Βρετανία: Ενας προϋπολογισμός που, μάλλον, δεν θα εκτελεσθεί

Βρετανία: Ενας προϋπολογισμός που, μάλλον, δεν θα εκτελεσθεί

Το μεγάλο προβάδισμα των Εργατικών δεν αφήνει περιθώρια στους Τόρις, εάν οι επόμενες εκλογές γίνουν το φθινόπωρο

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά πάσα πιθανότητα, μεγάλο μέρος του πενταετούς δημοσιονομικού σχεδίου της βρετανικής κυβέρνησης δεν θα δει το φως της δημοσιότητας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Εργατικοί έχουν σταθερό προβάδισμα 20% έναντι των Συντηρητικών ενόψει των ενδεχόμενων εθνικών εκλογών το φθινόπωρο. Εστιάζουμε λοιπόν σε δύο ερωτήματα: 1) Τι σημαίνουν οι σημερινές ανακοινώσεις για τις οικονομικές επιδόσεις του 2024 και 2) με βάση τις προβλέψεις του Γραφείου Δημοσιονομικής Ευθύνης, ποιο οικονομικό και δημοσιονομικό υπόβαθρο θα κληρονομήσει η επόμενη (πιθανόν Εργατική) κυβέρνηση;

Οπως είχαμε ήδη επισημάνει, έχοντας ελάχιστα περιθώρια δημοσιονομικών ελιγμών, ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ ανακοίνωσε χθες μια συγκρατημένη φορολογική μείωση, η οποία στην ουσία επιβραδύνει τον ρυθμό της δημοσιονομικής σύσφιγξης αντί να προσθέτει μια πλήρη δημοσιονομική αναδίπλωση. Συγκεκριμένα, περιόρισε κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες την Εθνική Ασφάλιση (ένα είδος φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων) στο 8% από το 10% για τον κύριο συντελεστή των μισθωτών και στο 6% από το 8% για τους αυτοαπασχολούμενους από τις 6 Απριλίου.

Το μέτρο αυτό θα κοστίσει στην κυβέρνηση 10,5 δισ. στερλίνες ετησίως και ο Τζέρεμι Χαντ χρησιμοποίησε για τη χρηματοδότησή του μεγάλο μέρος των δημοσιονομικών περιθωρίων που διαμορφώνονται λόγω βελτιωμένων προοπτικών της οικονομίας. Η μείωση των φόρων μπορεί να ενισχύσει οριακά την παραγωγή και τον πληθωρισμό, αλλά δεν αλλάζει το παιχνίδι. Η ανάκαμψη υποστηρίζεται ήδη καλά από τα κέρδη στην απασχόληση και τους πραγματικούς μισθούς. Διατηρούμε, επομένως, αμετάβλητες τις προβλέψεις μας για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της Βρετανίας το τρέχον έτος κατά 0,4%, κατά 1,6% το επόμενο και κατά 1,7% το 2026, παρά το γεγονός ότι οι κίνδυνοι εξαιτίας της μείωσης φόρων επιτείνονται λόγω των φορολογικών περικοπών.

Κατά τη συναινετική εκτίμηση οικονομολόγων του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί 0,4% το 2024 και 1,2% το 2025. Εκτός από τη μείωση των φόρων φυσικών προσώπων, ο Τζέρεμι Χαντ ακύρωσε μια προγραμματισμένη αύξηση των δασμών στα καύσιμα και καθυστέρησε την προγραμματισμένη αύξηση στους φόρους κατανάλωσης οινοπνευματωδών. Ωστόσο, το κόστος αυτών των περικοπών αντισταθμίζεται εν μέρει από τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό καθεστώς εκτός έδρας, την παράταση κατά ένα έτος της εισφοράς ενεργειακών κερδών, τον νέο φόρο στο άτμισμα, τον νέο μηχανισμό προσαρμογής των ρύπων εκτός συνόρων, τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογική μεταχείριση της ενοικίασης επιπλωμένων καταλυμάτων το θέρος και κάποιες άλλες μικρές αλλαγές.

* Ο κ. Κάλουμ Πίκερινγκ είναι οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή