτοκίζονται με το υψηλότερο επιτρεπτό από την ΕΚΤ επιτόκιο. Ουσιαστικά, η ΤτΕ δεν προχώρησε σε μείωση του επιτοκίου με το οποίο αμείβονται οι καταθέσεις του Δημοσίου, όπως έκαναν οι άλλες κεντρικές τράπεζες, με πολλές από αυτές να το έχουν μηδενίσει μάλιστα, οδηγώντας έτσι σε αυξημένα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο κατά 179,5 εκατ. σε σύγκριση με το συνολικό ποσό που εισέπραξε για τη χρήση του 2022 μέσω τόκων (55,6 εκατ. ευρώ) και διανομής κερδών της Τράπεζας (400,7 εκατ. ευρώ).

Παράλληλα, η ΤτΕ θα διανείμει και πάλι μέρισμα προς τους μετόχους (στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και το Δημόσιο) 0,6720 ευρώ ανά μετοχή (αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη χρήση) και συνολικού ύψους 13,3 εκατ. ευρώ, ενώ θα προχωρήσει στην προσαύξηση του έκτακτου αποθεματικού κατά 85,4 εκατ. ευρώ.

Η ΤτΕ συνέχισε και το 2023 να σημειώνει κέρδη, αν και σημαντικά μειωμένα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, κάτι που οφείλεται στο αυξημένο κόστος των τόκων προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Πιο αναλυτικά, τα καθαρά κέρδη χρήσεως, κατόπιν της ενίσχυσης των προβλέψεων κατά 77,4 εκατ. ευρώ, ανήλθαν σε 98,7 εκατ. ευρώ, έναντι 456,8 εκατ. ευρώ το 2022. Τα κέρδη προ προβλέψεων ανήλθαν σε 176,1 εκατ. ευρώ, έναντι 535,2 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Τα συνολικά καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 543,6 εκατ. ευρώ, έναντι 885,1 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας μείωση κατά 38,6%, ενώ τα συνολικά έξοδα προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 367,5 εκατ. ευρώ, έναντι 349,9 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,0%. Η άνοδος των επιτοκίων οδήγησε, όπως ήταν αναμενόμενο, στην εκτόξευση των εξόδων από τόκους, στα 6,342 δισ. ευρώ, από 1,104 δισ. ευρώ το 2022. Τα αποτελέσματα της ΤτΕ στηρίχθηκαν και από τα κέρδη ύψους 79,12 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από χρηματοοικονομικές πράξεις, παρά τις ζημίες 12,9 εκατ. ευρώ που προκλήθηκαν από τη μείωση των αποτιμήσεων των χρηματοοικονομικών στοιχείων ενεργητικού και θέσεων.

Αξίζει να σημειώσουμε πως η ΕΚΤ ανακοίνωσε ζημίες 1,266 δισ. ευρώ το 2023, με τον ισολογισμό της να γυρίζει στο «κόκκινο» για πρώτη φορά από το 2004 λόγω της αύξησης των τόκων – εξόδων, ενώ δήλωσε ότι είναι πιθανές περαιτέρω ζημίες τα αμέσως επόμενα έτη. Χθες η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας ανακοίνωσε ζημίες ύψους 3,2 δισ. ελβετικών φράγκων (3,62 δισ. δολ.) για το 2023, λόγω του μεγάλου κόστους που είχε η μετάβαση σε θετικά επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις των κεντρικών τραπεζών της Γερμανίας και της Ολλανδίας, με την Bundesbank να καταγράφει ζημίες 21,6 δισ., ενώ η ολλανδική ομόλογή της ανακοίνωσε ζημίες 3,5 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή