Ολλανδία: Επιχείρηση «Μπετόβεν» στα τσιπ

Ολλανδία: Επιχείρηση «Μπετόβεν» στα τσιπ

Προσπάθειες της κυβέρνησης να θωρακίσει την οικονομία και να αποτρέψει την έξοδο από τη χώρα του κολοσσού ASML

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mία επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Μπετόβεν» και στόχο τη θωράκιση της ολλανδικής οικονομίας έχουν θέσει σε ισχύ οι Αρχές της χώρας. Η ολλανδική κυβέρνηση βρίσκεται σε εντατικές διαπραγματεύσεις με την κατασκευάστρια εξοπλισμού ημιαγωγών ASML για να διασφαλίσει ότι η μεγαλύτερη εταιρεία της Ολλανδίας, που βρίσκεται στην κορυφή της βιομηχανίας μικροεπεξεργαστών της Ευρώπης, δεν θα μετακομίσει σε άλλη χώρα ή δεν θα επεκταθεί στο εξωτερικό, λόγω αντιμεταναστευτικών πολιτικών.

Η είδηση μεταδόθηκε αρχικά από την εφημερίδα De Telegraaf, η οποία επικαλείται ανώνυμες πηγές και είπε ότι τα εμπλεκόμενα υπουργεία είχαν ονομάσει την προσπάθεια «Επιχείρηση Μπετόβεν». Η υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Mίκι Αντριενσενς το επιβεβαίωσε σε συνέντευξή της στο Reuters, τονίζοντας ότι στο πρόγραμμα είναι και μία συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ASML, Πίτερ Γουένιγκ, στη Χάγη. «Δεν ξέρω αν θα έφευγαν από την Ολλανδία. Θέλουν να επεκταθούν. Και θέλουν να επεκταθούν τόσο πολύ, που ασκεί πίεση στις υποδομές μας. Γι’ αυτό διαπραγματευόμαστε μαζί τους πολύ εντατικά. Επειδή θέλουμε να καταλάβουμε αν υπάρχει κάτι που μπορούμε να λύσουμε», είπε.

Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ASML, τον Ιανουάριο, ότι η εταιρεία του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εξειδικευμένο ξένο εργατικό δυναμικό, μετά τα σημαντικά κέρδη που κατέγραψαν τα αντιμεταναστευτικά κόμματα στις εκλογές του 2023. Η ASML αρνήθηκε να σχολιάσει εκ νέου, ωστόσο ο Γουένιγκ σημείωσε σε εκδήλωση στη Χάγη ότι ανησυχεί πως το επιχειρηματικό κλίμα στην Ολλανδία επιδεινώνεται. «Μερικά από αυτά τα στοιχεία που μας έκαναν μια μεγάλη εταιρεία, βρίσκονται υπό πίεση», ανέφερε, επικαλούμενος την αυστηροποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου και ένα σχέδιο για την κατάργηση των φοροελαφρύνσεων που προσφέρονται σε μετανάστες υψηλής ειδίκευσης.

O CEO της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής βιομηχανίας ημιαγωγών σημείωσε ότι ανησυχεί πως το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα επιδεινώνεται.

Περίπου το 40% των 23.000 υπαλλήλων της ASML στην Ολλανδία είναι ξένοι. Η μεγαλύτερη τεχνολογική εταιρεία της Ευρώπης προμηθεύεται ανταλλακτικά από όλο τον κόσμο, αλλά επί του παρόντος συναρμολογεί τα μηχανήματά της στο Bελντχόβεν της Ολλανδίας προτού τα αποστείλει σε μεγάλες κατασκευάστριες τσιπ για υπολογιστές. Η ASML κυριαρχεί στην αγορά συστημάτων λιθογραφίας, που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία του κυκλώματος των τσιπ. Επί του παρόντος πραγματοποιεί έναν γύρο επέκτασης και αναμένεται να χρειαστεί περισσότερους τα επόμενα χρόνια, καθώς εκτοξεύεται η παγκόσμια ζήτηση για ημιαγωγούς.

Οι πολυεθνικές Shell και Unilever αναχώρησαν από την Ολλανδία τα τελευταία χρόνια έπειτα από μια δυσμενή αλλαγή στην ολλανδική φορολογική νομοθεσία. Μια άλλη πολιτική που εξετάζεται από τα κόμματα που προσπαθούν να σχηματίσουν δεξιά κυβέρνηση μετά τις εκλογές, είναι ο περιορισμός του αριθμού των ξένων φοιτητών που μπορούν να φοιτήσουν στα ολλανδικά πανεπιστήμια – μια βασική πηγή εργασίας για τις τεχνολογικές εταιρείες της χώρας.

«Οι συνέπειες του περιορισμού της μετανάστευσης εργατικού δυναμικού είναι μεγάλες, χρειαζόμαστε αυτούς τους ανθρώπους για να καινοτομήσουμε», δήλωσε ο Γουένιγκ τον Ιανουάριο. «Αν δεν μπορούμε να φέρουμε αυτούς τους ανθρώπους εδώ, θα πάμε κάπου όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να αναπτυχθούμε». Αν και θα ήταν δύσκολο για την εταιρεία να μεταφέρει την έδρα της, η De Telegraaf ανέφερε τη Γαλλία ως πιθανό προορισμό για την επέκταση της εταιρείας, επικαλούμενη μία μόνο πηγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή