Καναδάς: Δικηγόρος επικαλέστηκε σε δίκη ανύπαρκτες υποθέσεις που είχε «φανταστεί» το ChatGPT

Καναδάς: Δικηγόρος επικαλέστηκε σε δίκη ανύπαρκτες υποθέσεις που είχε «φανταστεί» το ChatGPT

«Δεν είχα καμία πρόθεση να παραπλανήσω τον αντίπαλο δικηγόρο ή το δικαστήριο και ζητώ ειλικρινά συγγνώμη για το λάθος που έκανα», ανέφερε η δικηγόρος

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερευνα σε βάρος μίας δικηγόρου στον Καναδά, η οποία φέρεται να επικαλέστηκε «φανταστικές υποθέσεις» που δημιουργήθηκαν μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης, κατά τη διάρκεια εκδίκασης μιας υπόθεσης επιμέλειας, έχει ξεκινήσει ο δικηγορικός σύλλογος στη Βρετανική Κολομβία.

Η δικηγόρος Τσονγκ Κε εκπροσώπησε στο ανώτατο δικαστήριο της Βρετανικής Κολομβίας έναν πατέρα που ήθελε να ταξιδέψει στο εξωτερικό με τα παιδιά του, κίνηση με την οποία διαφωνούσε η μητέρα των παιδιών. Η Τσονγκ φέρεται να ζήτησε από το ChatGPT να υποδείξει νομικά δεδικασμένα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην περίπτωση του πελάτη της.

Το chatbot, που αναπτύχθηκε από την OpenAI, ανταποκρίθηκε ανεπαρκώς στο αίτημά της, παράγοντας τρία αποτελέσματα, εκ των οποίων τα δύο παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο. Οι δικηγόροι της μητέρας, ωστόσο, δεν κατάφεραν να εντοπίσουν αρχεία σχετικά με τις υποθέσεις αυτές.

«Δεν είχα ιδέα ότι αυτές οι δύο υποθέσεις θα μπορούσαν να είναι ανυπόστατες. Αφού ο συνάδελφός μου, επεσήμανε το γεγονός ότι αυτές δεν μπορούσαν να εντοπιστούν, έκανα δική μου έρευνα και δεν μπόρεσα να τις εντοπίσω ούτε εγώ», έγραψε η Τσονγκ σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς το δικαστήριο. «Δεν είχα καμία πρόθεση να παραπλανήσω τη δικηγόρο ή το δικαστήριο και ζητώ ειλικρινά συγγνώμη για το λάθος που έκανα».

Οι δικηγόροι της μητέρας χαρακτήρισαν τη συμπεριφορά της Τσονγκ «καταδικαστέα και μεμπτή», επειδή, όπως είπαν, τους ανάγκασε να σπαταλήσουν «σημαντικό χρόνο και έξοδα», για να διαπιστώσουν εάν οι υποθέσεις ήταν πραγματικές. Ζήτησαν να τους επιδικαστούν ειδικά έξοδα, αλλά ο δικαστής Ντέιβιντ Μασουχάρα απέρριψε το αίτημα, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε «διαπίστωση καταδικαστέας συμπεριφοράς ή κατάχρηση» από τη δικηγόρο.

«Η επίκληση πλαστών υποθέσεων σε υλικό που παραδίδεται στο δικαστήριο ισοδυναμεί με ψευδή δήλωση στο δικαστήριο», έγραψε ο δικαστής. «Αν δεν ελεγχθεί, μπορεί να οδηγήσει σε κακοδικία». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως η Τσονγκ υπήρξε «αφελής σχετικά με τους κινδύνους της χρήσης του ChatGPT».

«Δεν θεωρώ ότι είχε πρόθεση να εξαπατήσει ή να παραπλανήσει. Αποδέχομαι την ειλικρίνεια της συγγνώμης της προς τον συνήγορο και το δικαστήριο. Η λύπη της ήταν εμφανής κατά την εμφάνισή της και τις προφορικές της εξηγήσεις στο δικαστήριο», συμπλήρωσε.

Πηγή: The Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή