Γιατί πρέπει να ασφαλίσετε το BnB που νοικιάζετε

Γιατί πρέπει να ασφαλίσετε το BnB που νοικιάζετε

Τα μυστικά και οι λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα αποτελούν μια αγορά η οποία αναπτύσσεται ταχύτατα τα τελευταία χρόνια, προσελκύοντας συνεχώς νέες επενδύσεις. Τα στοιχεία που έχει καταγράψει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δείχνουν ότι οι εν λόγω μισθώσεις καλύπτουν πάνω από το 20% των συνολικών διανυκτερεύσεων των επισκεπτών, ενώ η συνεισφορά τους στο ΑΕΠ της χώρας ανέρχεται γύρω στα 8 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 3,4 δισ. αποτελούν άμεσο όφελος, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από έμμεσες επιδράσεις στην τοπική οικονομία, στο λιανεμπόριο, καθώς και στις 54.000 θέσεις εργασίας που δημιουργούν. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, τo 2022 η Αθήνα ήταν στην πρώτη δεκάδα με τις περιοχές στην ΕΕ που είχαν τις περισσότερες μέρες διαμονής (4,9 εκατ. διανυκτερεύσεις). Να σημειωθεί ότι πρώτο στη λίστα ήταν το Παρίσι με 13,9 εκατ. διανυκτερεύσεις. 

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις καλύπτουν πάνω από το 20% των συνολικών διανυκτερεύσεων των επισκεπτών, ενώ η συνεισφορά τους στο ΑΕΠ της Ελλάδας ανέρχεται γύρω στα 8 δισ. ευρώ.

Έτσι, όπως είναι λογικό, πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών που αποφασίζουν να διαθέσουν το ακίνητό τους σε αυτό το πλαίσιο, αναζητούν τρόπους για να διασφαλίσουν το εισόδημα και την περιουσία τους. Οι λύσεις, λοιπόν, έρχονται μέσω των ασφαλιστικών εταιρειών οι οποίες δραστηριοποιούνται στον τομέα. Όσο για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια για τις μισθώσεις τύπου Airbnb; Αυτά καλύπτουν δύο βασικά επίπεδα κινδύνων: την αστική ευθύνη του οικοδεσπότη και την ασφάλιση περιουσίας. 

Αστική ευθύνη και ασφάλιση περιουσίας 

Η ασφάλιση αστικής ευθύνης οικοδεσπότη είναι απαραίτητη από τη στιγμή που νοικιάζετε το οίκημά σας. Άλλωστε, η εμπειρία έχει δείξει ότι οι απρόβλεπτοι παράγοντες που θα σας φέρουν απέναντι σε μια δύσκολη να διαχειριστείτε κατάσταση είναι πολλοί και καλό είναι να έχετε εξασφαλίσει πως, οτιδήποτε και να συμβεί, θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, με καλυμμένη την αποζημίωση και τη νομική προστασία των ειδικών. Επί της ουσίας, τα εξειδικευμένα συμβόλαια των ασφαλιστικών εταιρειών καλύπτουν την πιθανότητα υλικών ζημιών ή βλάβης στους φιλοξενουμένους. Καλύπτεται, για παράδειγμα, η πιθανότητα να συμβεί κάποιο ατύχημα μέσα στο σπίτι σε κάποιον ενοικιαστή και να υπάρξει ανάγκη για αποζημίωση. Ανάλογα με το πρόγραμμα που θα επιλέξει κανείς, υπάρχει και ανώτατο όριο αποζημίωσης. Φυσικά, όσο ανοδικά κινείται το όριο αποζημίωσης, τόσο προς τα πάνω κινείται και το ασφάλιστρο. 

Γιατί πρέπει να ασφαλίσετε το BnB που νοικιάζετε-1

Σε σχέση τώρα με τα παραδοσιακά συμβόλαια που αφορούν κινδύνους ασφάλισης κατοικιών (καιρικά φαινόμενα, σεισμός, φωτιά, διαρροή στις σωληνώσεις, έκρηξη, πρόσκρουση οχήματος, πτώση αεροσκάφους κ.ά.), πρέπει να σημειώσουμε ότι ένα τέτοιο συμβόλαιο σας βοηθά να αποκαταστήσετε τις ζημιές ή ακόμα και να χτίσετε το σπίτι σας από την αρχή, ύστερα από μια καταστροφική φωτιά ή έναν σεισμό. Όπως είναι γνωστό άλλωστε, η πρόληψη είναι πολύ πιο σημαντική από την επιτόπια λύση ενός προβλήματος. 

Τι πρέπει να προσέξετε

Όπως υπάρχουν πάρα πολλοί κίνδυνοι που απειλούν την περιουσία σας, έτσι υπάρχουν και λεπτομέρειες οι οποίες μπορεί να σας δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα, αν δεν τους δώσετε την απαραίτητη σημασία. Σε περίπτωση, λοιπόν, που κάποιος ένοικος υποστεί σωματική βλάβη από ατύχημα ή οποιοδήποτε άλλο συμβάν, να θυμάστε ότι δεν πρέπει –σε καμία περίπτωση– να υπογράψετε κανενός είδους έγγραφο αν δεν μιλήσετε πρώτα με την ασφαλιστική σας. Εκείνη θα σας συμβουλεύσει, μέσω των εξειδικευμένων υπαλλήλων και συνεργατών της, για τα σωστά βήματα που πρέπει να γίνουν, αλλά και για το τι ισχύει με την κάλυψή σας όσον αφορά την αστική ευθύνη προς τρίτους. Αν τώρα συμβεί κάποια ζημιά πριν αλλάξετε οτιδήποτε στον χώρο, τραβήξτε φωτογραφίες, ενημερώστε αμέσως την ασφαλιστική σας εταιρεία και κρατήστε τα ζημιωμένα αντικείμενα με τα τιμολόγιά τους. Επίσης, διαβάστε πολύ καλά το συμβόλαιο για να γνωρίζετε τι καλύπτει. Για παράδειγμα, αν τα πράγματά σας υποστούν ζημιά από φωτιά, αλλά εσείς δεν έχετε συμπεριλάβει τη συγκεκριμένη κάλυψη στο συμβόλαιο, τότε δεν θα αποζημιωθείτε. Όπως καταλαβαίνετε, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις απαλλαγές, τα ποσά δηλαδή που σας επιβαρύνουν σε περίπτωση ζημιάς ή βλάβης, καθώς και τις εξαιρέσεις τους.

Υπάρχουν μερικές ακόμα λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξετε: Καλό είναι να διαβάσετε προσεκτικά τις προϋποθέσεις που τίθενται στο συμβόλαιό σας, όπως λόγου χάρη, τι ορίζεται σαν κατοικία βραχυχρόνιας μίσθωσης. (Συνήθως οι εταιρείες  αναγράφουν ότι πρέπει να μισθώνεται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας βραχυπρόθεσμης μίσθωσης και να υπάρχει εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.) Τέλος, πρέπει να γνωρίζετε ότι οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης προσφέρουν συχνά «εγγύηση οικοδεσπότη». Τι ακριβώς καλύπτει; Τις όποιες πιθανές ζημιές μπορεί να προκαλέσουν οι ενοικιαστές κατά τη διαμονή τους στο σπίτι σας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή