Κομβικός ο ρόλος των γυναικών στη γεωργία

Κομβικός ο ρόλος των γυναικών στη γεωργία

Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν το 38% των εργαζομένων στις γεωργικές αλυσίδες εφοδιασμού είναι γυναίκες

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια ευρύτητα και ποικιλία ρόλων, που καλύπτουν τη φύτευση, την καλλιέργεια και τη συγκομιδή των καλλιεργειών, καθώς και την επεξεργασία, την επιμελητεία και την πώληση προϊόντων, οι εργάτριες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στις αλυσίδες των γεωργικών προμηθειών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν το 38% των εργαζομένων στις γεωργικές αλυσίδες εφοδιασμού είναι γυναίκες, αν και αυτό ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή, καθώς στην υποσαχάρια Αφρική είναι 50%, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Ωστόσο, πολλές εξ αυτών δεν έχουν πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες περίθαλψης για να ζήσουν μια υγιή παραγωγική ζωή. Είναι μικρές αγρότισσες με χαμηλά έσοδα, που δεν καλύπτονται από εταιρικά προγράμματα υγείας. Οι φυτείες είναι συχνά απομακρυσμένες από κέντρα υγείας και κλινικές. Ομως, οι εταιρείες και οι προμηθεύτριές τους μπορούν να διαδραματίσουν μείζονα ρόλο στη βελτίωση της γυναικείας υγείας, είτε άμεσα είτε συνεργαζόμενες με κρατικές δομές περίθαλψης. Επιπλέον, το ποσοστό των γυναικών στο γεωργικό εργατικό δυναμικό αυξάνεται σε πολλές περιοχές λόγω ανδρικής μετανάστευσης, όπως στην Κολομβία, στον Ισημερινό, στο Νεπάλ και στο Μπανγκλαντές. Συνεπώς, η αντοχή της εφοδιαστικής αλυσίδας εξαρτάται περισσότερο από την υγεία των γυναικών.

Εντούτοις, η υγεία και τα κοινωνικά ζητήματα υποχωρούν ως προτεραιότητα των εταιρειών σε σύγκριση με τον μετριασμό των αλλαγών του κλίματος. Τα κοινωνικά προβλήματα τείνουν να είναι πολύ περίπλοκα, απαιτούν στοχαστικές επενδύσεις χωρίς απαραίτητα εύκολη απόδοση. Υπάρχουν τεράστια επιχειρηματικά οφέλη από την επένδυση στην υγεία των εργαζομένων συνολικά και των γυναικών ειδικά, αλλά δεν τεκμηριώνονται εύκολα ποσοτικά, όπως ορισμένες από τις τεχνικές αλλαγές στις οποίες επενδύουν οι εταιρείες. Ο Οργανισμός Τροφίμων του ΟΗΕ θα αναλάβει σειρά δεσμεύσεων για την υγεία των γυναικών στις εταιρικές αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ συγκρότησε ειδικό ταμείο που επενδύει σε εταιρείες με επικεφαλής γυναίκες εργαζόμενες σε κοινότητες με τέτοιες αλυσίδες. Αρκετές επιχειρήσεις έχουν αναλάβει δράση. Η R. Twining and Company, για παράδειγμα, παρέχει στις εργαζόμενες στο τσάι στην αλυσίδα εφοδιασμού της στην Κένυα πληροφορίες για την αναπαραγωγική υγεία, καθώς και πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες και προϊόντα υγείας σε 50.000 γυναίκες σε όλη την Κένυα και την Ινδία.

Ο όμιλος παραγωγής τροφίμων OFI χρησιμοποιεί τις τοπικές ομάδες του για να παρέχει εκπαίδευση σε θέματα διατροφής, συμβουλές και προληπτικούς ελέγχους υγείας σε χιλιάδες αγρότισσες, εργαζομένους και στις οικογένειές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή