OpenAI: Στην αντεπίθεση μετά τη μήνυση Ελον Μασκ

OpenAI: Στην αντεπίθεση μετά τη μήνυση Ελον Μασκ

Υποστηρίζουν ότι ήταν ο ιθύνων νους των κερδοσκοπικών κινήσεων της εταιρείας

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόλεμος έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην OpenAI και τον Ελον Μασκ, ιδρυτικό μέλος της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης, που τάραξε τα νερά το 2022 με το εργαλείο ChatGPT. Ο δισεκατομμυριούχος «mr Tesla», ο οποίος συμμετείχε στο στήσιμο και τη χρηματοδότηση της OpenAΙ το 2015 και έκτοτε διαχώρισε τη θέση του, κατέθεσε μήνυση εναντίον της, υποστηρίζοντας ότι η startup απομακρύνθηκε από την «ανθρωπιστική» αποστολή της, να δημιουργήσει δηλαδή υπεύθυνο και ασφαλές AI και ότι αντ’ αυτού λειτουργούσε προς όφελος της Microsoft, του μεγαλύτερου επενδυτή της.

Στο στόχαστρο του μεγιστάνα τέθηκαν οι πρώην συνοδοιπόροι του, Σαμ Αλτμαν και Γκρεγκ Μπρόκμαν, διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος αντίστοιχα της ΟpenAI, οι οποίοι πέρασαν στην αντεπίθεση, υποστηρίζοντας ότι ο Μασκ ήταν στην πραγματικότητα ο ιθύνων νους των κερδοσκοπικών κινήσεων και αποχώρησε, αφού απέτυχε να κάνει την εταιρεία μέρος της Tesla. Δημοσίευσαν μάλιστα και τα σχετικά email που τον «ξεμπροστιάζουν». «Οταν ξεκίνησαν το OpenAI στο τέλος του 2015, ο Σαμ και ο Γκρεγκ είχαν σχεδιάσει αρχικά να συγκεντρώσουν 100 εκατ. δολάρια», έγραψαν, αλλά «ο Ελον ανέφερε σε ένα email: Πρέπει να πάμε με ένα πολύ μεγαλύτερο νούμερο από τα 100 εκατ. δολάρια για να μην ακουγόμαστε απελπισμένοι… Νομίζω ότι πρέπει να πούμε ότι ξεκινάμε με δέσμευση χρηματοδότησης ύψους 1 δισ. δολαρίων».

Η αρχική μη κερδοσκοπική δομή της OpenAI δεν της επέτρεπε να αντλεί κεφάλαια από παραδοσιακούς επενδυτές. Δεδομένου του κόστους κατασκευής εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, όμως, αυτό αποτέλεσε εμπόδιο στη δηλωμένη αποστολή της να αναπτύξει όλο και πιο εξελιγμένη AI προς όφελος της ανθρωπότητας. «Στο τέλος του 2017, εμείς και ο Ελον αποφασίσαμε ότι το επόμενο βήμα ήταν να δημιουργήσουμε μια κερδοσκοπική οντότητα. Ο Ελον ήθελε την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου, τον αρχικό έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου και να είναι διευθύνων σύμβουλος. Οσο διαρκούσαν οι συζητήσεις, απέκλεισε τη χρηματοδότηση», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανάρτησή τους. Στη συνέχεια πρότεινε τη συγχώνευση της OpenAI με την Tesla, έγραψαν ο Αλτμαν και οι συνεργάτες του.

Ο δισεκατομμυριούχος έχει καταθέσει μήνυση εναντίον της, ισχυριζόμενος ότι η startup απομακρύνθηκε από την «ανθρωπιστική» αποστολή της.

Το νέο «σίριαλ» υπογραμμίζει τις εντάσεις με θέμα την κατεύθυνση και τον σκοπό της πιο δημοφιλούς startup της Σίλικον Βάλεϊ, η οποία ξεκίνησε μια «έκρηξη» τεχνητής νοημοσύνης με το ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022, ανοίγοντας τον δρόμο σε ανταγωνιστές, όπως οι Anthropic, Inflection και Google. Η νεοσύστατη εταιρεία έγινε έκτοτε κερδοφόρος επιχείρηση με έσοδα άνω των 2 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση, ενώ άντλησε δισεκατομμύρια δολάρια από τη Microsoft και μια σειρά από εταιρείες επιχειρηματικού κεφαλαίου.

Πλέον είναι μία από τις πιο σημαντικές νεοφυείς επιχειρήσεις στον πλανήτη, με αποτίμηση, σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 80 δισ. δολάρια. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι ανησυχίες για τα «προϊόντα» της κορυφώνονται, ιδίως μετά τη δραματική απομάκρυνση και επαναφορά του Αλτμαν ως διευθύνοντος συμβούλου από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τον περασμένο Νοέμβριο.

Η εσωτερική έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έχει ερευνήσει ξεχωριστά ορισμένες ενέργειες της εταιρείας και των στελεχών της κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Ο Μασκ, ο οποίος αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο του OpenAI το 2018 έπειτα από σύγκρουση με τον Αλτμαν, συγκεντρώνει στο μεταξύ χρήματα για το δικό του έργο τεχνητής νοημοσύνης, που ονομάζεται xAI.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή