Εργοδότες στα δίχτυα τής ψηφιακής κάρτας εργασίας

Εργοδότες στα δίχτυα τής ψηφιακής κάρτας εργασίας

Τουλάχιστον 4.000 εργαζόμενοι σε 212 επιχειρήσεις ήταν υποδηλωμένοι

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βελτιωτικές παρεμβάσεις που θα κάνουν τη χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας πιο αποτελεσματική, αλλά και ευκολότερη, τόσο για τους εργαζομένους όσο και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανικού εμπορίου και της βιομηχανίας, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας. Ηδη, άλλωστε, η εφαρμογή της κομβικής αυτής μεταρρύθμισης σε τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ και ΔΕΚΟ έχει δείξει ότι παρά τις αρχικές δυσκολίες και αντιδράσεις, η κάρτα πλέον χρησιμοποιείται από όλους, χωρίς προβλήματα. Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ολοκληρώνεται η καταγραφή των προβλημάτων και των δυσλειτουργιών στους νέους κλάδους που σήμερα εφαρμόζεται πιλοτικά, προκειμένου να εκδοθεί μια νέα διευκρινιστική εγκύκλιος που θα επιδιώκει την επίλυσή τους.

Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του έτους, η ψηφιακή κάρτα εφαρμόζεται σε βιομηχανία και λιανικό εμπόριο, όμως τα πρόστιμα θα αρχίσουν να επιβάλλονται για τη βιομηχανία από τις αρχές Απριλίου και για το λιανεμπόριο τον Μάιο.

Σύμφωνα πάντως με την υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, ήδη από τη χρήση της τεχνολογίας και των ψηφιακών μέσων, κυρίως της κάρτας εργασίας, τουλάχιστον 4.000 εργαζόμενοι σε 212 επιχειρήσεις, οι οποίοι φοβόνταν να καταγγείλουν τον εργοδότη τους, έλαβαν τα δεδουλευμένα τους. Πρόκειται για εργαζομένους οι οποίοι μέσω των νέων αυτών εργαλείων φάνηκε πως ήταν υποδηλωμένοι, εργάζονταν δηλαδή περισσότερες ώρες από αυτές που δηλώνονταν στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Κάτι που φάνηκε αμέσως με τη χρήση της ψηφιακής κάρτας.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η κ. Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια συζήτησης που πραγματοποιήθηκε στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΒΕΠ), στο πλαίσιο του διαλόγου που έχει αρχίσει το υπουργείο προκειμένου να ενημερώσει επιχειρήσεις και εργαζομένους, αλλά και να καταγράψει τα όποια προβλήματα υπάρχουν, τόνισε ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας αποτελεί μια σημαντική μεταρρύθμιση που διασφαλίζει τους εργαζομένους, ωφελεί συνολικά και μακροπρόθεσμα την ελληνική οικονομία και διευκολύνει τους εργοδότες.

Παρεμβάσεις που θα κάνουν τη χρήση της πιο αποτελεσματική, αλλά και ευκολότερη, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας.

Στο πλαίσιο της διευκόλυνσης, μάλιστα, δεν αποκλείονται μικρές παρεμβάσεις που δεν θα αλλοιώνουν την ουσία του μέτρου, αλλά θα βελτιώνουν την εφαρμογή του. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τα αιτήματα των εμπλεκομένων, εργοδοτών και εργαζομένων, είναι πιθανό να προβλεφθεί η ύπαρξη ενός μικρού, ελαστικού χρονικού ορίου, εντός του οποίου θα μπορεί ο εργαζόμενων να χτυπάει την κάρτα του χωρίς να αλλάζει το ωράριο εργασίας. Το όριο που εξετάζεται δεν μπορεί να είναι πάνω από 15 με 20 λεπτά πριν και μετά τη λήξη του ωραρίου, προκειμένου ο εργαζόμενος να χτυπάει την κάρτα του, χωρίς ο εργοδότης να υποχρεώνεται να δηλώνει υπέρβαση του 8ώρου.

Επίσης, όπως έχει αφήσει ανοικτό η γενική γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Αννα Στρατινάκη, δεν αποκλείεται τελικά, εάν κριθεί αναγκαίο, να δοθεί μια μικρή παράταση στην πιλοτική εφαρμογή της. Καθώς βέβαια στόχος του μέτρου είναι να φέρει στο φως τυχόν αθέμιτες πρακτικές και στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας, δημιουργώντας ένα υγιές και ανταγωνιστικό περιβάλλον, οι αλλαγές θα είναι τέτοιες ώστε η ψηφιακή καταγραφή του ωραρίου εργασίας και των υπερωριών να είναι η πραγματική και να διασφαλίζει την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων, θέτοντας τέρμα σε φαινόμενα αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας.

«Υπάρχει ανοικτός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, τα επιμελητήρια και τους επαγγελματικούς φορείς», δήλωσε η κ. Μιχαηλίδου στο ΒΕΠ, «με σκοπό να αποτυπωθούν οι εξειδικευμένες ανάγκες της κάθε επιχείρησης και να υπάρξουν βελτιωτικές παρεμβάσεις που θα κάνουν πιο αποτελεσματική την εφαρμογή της κάρτας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή