Τράπεζα Πειραιώς: Πρεμιέρα με προσφορές ύψους 6 δισ. – Προς τα 4 ευρώ η τιμή διάθεσης ανά μετοχή

Τράπεζα Πειραιώς: Πρεμιέρα με προσφορές ύψους 6 δισ. – Προς τα 4 ευρώ η τιμή διάθεσης ανά μετοχή

Κυρίαρχο ζητούμενο είναι η ποιότητα των επενδυτών

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πάνω εύρος της τιμής διάθεσης του 27% της Τράπεζας Πειραιώς από το ΤΧΣ «καθοδηγεί» η υπερκάλυψη του βιβλίου με προσφορές άνω των 6 δισ. ευρώ χθες, κατά την 1η ημέρα της δημόσιας πρότασης.

Το εύρος της τιμής διάθεσης ορίστηκε από το Ταμείο μεταξύ 3,70 και 4 ευρώ ανά μετοχή και η ισχυρή ζήτηση που σημειώθηκε ήδη από τις πρώτες ώρες οδήγησε το Ταμείο στην απόφαση να διαθέσει το σύνολο της συμμετοχής του στην Τράπεζα Πειραιώς, δηλαδή το 27%, αντί για το 22% με το οποίο άνοιξε χθες η δημόσια προσφορά. Συγκεκριμένα, το σύνολο των προσφερόμενων μετοχών αυξάνεται από 275.080.789 σε 337.599.150 και όπως ανακοινώθηκε το Ταμείο διατηρεί το δικαίωμα για την κατανομή των μετοχών που θα προκύψουν από την αύξηση των προσφερόμενων μετοχών που θα πωληθούν μεταξύ της ελληνικής και της διεθνούς προσφοράς.

Ζητούμενο κατά τις δύο επόμενες ημέρες, και συγκεκριμένα έως και την Τετάρτη που θα κλείσει το βιβλίο προσφορών, είναι το πού θα διαμορφωθεί η τελική τιμή διάθεσης, δηλαδή το κατά πόσο θα προσεγγίσει το πάνω εύρος της τιμής που έχει οριστεί στα 4 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», χθες η ζήτηση κινήθηκε μεταξύ 3,80 – 3,90 ευρώ ανά μετοχή, πάνω δηλαδή από το κατώφλι που έχει ορίσει το Ταμείο, τα 3,70 ευρώ ανά μετοχή. Κυρίαρχο ζητούμενο είναι επίσης η ποιότητα των επενδυτών, δηλαδή το κατά πόσο η ζήτηση και σε τι βαθμό θα προέλθει από μακροπρόθεσμους επενδυτές (long term investors) ή πιο βραχυπρόθεσμους και hedge funds.

Η κατανομή των προσφερόμενων μετοχών έχει κατ’ αρχάς επιμερισθεί ως εξής: i) 15% θα κατανεμηθεί σε επενδυτές που συμμετέχουν στην ελληνική δημόσια προσφορά (αντιστοιχεί σε 41.262.118 των αρχικά προσφερόμενων μετοχών και σε 50.639.872 μετά την αύξηση του ποσοστού διάθεσης), και (ii) 85% θα κατανεμηθεί σε επενδυτές που συμμετέχουν στη διεθνή προσφορά (αντιστοιχεί σε 233.818.671 των αρχικά προσφερόμενων μετοχών και 286.959.277 μετά την αύξηση του ποσοστού διάθεσης). Το 30% της ελληνικής προσφοράς θα διατεθεί σε ιδιώτες, φυσικά πρόσωπα.

Πηγές του ΤΧΣ επισημαίνουν ότι η υπερκάλυψη της διαδικασίας του book building σηματοδοτεί «τη συνεχώς ανανεούμενη εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία και στις επιχειρήσεις της, και δη στις τράπεζες». Οπως σημειώνεται, «η αποεπένδυση από την Πειραιώς γίνεται στην ιδανική στιγμή και ως προς τις επιδόσεις της τράπεζας που επιβεβαιώνουν την πλήρη εξυγίανση και εντυπωσιακή επιστροφή σε ανάπτυξη και κερδοφορία, ως αποτέλεσμα της μακρόχρονης και συστηματικής δουλειάς που έκανε η διοίκηση της τράπεζας σε συνεργασία με το ΤΧΣ».

Το τελευταίο τρίμηνο του 2023 η Τράπεζα Πειραιώς κατέγραψε τα ισχυρότερα οικονομικά αποτελέσματα στην ιστορία της, παράγοντας 0,25 ευρώ κέρδη ανά μετοχή και 20% απόδοση ιδίων κεφαλαίων, οδηγώντας τα αντίστοιχα ετήσια μεγέθη του 2023 σε 0,80 ευρώ και 17%. Αντίστοιχα, το 2023 έκλεισε για την Τράπεζα Πειραιώς με προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη άνω του 1 δισ. ευρώ, ποσό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με τα 531 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 2 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 48% σε ετήσια βάση.

Τα εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν το 2023 κατά 5%, ενώ ο δείκτης NPE μειώθηκε περαιτέρω κατά 3,5%, φτάνοντας πλέον τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Με εφαλτήριο τις εντυπωσιακές αυτές επιδόσεις, η διοίκηση της Πειραιώς έθεσε στόχο για την περίοδο 2024-2026 ετήσια κερδοφορία περί το 1 δισ. ευρώ και μέρισμα 50% των κερδών από το 2025, καθιστώντας ακόμη πιο ελκυστική την τράπεζα στην επενδυτική κοινότητα.

Η πώληση του πακέτου μετοχών 27% της Τράπεζας Πειραιώς είναι η τέταρτη διαδοχική πράξη αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις συστημικές τράπεζες και η δεύτερη μέσω δημόσιας προσφοράς μετά την πετυχημένη δημόσια προσφορά της Εθνικής Τράπεζας τον περασμένο Νοέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι το 2023 αξιοποιώντας το διεθνές momentum υπέρ της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, η διοίκηση του Ταμείου ολοκλήρωσε τρεις διαδοχικές αποεπενδύσεις που απέφεραν στο Δημόσιο έσοδα περίπου 1,45 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή