Στο 1,7 δισ. εκτιμάται ο τζίρος του παράνομου τζόγου το 2023

Στο 1,7 δισ. εκτιμάται ο τζίρος του παράνομου τζόγου το 2023

Πονταρίσματα 1 δισ. σε online στοίχημα και 700 εκατ. επίγεια παιχνίδια

3' 16" χρόνος ανάγνωσης

Ανθηρός παραμένει ο παράνομος τζόγος στην Ελλάδα, δηλαδή το στοίχημα, τα παιχνίδια καζίνο, τα φρουτάκια μέσω Διαδικτύου, αλλά και τα τυχερά παίγνια (κυρίως φρουτάκια) σε παράνομες λέσχες. Το 2023 δαπανήθηκαν 1,7 δισ. ευρώ σε μη αδειοδοτημένα παιχνίδια, από τα οποία 1 δισ. ευρώ αφορά online στοίχημα και 700 εκατ. ευρώ επίγεια παιχνίδια, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Κάπα Research.

Τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε 5.814 άτομα, από τις 4 Ιανουαρίου μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου και παρουσιάστηκε χθες σε ημερίδα για τον παράνομο στοιχηματισμό, φανερώνουν ότι αυξήθηκε τόσο ο αριθμός των παικτών μη αδειοδοτημένων παιχνιδιών όσο και ο τζίρος, σε ετήσια βάση σύγκρισης. Το 2022 δηλαδή ο τζίρος της παράνομης παικτικής δραστηριότητας είχε ανέλθει σε 1,4 δισ. ευρώ και οι παίκτες είχαν υπολογιστεί σε 800.000 άτομα.

«Οι συμμετέχοντες στην έρευνα παραδέχθηκαν με πολύ μεγάλη περηφάνια ότι παρανομούν», ανέφερε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων Δημήτρης Ντζανάτος.

Βάσει της έρευνας, που παρουσίασε ο Χρήστος Παναγόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τυχερών Παιγνίων, περίπου τα μισά κέρδη (47,55%) επανατοποθετούνται σε παράνομα τυχερά παιχνίδια, με το μέσο ετήσιο ποσό σε μη αδειοδοτημένους παρόχους να διαμορφώνεται σε 1.100 ευρώ στην ηλικιακή κατηγορία των 17 έως 34 ετών. Το ποσό αυτό αυξάνεται σε 1.371 ευρώ και 1.985 ευρώ για τις ηλικιακές ομάδες 35 έως 54 χρόνων και 55 έως 64 χρόνων αντίστοιχα. Στον παράνομο διαδικτυακό τζόγο, ο μέσος όρος της ετήσιας δαπάνης ανέρχεται σε 1.194 ευρώ, ενώ στα επίγεια μη αδειοδοτημένα παίγνια το ποσό αυτό διαμορφώνεται σε 738 ευρώ.

Παρά τα σημαντικά ποσά που τοποθετούν οι παίκτες, στην ερώτηση της Kάπα Research σχετικά με την αίσθηση που δημιουργεί η συμμετοχή στο μη αδειοδοτημένο περιβάλλον, ένας στους δύο συμμετέχοντες αναφέρει ότι θεωρεί πως η συγκεκριμένη δραστηριότητα του αποφέρει απώλειες.

Αφορολόγητα κέρδη, έλλειψη ταυτοποίησης, καλύτερες αποδόσεις και υψηλότερα bonus δελεάζουν τους παίκτες.

Μόνο το 25% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι κερδίζει, ενώ το 20,5% ούτε κερδίζει ούτε χάνει. Ταυτόχρονα, η πλειονότητα των παικτών, που δεν ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 17 έως 24 ετών, αξιολογεί ως σημαντικούς τους κινδύνους της απώλειας χρημάτων, της μη δυνατότητας είσπραξης κερδών, της επιβολής προστίμων κ.λπ.

Ωστόσο, οι παίκτες ηλικίας 17 έως 24 χρόνων αξιολογούν χαμηλότερα τους κινδύνους του παράνομου online τζόγου, δεδομένου ότι μόλις το 25% των ερωτηθέντων θεωρεί σημαντικό το ρίσκο της απώλειας των χρημάτων. Στη φετινή έρευνα της Kάπα Research συμπεριλήφθηκαν οι μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες των παικτών, δηλαδή από 17 έως 24 χρόνων, οι οποίοι, ως επί το πλείστον, παίζουν παράνομα διαδικτυακά παιχνίδια που είναι χαμηλής δυσκολίας σχεδόν καθημερινά.

Περίπου έξι στους δέκα παίκτες ενημερώνονται για τα παράνομα τυχερά παίγνια μέσω φίλων και γνωστών, ενώ το 40% των ερωτηθέντων ανέφερε πως πηγή πληροφόρησης είναι οι διαφημίσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δέλεαρ για τους περισσότερους παίκτες σε παράνομο τζόγο αποτελούν η μη ταυτοποίηση του παίκτη, η μη φορολογία των κερδών, η προσφορά καλύτερων ποσών επιβράβευσης (bonus) και οι ελκυστικότερες αποδόσεις.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν εκπρόσωποι αδειοδοτημένων στοιχηματικών εταιρειών στο συνέδριο, σε πολλές περιπτώσεις για τη δημιουργία στοιχηματικών λογαριασμών γίνεται παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων, ενώ «με την ανοχή των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών παρακάμπτεται o αποκλεισμός της μοναδικής διεύθυνσης IP ενός υπολογιστή». Επίσης, είναι σύνηθες να προωθείται, μέσω πληρωμένων διαφημιστικών καταχωρίσεων και influencers στο Διαδίκτυο, ο παράνομος τζόγος, με τις μη αδειοδοτημένες εταιρείες να προσφέρουν υψηλές προμήθειες για την προσθήκη νέων παικτών. «Τα παράνομα κέρδη μεταφέρονται στο εξωτερικό μέσω εταιρειών-κελυφών και στη συνέχεια «ξεπλένονται», όπως ανέφεραν στελέχη εταιρειών χθες.

Παράγοντες της αγοράς ζητούν καλύτερη συνεργασία μεταξύ των διωκτικών αρχών, ώστε να περιοριστούν και τα διαφυγόντα κέρδη για το Δημόσιο από τη μη φορολόγηση των ποσών του παράνομου τζόγου. Η ΕΕΕΠ επιδιώκει την αναβάθμιση της ελκυστικότητας του νόμιμου δικτύου, τον περιορισμό των παράνομων συναλλαγών και της παράνομης προβολής και προώθησης, τη συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού και την ενίσχυση των μηχανισμών πρόληψης και καταστολής.

Δεδομένου ότι σε σχέση με το 2022, πέρυσι τα μεγέθη της αγοράς παράνομου τζόγου διευρύνθηκαν, οι μηχανισμοί καταστολής της συγκεκριμένης δραστηριότητας που διαθέτει η πολιτεία φαίνεται ότι είναι αναποτελεσματικοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT